SGK Sorgulama

SGK sorgulama, SGK hizmet dökümü sorgulamak için sıklıkla kullanılmaktadır. Bu döküm her an güncel olarak kontrol edilebilmektedir. Böylece çalışmakta olan kişiler, işveren tarafından sigortanın yatırılıp yatırılmadığını, hangi oran üzerinden yatırıldığını kontrol etme fırsatı bulacaklardır. İşverenin herhangi bir hatası, unutkanlığı olduğu takdirde kişi farkına vararak müdahale edebilecektir.

Bazen işverenler kıdem tazminatını kesintiye uğratmak ve kişi işten aydırıldığı takdirde daha az tazminat ödemek için kişiyi işten çıkmış ve geri girmiş şeklinde gösterebilmektedir. Çalışan bu tür hinlikleri fark edebilecektir. Bu gibi durumlar yasal olarak hiç bir anlam ifade etmese de çalışanı tedirgin edebilmektedir bu tür durumlarda çalışan hakkını arayabilir ve gerekli yerlere şikayette bulunabilir.

SGK Sorgulamada Neler Sorgulanabilmektedir?

16 Mayıs 2006 tarihinde kurulan SGK; SSK 4A, BAĞ-KUR 4B ve Emekli Sandığı 4C çalışanlarını ayrı ayrı sınıflandırmış ancak aynı çatı altıda birleştirmiştir. Bu kişililerin hepsi aynı sorgulama ekranında kendine ilişkin olan kısımları seçerek sorgulama yapabilecektir.

SGK’ya ait sorgulama ekranlarında pek çok hususu sorgulamak mümkündür. Aşağıdaki hususların tümü sistem üzerinden sorgulanabilmektedir:

  • SGK kaydı sorgulama,
  • Prim ödemesi sorgulama,
  • Borç sorgulama,
  • 4A hizmet dökümü sorgulama,
  • 4B hizmet dökümü sorgulama,
  • 4C hizmet dökümü sorgulama.

Bu sorgulamaların içerisinde en çok kullanılan ve en önemli diyebileceğimiz hizmet dökümü sorgulama ekranıdır. Sorgulanan hizmet dökümünde şu bilgiler yer alır:

  • Temel sigorta bilgileri (kişi bilgileri, sigortalılık türü…),
  • Sigortalı olarak işe giriş tarihi,
  • İşverenin aylara göre gün gün ödediği prim sayısı,
  • Çalışılan kurum ismi.

SGK Hizmet Dökümü Nerelerde Kullanılır?

Birden fazla kurumda çalışması olan kişiler SGK hizmet cetveli kullanarak emeklilik hesaplayabilir, emekli olmadan önce dilekçe vererek bu hizmetlerini birleştirebilir ve böylece prim gün sayısını tamamlayabilir. Bu dilekçe emekliliğe bir yıl kala verilmelidir. Ancak birleştirme dilekçesi vermeden önce güncel kanun hükümleri incelenerek bu durumun aleyhe bir husus içermediği teyit edilmelidir. Gün geçmeksizin değişen kanunlar nedeniyle bazı hususlar gözden kaçabiliyor.

Doğum, askerlik gibi hizmet borçlanması yapmak isteyenler hizmet dökümünü inceleyerek borçlanacakları gün ve sayısını tespit edebilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu