Yargıtay Dosya Sorgulama Nereden Yapılır?

Yargıtay dosya sorgulama işlemi için iki seçenek bulunur. Bu seçenekler E-Devlet uygulaması aracılığı ile yapılabilen sorgulama işlemi ve Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) aracılığı ile yapılabilen sorgulama işlemidir. Bu iki ara yüz kullanılarak Yargıtay dosya sorgulama yapılabilir.

Ayrıca Yargıtay resmi sitesine girerek de sorgulama işlemi yapılabilir. İlgili internet adresinde yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama bölümleri bulunur. Bu ekrandan Yargıtay dosya sorgulama ile ilgili olan sekmenin seçilmesinin ardından karşıya bir ekran çıkar. Bu ekranda çıkan bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması üzerine sorgula butonuna tıklanır. Çıkan ekranda aranılan her türlü bilgi ilgili kişiye sunulur. Bu yöntem ile kişiler hızlıca ve güvenli bir şekilde istenilen bilgilere ulaşabilirler.

Yargıtay Nedir?

Yargıtay adli yargı kapsamına giren olaylarda temyiz incelemesi yapan yüksek yargı makamıdır. Yargıtay, aynı zamanda Temyiz Mahkemesi olarak da bilinir.

Yargıtay yüksek yargı organlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti hukuk sistemi içinde son derece önemli bir role sahiptir. Çünkü verilen hükümlerin son inceleme yeri Yargıtay’dır. Yargıtay süreci ardından davaların ya da dosyaların herhangi bir incelemesi yapılmaz.

Yargıtay’ın amacı hukuki birliği sağlamak ve korumaktır. Yargıtay herkes için aynı işlemi adil ve adaletli olarak uygular. Demokrasinin önemli bir birimi olan Yargıtay, yüksek yargı organı olarak görev yapar. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin inceleme biriminin en önemli parçası Yargıtay’dır.

Yargıtay’ın bağlı olduğu tek kurum Yargıtay Başkanlığı’dır. Yargıtay Başkanlığı da bağımsız bir kurumdur.

Yargıtay’ın Amacı Nedir?

Yargıtay’ın amacı hukuki kararlar fikir birliğini sağlamaktır. Diğer mahkemelerden farklı olarak temyiz işlemleri üzerinde çalışır. Yani olay yeri inceleme gibi işlemler Yargıtay merciinde yapılmaz. Yargıtay’ın çalışma prensibi, görevleri ve yetkileri Yargıtay Kanunu aracılığı ile belirlenir. Çeşitli karar organlarından oluşur. Bu karar organları aşağıdaki gibidir:

  • Daireler
  • Hukuk Genel Kurulu
  • Ceza Genel Kurulu
  • Büyük Genel Kurul
  • Başkanlar Kurulu
  • Birinci Başkanlık Kurulu
  • Yüksek Disiplin Kurulu
  • Yönetim Kurulu

Yargıtay’ın Görevleri Nelerdir?

Yargıtay’ın görevleri aşağıdaki gibidir:

  • Mahkemeler tarafından verilen kararları inceler ve denetler.
  • İncelediği ve denetlediği dosyaları karar bağlar.
  • Dosyaların ve davaların temiz incelemelerini yapar.
  • Tüm vatandaşlara görevlerini ve konumlarını ayırt etmeksizin eşit mesafede durarak yasal kararları denetlemek ve yürürlüğe sokmak.
  • Gerekli durumlarda üst düzey memurlar hakkında açılan davaların sorgulaması Yargıtay tarafından yapılır.
  • Hukuka aykırı herhangi bir durumun incelenmesi ve düzeltilmesi Yargıtay tarafından yapılır.

Bu genel görevlerin dışında Yargıtay makamının kendi içinde de görevleri bulunur. Bu görevler aşağıdaki gibidir:

  • Çeşitli kurulların üyelerinin seçimini ve atamalarını Yargıtay yapar.
  • İç yönetmeliğin oluşturulması da Yargıtay’ın iç görevlerinden birisidir.
  • Yargıtay, idari yönetim birimlerini seçer ve atar.

Günümüzde 310 kişilik bir birim olan Yargıtay’ın genel görevleri ve tanımı bu şekildedir.

E-Devlet ile Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yargıtay dosya sorgulama yöntemlerinden biri de E-Devlet uygulaması aracılığı ile dosya sorgulamadır. E-Devlet ile Yargıtay dosya sorgulama işlemi şu şekilde yapılır:

  • E-Devlet uygulamasına giriş yapılır.
  • E-Hizmetler sekmesinden Yargıtay sekmesi seçilir.
  • Açılan sayfada bulunan Dava Dosyası Sorgulama sekmesi seçilir.
  • Gerekli bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde girilir.
  • Son olarak açılan sayfada Yargıtay dosyası ile ilgili kişinin istediği her ayrıntı ve her bilgi görüntülenebilir.

Yerel Mahkeme Bilgileri ile Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama işlemi, Yargıtay resmi web sitesi üzerinden yapılır. Bu işlemler sırası ile şöyledir:

  • Yargıtay resmi web sitesine giriş yapılır.
  • Açılan sayfada yerel mahkeme bilgileri ile Yargıtay dosya sorgulama işlemi sekmesi seçilir.
  • Sonrasında çıkan ekranda kişinin kişisel bilgileri istenir. Bu bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde doldurulması gereklidir.
  • İstenilen kişisel bilgiler eksiksiz ve doğru şekilde doldurulduktan sonra açılan sayfada kişi Yargıtay dosyası ile ilgili istediği her bilgiye açık şekilde ulaşabilir.

UYAP Üzerinden Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

UYAP üzerinden Yargıtay dosya sorgulama işlemi yapmak için internet bağlantısına sahip olmak yeterlidir. Ulusal Yargı Ağı Projesi yani UYAP her vatandaşın kendisine ait Yargıtay dosyalarına ve mahkeme dosyalarına kolayca ulaşabilmesini sağlayan projedir. Bu sistem sayesinde kişiler uzun mahkeme kuyruklarında beklemekten ve uzun günler süren mahkeme randevu tarihlerini beklemekten kurtulmuşlardır. Bu sistem sayesinde hem vatandaşlar işlerini daha kolay hallederler hem de işler çalışanlar için çok daha pratik hale gelir.

UYAP aracılığı ile Yargıtay dosya sorgulama işlemi yapmak için izlenilmesi gereken adımlar şunlardır:

  • TC Yargıtay Başkanlığı resmi web sitesine giriş yapılır.
  • Dosya sorgu sekmesine giriş yapılır.
  • Ekranda çıkan dosya ilam sorgu, tebliğ name sorgu, duruşma sorgu ve randevu işlemleri gibi sekmeler çıkar.
  • Kişinin yapmak istediği işleme uygun olan sekmenin seçilmesinin ardından TC kimlik numarası, Cüzdan Seri No, Yargıtay Dairesi Esas No, Karar No gibi kişisel bilgilerin ve dava ile ilgili bilgilerin istendiği ekran eksiksiz ve doğru şekilde doldurulur.
  • İlgili bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde girilmesinin ardından ekrana gelen sayfada Yargıtay dosyası ile ilgili tüm bilgiler açık şekilde görüntülenir.

Yargıtay Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yargıtay dosya sorgulama işlemi online olarak yapılır. Bu sayede kişiler ve Yargıtay çalışanlar ağır ve külfetli bir süreci çok kısa sürelerde geçirirler ve her şey son derece net şekilde taraflara iletilir. Ardından gerekli onaylar ile birlikte Yargıtay dosya sorgulama evresi sona erer.

Yargıtay Dosya Sorgulama İnceleme Ne Kadar Sürer?

Yargıtay dosya sorgulama inceleme süresi yaklaşık olarak 825 gün sürer. Bu 825 günlük süre içinde yaklaşık olarak 352 gün Ceza Dairesi’ne aittir. Yani Ceza Dairesi, dosya incelemesini yaklaşık olarak 352 günlük bir sürede tamamlar.

Yargıtay Dosya Sonuçlanma Süresi Ne Kadar?

Yargıtay dosya sonuçlanma süresi yaklaşık olarak 473 gün gibi bir sürede incelenir ve sonuçlanır. Bu süre dosyanın ya da davanın niteliğine göre değişir. Bazı durumlarda bazı davalara ya da dosyalar öncelik gösterilebilir. Bu sebepten dolayı dosyaların ya da davaların kesin bir sonuçlanma süresi yoktur.

Yargıtay’da Bulunan Dosyalara Öncelik Verilir Mi?

Yargıtay’da bulunan dosyalara mazerete göre öncelik verilir. Dosyasına öncelik isteyen kişiler, isteği için sunduğu mazeret dilekçe olarak yazıp dosyanın bakıldığı daireye vermelidirler. Yapılan bu başvuru ardından ilgili birimdeki Yargıtay çalışanları mazeret dilekçesini incelerler. Şayet mazeret uygun görülür ise, dosya inceleme ve sorgulanma aşamalarına öncelik tanınabilir.

Bu mazeretler arasında en başı sağlık mazeretleri çeker. Sağlık sorunlarına sahip kişiler ya da sağlık sorunu endişesi taşıyan kişiler bu durumlarını kanıtladıkları halde, dosyaları Yargıtay tarafından öncelikli olarak kabul edilir.

Yargıtay’ın Verdiği Karar İtiraz Edilebilir Mi?

Yargıtay’ın verdiği dosya kararlarına itiraz edilebilir. Hukuk Genel Kurulu ve Ceza Genel Kurulu kararlarına karşı itiraz hakkı Yargıtay tarafından kişilere sunulmuştur. İtiraz hakkını kullanmak isteyen kişiler öncelikle Cumhuriyet Başsavcısına itirazda bulunurlar. Eğer Cumhuriyet Başsavcısı itiraz sebeplerini geçerli görür ise Cumhuriyet Başsavcısı tarafından Yargıtay kararına itiraz edilir. Bu itirazlar sonucu dosya ya da dava onama halinden tekrar incelenme haline alınır. Geçerli sebepler var ise Yargıtay tarafından verilen karar düzeltilir.

Yargıtay dosya sorgulama süreci sonunda alınan karar onaylanırsa ve yapılan itirazlar ret edilir ise karar yürürlüğe girer ve bir daha değiştirilemez.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu