Yeşil Kart Nasıl Alınır?

Vatandaşların sosyal güvencesi olmadan sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan yeşil kart, ücretsiz hizmet kapsamlarına sahiptir. Çalışan vatandaşlar, 4A veya 4B kapsamında sosyal güvenceye sahip olduklarından yeşil kart almaya ihtiyaçları yoktur. 4A yani SSK ve 4B yani Bağ- Kur, Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında yer alır.
Yeşil karta 4A veya 4B’ye sahip olmayan bireyler başvurabilir. Yeşil kart başvurularında değerlendirilen birçok faktör bulunur. Peki yeşil kart nasıl alınır? Yeşil kart haklarından yararlanmaya başlamak için hangi işlem adımlarını takip etmek gerekir?
Yeşil kart başvurusu için atmanız gereken ilk adım, gelir testi yaptırmaktır. Gelir testi, Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarında yapılır. Gelir testi sonuçları ile birlikte bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaat etmeniz gerekir. Yeşil kart sahibi olmak için gerekli şartları karşılıyorsanız bundan sonraki süreç hızlı bir şekilde ilerler.
Kimler Yeşil Kart Alabilir?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, yeşil kart başvuruları farklı kriterlere bağlı olarak değerlendirilir. Yeşil kart alabilen bireylerin:
- Aynı hane içerisinde yaşayan kişilerin gelir ortalaması, güncel net asgari ücretin 1/3’ünün altında olmalıdır.
- Sosyal Güvenlik Kurumundan (4A- SSK, 4B- Bağ-Kur gibi) herhangi bir sigortadan yararlanıyor olmamalıdır.
- Türkiye’de yaşayan bir Türk vatandaşı olması gerekir.
- Vergi ya da çiftçilik kaydı olmamalıdır.
- Emeklilik hali bulunmamalıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumunun göz önünde bulundurduğu farklı kriterler de olmakla birlikte, temel hatlarıyla bu vatandaşlar, yeşil kart alabilir.
Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil kart başvuru sürecindeki çeşitli işlem adımları internet üzerinden tamamlanabilir.
- E- devlet üzerinden giriş yaparak e- hizmetler kategorisini açın. E-devlet yeşil kart nasıl alınır?
- Açılan sayfada kurumları seçin ve karşınıza çıkan seçenekler arasında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı bulun.
- Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na tıkladığınızda açılan sayfadan Gelir Testi Sonucu Sorgulaması yapılabilir.
- Gelir testi sonucu, yeşil kart için uygun çıkarsa başvuru sürecine devam edilebilir.
Gelir testi sonucu, asgari ücretin 1/3’ünün üzerinde bulunursa, Genel Sağlık Sigortası (GSS)’nin aylık primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Bulunduğunuz ildeki Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek asıl başvuru işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz kurumda işleme alınır ve on beş gün içinde sonuçlanır. Başvuru sonuçlarını öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna tekrar gitmenize gerek yoktur. Yeşil kart hakkının sorgulanmasını e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Yeşil Kart Sorgulama Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulmuş bir platform olan SPAS üzerinden yeşil kart sorgulamaları yapılabilir. SPAS’a e- devlet üzerinden pratik bir şekilde erişebilirsiniz.
- Kendi e- devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra, kurumlar kategorisini açın. S harfine kadar gidin ve Sosyal Güvenlik Kurumu seçeneğine tıklayın.
- Sosyal Güvenlik Kurumuna tıkladığınızda sayfanın aşağısına doğru kaydırın ve Sağlık Uygulamalarını seçin.
- Açılan sayfadan SPAS Müstahaklık Sorgulama (Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi) seçeneğine tıklayın.
- SPAS üzerinden sorgulama yaptığınızda yeşil kartınız aktif ise, “60/c1 primi hazine tarafından karşılanmaktadır” ifadesini görürsünüz. Yeşil kartınız aktif değilse, “0000 – Müstahaktır” ifadesiyle karşılaşırsınız.
Yeşil Kartı Olanlar Nelerden Faydalanır?
- Elektrik yardımı
- Sosyal ekonomik destek yardımı
- Öksüz- yetim maaşı
- Kronik hastalara elektrik yardımı
- Silikozis aylığı
- Tüberküloz ve SSPE hastalarına maaş
- Asker ailesine maaş yardımı
- Dulluk maaşı
- Kömür yardımı
- Engelli maaşı
- Gebelik yardımı
- Doğum ve süt parası
- Yaşlılık maaşı
- Aşı parası
- Çocuk parası/ eğitim yardımı