SRC Belgesi Nedir?

Ehliyet sahibi kişilerin ticari araç kullanabilmek için alması gereken bir belge türü olan SRC belgesi herhangi bir cezaya tabi olmadan ticari amaçlı araçları sorunsuzca kullanabilmek için alınmaktadır. Standart ehliyetlerden farklı olan SRC belgesi nasıl alınır gibi merak edilen sorularla rehberimizde açıklanmaktadır.
SRC Belgesi Nedir?
Ticari amaçlı araçların kullanılabilmesine yetki veren ve ehliyete ek olarak alınması gereken SCR belgesi muafiyetli olma durumuna göre ya da kurs almış olmaya göre verilmekte, başvuru esnasında durum incelemesi yapılmaktadır. Uluslararası yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin aldığı SRC1, yurt içinde taşımacılık yapanların aldığı SCR2, uluslararası yük ve eşya taşıyanların aldığı SRC3 ve yurt içinde eşya ya da yük taşıyanların aldığı SRC4, bu belgenin alt türlerini oluşturmaktadır.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
25 Şubat 2003 tarihinden önce ehliyet alanların TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın sorumluluğunda olan herhangi bir eğitimi almasına ya da sınavına girmesine gerek olmadan SRC belgesini alabilmesi mümkün olmakta, ancak Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenmiş olan kurumlardan herhangi birisine başvuran, gerekli eğitimleri gören ve başvuruda aranan şartları karşılayan vatandaşların, daha sonra Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen SRC belgesi sınavı ile 100 üzerinden en az 60 puan almış olmaları istenmektedir.
Ulaştırma Bakanlığı tarafından her 3 ayda bir gerçekleştirilen ve her sınav sonunda sadece bir belge verilmesine dayanan SRC belgesi sınavı, 25 Şubat 2003 tarihi öncesinde B sınıfı ehliyet alanlar için SRC2 ve SRC4 olmak kaydıyla ve C-D sınıfı ehliyet almış olanlar SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 türünde olmak kaydıyla muaf oldukları bir sistemdir. Yani bahsedilen belge türlerini almak için yine verilen tarih öncesinde ehliyet alanlar sınava girmeleri istenmeden direkt SRC belgesi başvurusu yapabilmektedir.
Bahsedilen tarihten önce E sınıfı ehliyet almış olanlarsa tüm SRC belgelerinin istendiği zaman alınabilmesi hakkına sahiplerdir. 25 Şubat 2003 tarihinden önce B sınıfı ehliyet almaya hak kazanmış olanların herhangi bir sınava girmeden SRC belgelerini alabilmesi içinse aranan diğer bir önemli şart yine bu tarihe kadar kişinin en az 90 günlük sigortasının ve Bağ-Kur primlerinin ödenmiş olmasıdır. Yine bilinmesi gereken bir diğer önemli durum da 65 yaşını dolduramayanların bu belgeyi almaya hakkının bulunmaması ve bu kişilerin ticari ulaştırmaya uygun görülmüyor olmasıdır.
SRC Belgesi Başvuru Şartları Nelerdir?
Belgenin alınabilmesi için öncelikle başvuru esnasında kişinin muafiyet veya kurs durumu incelenmesi gerekmekte, Bakanlık tarafından açıklanan kriterler doğrultusunda 25 Şubat 2003’ten önce ehliyeti olanların sınavdan muaf olduğu unutulmamalıdır.
Ehliyetini sonraki bir tarihte alanların kurs hizmetlerine ve sonrasında sınava dahil olması gerekirken, bahsedilen eğitim toplam 30 saatlik bir ders programını kapsamakta, Bakanlık tarafından belirlenen gün ve saatlerde gerçekleştirilen sınavlardan kursiyerin en az %60 oranında başarı göstermesi istenmektedir. Yani sınavın 50 sorudan oluştuğu düşünülürse, belgeyi alabilmek adına en az 30 soru doğru yanıtlanmış olmalıdır.