Yaş Haddinden Emeklilik Şartları
Ülkemizde emeklilik konusu bir hayli karışık olması nedeniyle yaş haddinden emeklilik şartları da birçok kimse tarafından tam olarak idrak edilememektedir. Bu kapsamda sizlere yazımızda bazı özel tarihlere de değinerek kişilerin kaç yaşında emekli olabileceğini anlatacağız. Ancak bu konudan evvel emekli olabilmek için sigortalılık süresi, yatırılan prim günü ve emeklilik yaşının hep birlikte tamamlanmış olması gerekmektedir. Eğer bu 3 şart da oluşmuş ise ancak bu durumda emekli olmak mümkün olmaktadır.
Yaş Haddinden Emeklilik Şartları İçin Önemli Tarihler
Ülkemizde emekliliği düzenleyen kanunlarda yapılan değişikliklerin başında 1999 ve 2008 gelmektedir. Eğer bir kişi 8 eylül 1999 tarihinden evvel sigorta girişi yapmış ise bu durumda emekli olması için 3600 gün prim yatırması gerekmektedir. emeklilik yaşı ise kadınlarda 40-56 erkeklerde de 44-58 arası değişiklik göstermektedir. Bunun yanı sıra 8 eylül 1999 ile 1 mayıs 2008 tarihleri arasında işe başlanılmış ise bu durumda prim sayısı 4500’e çıkmaktadır. Emeklilik yaşı isekadınlarda 58 erkeklerde de 60 olmaktadır.
2008 sonrası sigorta girişi yaptıranlarda ise artık aranan prim sayısı 5400 olmaktadır. bununla birlikte yaş kadınlarda 58 erkeklerde de 60’tır ancak 2048 yılında her ikisi için de yaş 65 olacaktır.
Memurlar İçin Özel Düzenlemeler
Yukarıda belirtmiş olduğumuz yaş düzenlemeleri 4A ve 4B’liler için öngörülmektedir. Bu kapsamda 4C’li olan memurların emeklilik yaşları özel kanunlarda düzenlenmektedir. Dolayısıyla memurlar için sabit bir yaş söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte mesleklerin bazılarında yıpranma payının olması da daha erken emekliliğin olmasını sağlamaktadır. Bu sebeple her memurun kendi özelinde hesaplama yapması gerekmektedir.
Örneğin bir öğretim görevlisi için emeklilik yaşı 67 olurken bir polis memuru için 50 olabilmektedir. Ancak bunlar yaş haddini ifade etmektedir yani kişiler bu yaşlara geldiklerinde emekli edilmek zorundadırlar. Dolayısıyla eğer memur iseniz bu durumda kendi kanunlarınızı inceleyerek emeklilik yaşınıza karar vermeniz gerekmektedir. Aksi takdirde genel geçer kuralların sizler için uygulanabilir olmayacağını ifade etmek isteriz. hesaplama işlemlerinizde ise tüm çalışanlar olarak SGK’nın emeklilik hesaplama modüllerini kullanabilirsiniz.