Yapı Kayıt Belgesi Sorgulama

Güncel ruhsatı olmayan yapıların kayıt altına alınmasını sağlayan belgeler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir. Bu belgeler içerisinde, yapının hangi kategori içerisinde değerlendirildiği, inşa edildiği arazinin durumu gibi değerli bilgiler yer alır. Kurallara aykırı olarak inşa edilmiş yapıların takibi de bu belgeler aracılığıyla sağlanır.

Yapı Kayıt Belgesi Sorgula

Yapı kayıt belgesinin sorgulamaları, pratik bir şekilde e- devlet platformu üzerinden gerçekleştirilebilir. E- devlet platformu, vatandaşların birçok hizmetten faydalanmasını sağlayan oldukça kapsamlı içerikleri bünyesinde barındırır. E- devlet şifreleri, en yakındaki PTT şubelerinden temin edilebilir.

Yapı Kayıt Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

  • https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ linkine tıklayarak e- devlet resmî web sitesini açın.
  • C. kimlik numaranızı ve e- devlet şifrenizi kullanarak sisteme giriş yapın.
  • Açılan ana sayfanın üst kısmında bir arama kutucuğu bulunur. Bu kutucuğa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- İmar Kayıt Belgesi Sorgulama veya sadece yapı kayıt belgesi sorgulama yazın.
  • Kelimeleri kutucuğa yazıp arama tuşuna bastığınızda, e- devlet sistemi sizi sorgulama sayfasına yönlendirir.
  • Önünüze çıkan uyarıları ve bilgileri okuyup onaylayarak sorgulamayı tamamlayabilirsiniz.
  • Sorgulama süreci boyunca e- devlet sistemi sizi gerekli işlem adımlarına yönlendirecektir.
  • Eğer aramasını yaptığınız yapının bir kaydı bulunuyorsa, yapıya dair ayrıntılı bilgilerin yer aldığı belgeyi görüntüleyebilirsiniz.
  • Yapı kaydını istediğiniz şekilde yazdırma veya teknolojik cihazınıza indirme seçenekleriniz bulunmaktadır. Bu seçenekleri sayfa üzerinde görebilirsiniz.

Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır?

Yapı kayıt belgesi sorgulaması gibi bir belgenin kaydının da e- devlet üzerinden gerçekleştirilmesi mümkündür. Yapı kayıt belgesi başvurularını basit işlem adımlarını takip ederek internet üzerinden yapabilirsiniz.

Yapı kayıt belgesi sorgulama sırasında yapıldığı gibi e- devlet platformu açılır ve sisteme giriş yapılır. Ardından arama kutucuğuna “Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu” yazılır. Sayfa açıldığında e- devlet platformu sizi yönlendirecektir. Sistem üzerine yapı kaydı hakkında bazı bilgilerin girişini yapmanız gerekebilir.

Yapı kayıt belgesi başvuru ücretleri bulunur. Bu ücretlerin yatırılması, e- devlet üzerinden yapılan işlem adımlarından sonra gerçekleşir. Ücret yatırılıp sisteme yansıdıktan sonra yapı kayıt belgesi görüntülenebilir. Her yapı için sadece bir kere kayıt belgesi alınır. Kayıt belgesi alındıktan sonra, gerekli durumlarda e- devlet üzerinden sorgulanması mümkündür.

Yapı Kayıt Belgesi İndir

Yapı Kayıt Belgesi Ücreti Ne Zaman Ödenir?

Yapı kayıt belgesi başvuruları için ödenmesi gereken ücret, taksitlendirilerek ödenebilir. Toplam başvuru ücretinin %25’inin, ilk iki hafta içinde ödenmesi gerekir. Kalan %75’lik kısmı, bir senelik bir sürece bölünebilir. 1 senelik taksitler, her ay başında paranın kalan kısmına %2 oranında faiz uygulanarak ödenir. Bu oranlar, zaman içerisinde farklılık gösterebilir.

Yapı Kayıt Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Ücretler, yapıların kullanım amacına ve metrekaresine bağlı olarak değişir.

  • Tarımsal amaçla kullanılan basit binalar- metrekareye 200 TL,
  • 1- 2 katı bulunan binalar, basit sanayi yapıları- metrekareye 600 TL,
  • 3- 7 katı bulunan binalar, entegre sanayi yapıları- metrekareye 1000 TL,
  • 8 ve üstü katı bulunan binalar- metrekareye 1600 TL,
  • Villa, lüks binalar, alışveriş kompleksi, hastane- metrekareye 2000 TL,
  • Güneş enerji santralleri- megavat başına 100.000 TL.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu