SGK Numarası

Sigortalılık sistemlerinde sürekli olarak gerçekleştirilen yeni güncellemelerinin belki de en köklüsü SSK’nın yani “Sosyal Sigortalar Kurumu’nun, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) olarak yeniden yapılandırılmaya gidilmesi ve tanımlanan SGK numarası ile tüm işlemlerin tek bir noktada ulaşılabilir kılınması olmuştur. Bu düzenleme ile SSK ile çalışanlar 4A, Bağkur’lu olanlar 4B ve Emekli Sandığı’na mensup olanlar ise 4C şeklinde sınıflandırılmıştır. Hangi sınıfa bağlı olarak çalışıyor olursanız olun, SGK numarasına sahip olabilmeniz için “Tescil Kaydı” denilen işlemi gerçekleştirmek durumundasınız. Peki bu işlem nereden ve nasıl yapılır, gelin detaylarını inceleyelim…

Sigorta Tescil Kaydı Nasıl Oluşturulur?

4A, 4B ya da 4C sınıfına bağlı olarak çalışmanız fark etmeksizin, sigorta tescil kaydı oluşturabilmeniz için e-devlet sistemini kullanabiliyor olmanız gerekmektedir. Sisteme giriş sağlamak için T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresine ihtiyaç duyarsınız. Eğer bu şifreye sahip değilseniz size en yakın PTT şubesine giderek, bu şifreyi aynı gün içerisinde temin edebilirsiniz.

4A Sigorta Tescil Kaydı Oluşturma: Tamamen güvenilir, devletin resmi sigortalılık işlem sayfası olan https://www.turkiye.gov.tr/4a-tescil-kaydi adresine tıklayın. T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile kimlik doğrulama işlemini gerçekleştirin. Karşınıza çıkan ekrandaki “4B Tescil Kaydı Tespiti” bölümüne tıklayın ve yönergeleri takip edin.

4B Sigorta Tescil Kaydı Oluşturma: Bağkur’lu olarak çalışanların tescil kaydı oluşturabilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr/4b-tescil-kaydi adresi üzerinden işlem gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Öncelikli olarak e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş sağlayın. Ardından çıkan sayfada “4B Tescil Kaydı Tespiti” kısmına tıklayın ve yönergeleri takip edin.

4C Sigorta Tescil Kaydı Oluşturma: Emekli Sandığı’na mensup olarak çalışanların, tescil kaydı işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için https://www.turkiye.gov.tr/4c-tescil-kaydi adresini ziyaret etmeleri gerekmektedir. Açılan sayfada e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranızla kimliğinizi doğrulayın ve “4C Tescil Kaydı Tespiti” kısmına tıklayarak işleminizi gerçekleştirin.

SGK Numarası Nereden Öğrenilir?

Sağlık hizmetlerinden sosyal güvencenizle yararlanabilmeniz ve emekliliğinize dair hesaplamalara yönelik bilgi edinebilmeniz için sahip olmanız gereken bu numarayı, yukarıda da bahsettiğimiz gibi ancak sigorta tescil kaydı işlemini gerçekleştirdikten sonra elde edebilirsiniz. Bu adımı hallettikten sonra, beliren “SGK numarası nereden öğrenilir?” sorusunun cevabı ise yine e-devlet sisteminde. Kimlik bilgilerinizi doğrulayıp giriş sağladıktan sonra, “Sosyal Güvenlik Kurumu” kısmına tıklayarak sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu