Taze Girişimcinin Can Simidi: KOSGEB Kredileri

Yeni bir iş yeri açmak veya işlerini büyütmek isteyen kişilerin yardımına koşan KOSGEB kredileri, birçok kişinin amaçlarına ulaşmalarında önemli rol oynuyor. Bu özel imkân, devlet tarafından kabul edilen bir kanun ile hem insanlara kendi işlerini kurmaları için teşvikte bulunmak hem de dolaylı olarak istihdamı arttırmak için onaylandı. Bugüne kadar binlerce kişinin hayallerine kavuşmasına vesile olan KOSGEB kredileri her sektör için geçerli değildir.

KOSGEB Kredilerinde Miktarlar Ne Kadar?

KOSGEB kredileri 50.000 TL hibe kredi ve 100.000 TL sıfır faizli kredi şeklinde veriliyor. Ancak bu imkândan faydalanmak isteyen kişiler çoğu zaman konuyu yanlış anlıyorlar. Birçok kişi KOSGEB kredilerinin parası olmayan kişilerin iş kurmak için aldıkları yardım paraları olduğunu düşünüyor.

Fakat işin aslı çok başkadır.

Çünkü KOSGEB kredileri hizmetinde amaç açılımından da anlaşılacağı gibi (küçük ve orta ölçekli işletmeleri sanayi geliştirme ve destekleme idaresi başkanlığı) sadece işyeri açan kişileri maddi anlamda desteklemektir.

KOSGEB Kredilerinden Kimler Faydalanabilir?

KOSGEB kredilerinden faydalanmak için sadece KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik eğitimine katılmak yeterlidir. 70 saat süren bu eğitimin ardından desteklenen sektörlerde iş kuracak olan kişiler KOSGEB kredilerinden fayalanabiliyorlar.

KOSGEB Destekleri Nasıl Hesaplanıyor?

KOSGEB kredi süreci; işini kuran kişilerin tüm masraflarını faturalandırıp devlete bildirmeleri ve daha sonra bu tutarın %70’ini KOSGEB’den geri almaları, şeklinde gerçekleşir. Ayrıca KOSGEB, destek oranlarını erkeklerde %70, bayanlarda %90 olarak belirledi. Bunun sebebi ise bayanların iş hayatında daha aktif rol oynamasına yardımcı olmak olarak açıklandı.

Faaliyet Hayatı Süren Bir İşyeri KOSGEB Kredisi Alabilir mi?

KOSGEB kredileri sadece yeni açılacak iş yerleri için veriliyor. Ancak iş yeri sahibi aktif olan iş yeri için kapanış talep eder ve yeniden açılış işlemlerini yaparsa bu olanaktan faydalanabiliyor. Burada en önemli konu iş yeri içindeki ekipmânların 3 yaşından küçük olmasıdır. Çünkü KOSGEB 3 yaşından büyük ekipmânlar için destek sağlamıyor.

Bir Kişi Kaç Kez KOSGEB Kredisine Başvurabilir ve Geri Ödemeler Nasıl Yapılır?

KOSGEB kredilerinden faydalanan ve iş yerini kuran bir kişi 3 yıl sonra tekrar aynı başvuruda bulunabilir. Çünkü KOSGEB, işletme sahiplerine verdiği desteği 3 yılda bir revize ediyor. Ayrıca 100.000 TL’lik kredinin geri ödemeleri, kredinin alındığı tarihten 2 yıl sonra başlıyor ve 3 ayda bir olacak şekilde 8 eşit taksitte ödeniyor.

KOSGEB Kredilerinden Kimler Faydalanamaz?

Hayvancılık, hayvan alım satımı ve oto kiralama işi yürütenler, otobüs firması kurmak isteyenler, aracılık işlemleri, emlakcılık, muhasebecilik veya alkollü içecek hizmetleri sunan iş yerleri, kanunda yer alan maddelerce KOSGEB kredilerinden faydalanamıyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu