Şirket Kurarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ülkemiz, çoğu şirketin kurulduğu gibi battığı bir ülkedir, diyebiliriz. Bu duruma sebep olabilen birçok husus söz konusudur ve bu yüzden şirket kurulurken belli başlı şeylere dikkat etmek gerekir. Bu yazıda şirket kurarken dikkat etmeniz gereken belli başlı durumlardan bahsedeceğiz.
Tabii ki birçok şirket türü vardır ve sizin hangi tür bir şirket kuracağınız şirket kuruluş aşamasındaki avantajlarınızı, gereksinim duyacağınız hususları farklılaştırabiliyor.
Şahıs Şirketi
Yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok şirket türü vardır ve biz bu yazımızda birkaçından bahsedeceğiz ve bu konuda en başta şahıs şirketleri geliyor.
Şahıs şirketi kurarken öncelikle belgelerin tam ve eksiksiz olmasına dikkat etmelisiniz. Bu bağlamda şahıs şirketi kurarken şu belgelere ihtiyacınız vardır:
- İşe başlandığına dair bildirim formu
- 2 adet ikametgah kağıdı (Nüfus Müdürlüğünden)
- 2 adet nüfus cüzdanı belgesi (Nüfus Müdürlüğünden)
- 2 adet nüfus cüzdanı belgesinin fotokopisi (Noter tasdikli)
- 2 adet imza beyannamesi
- İşyeri kira kontratı
- İşyeri kira kontratı damga vergisi alındı makbuzu
- Kiralık değilse tapu fotokopisi
- İşyerinizin vergi dairesine dilekçe
Bunların yanı sıra şahıs şirketi kurmanın çeşitli avantajları ve dezavantajları söz konusudur. Avantajlarının başında; kademeli vergi sistemi, düşük defter tasdik ücretleri, düşük muhasebeci ücretleri ve hızlı kurulum kolaylığı vs. geliyor.
Dezavantajlarına değinmek gerekirse, şahıs şirketlerinin ödemek zorunda olduğu vergi oranlarının diğer şirket türlerine göre (limited şirket) daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bunun dışında bankalar, şahıs şirketlerine diğer şirket türlerinden (limited şirket) daha az itibar gösteriyor.
Limited Şirket:
Limited şirketlerin kuruluş aşamalarında da dikkat edilmesi gereken hususlar söz konusudur. Limited şirketi için gereken belgeler arasında dilekçe, kuruluş bildirim formu, noter tasdikli şirket sözleşmesi, müdürlerin imza beyannamesi gibi evrakları sayabiliriz.
Limited şirketi kuruluşu sırasında dikkat edilmesi gerekenlere değinmek gerekirse, şu maddeleri sıralayabiliriz:
- Her ortak 25 TL ve katları değerinde pay koyabilir.
- Sözleşmenin sermaye maddesinde sermaye paylarının itibari değeri ve ortaklara ait paylar belirtilmelidir.
- Tüm ortak ve müdürlerin ad, soyad, ikametgah ve nüfus bilgileri ana sözleşmede yer almalıdır.
Anonim Şirket
Son olarak anonim şirket kurulurken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden kısaca bahsedelim.
Anonim şirket kurulurken ana sözleşmede şirket konusunun gösterilmesi zorunludur. Ayrıca bir ticaret unvanı altında kurulmalı ve bunu tescil ettirmelidir. Yeni TTK’ ya göre anonim şirket kurabilmek için esas sermaye 50.000 TL’den aşağı olamaz. Bunun yanında kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş halka açık olmayan anonim şirketlerde bu rakam 100.000 TL’dir. Anonim şirketler vergi mükellefidir. Verginin muhatabı ise şirketin kendisidir. Hisse senedi ve tahvil çıkarma hakkı yalnızca anonim şirketlere tanınmıştır. Bu saydıklarımız, anonim şirket kurulurken akılda bulundurulması ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bazılarıdır. Daha fazla bilgi için kanunlar yardımcı olabilir.
Şirket kurulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, belli başlı şirket türlerine göre yukarıda anlatıldığı gibidir.