Ticari İşletmelerde Kira Stopajı

Ticari İşletmelerde Kira Stopajı
Tüzel ya da gerçek kişiliğe sahip olan bir ticari işletmenin devlete düzenli olarak ödemesi gereken pek çok vergi türü bulunuyor. Büyük işletmelerde genellikle muhasebe departmanları bulunduğundan vergi ödemeleri sorunsuz olarak yapılabiliyor. Ancak özellikle küçük işletme sahiplerinin tüm bu vergi türlerine ve ödeme tarihlerine hakim olması pek mümkün olmuyor. Bu nedenle işletme sahiplerinin bir serbest muhasebeci ya da mali müşavirle birlikte çalışmaları, çoğu zaman çok daha sağlıklı sonuçlar veriyor. İşletmesini kiralayan işyeri sahiplerinin devlete ödemesi gereken vergilerin arasında kira stopajı adı verilen vergi de bulunuyor.
Kira Stopajı Ne Demektir?
Stopaj, kelime anlamı ile kaynakta kesme anlamına geliyor. Kira stopajı ise, kiraya verilen taşınmaz mallar üzerinden kesilen vergi anlamına geliyor. Bir diğer adı Vergi Tevkifatı olan kira stopajında, kira ödemeleri üzerinden devlete gelir vergisi ödeniyor. Bu vergi ile ilgili bilgiler Gelir Vergisi Kanunu’nda açık bir şekilde belirtiliyor.
Kira stopajının kiracı tarafından ödenmesi gerekiyor. Basitçe anlatmak gerekirse, bir mağaza kiralayan iş yeri sahibinin, mağazasının kira bedeli üzerinden hesaplanan bir miktarı devlete vergi olarak ödemesi gerekiyor.
Yeni iş yeri açacak işletme sahipleri çoğunlukla kira stopajı hakkında bilgi sahibi olmuyor. Bu nedenle ya kanunların iyice incelenmesi ya da bir serbest muhasebeci ile çalışarak tüm vergi ödemeleri ile ilgili net bilgilere sahip olmak gerekiyor.
Kira Stopajı Nasıl Hesaplanır?
Kira stopajında, kiralayan tarafta olan ticari işletmenin devlete, brüt kira bedelinin %20’si oranında bir vergi ödemesi gerekiyor. Buna göre net kira bedelinin öncelikle brüte çevrilmesi, sonra da brüt tutarın %20’sinin hesaplanması gerekiyor.
Devlet vergi ödemelerinde, vergi mükellefi olarak kayıtlı olan tüzel kişileri daha rahat takip edebileceği için kira stopajının ticari işletme tarafından ödenmesini istiyor. Böylelikle herhangi bir vergi kaybının da önüne geçilmiş oluyor. Kira stopajı, muhtasar vergi beyannamesi ile beyan ediliyor.
Kira Stopajı Nasıl Ödenir?
Kira stopajı, 0003 kodu ile beyan edilen muhtasar vergi beyannamesi ile belirlenen koşullarda ödeniyor. Bu beyannamenin verilmesi için bir muhasebeci ile işbirliği yapmak, vergi ödemelerinin daha sorunsuz ilerlemesini sağlıyor. Zorunlu olan kira stopajı ödemesinde ticari işletmenin çalışan sayısına göre ödemede farklılıklar bulunabiliyor. 10 kişiden az personel çalıştıran bir ticari işletme, üç ayda bir kira stopajı öderken, 10 kişiden fazla personel çalıştıran bir ticari işletmeninse aylık olarak kira stopajı ödemesi yapması gerekiyor.
Diğer vergi türlerinde olduğu gibi kira stopajı için de bankaya otomatik ödeme talimatı vermek iş yeri sahibinin iş yükünü azaltıyor. Kira Stopajı banka tarafından otomatik olarak ödendiğinde, bu vergi ödemesinin gözden kaçma ihtimali yok oluyor ve ilerleyen dönemlerde vergi borcu gibi kötü sürprizlerle karşılaşılmıyor.