SGK Doğum Parası Başvurusu Nasıl Yapılır?
SSK doğum parası konusunda 2021 yılı başvurusu ve sorgulama işlemlerini online olarak yapabilirsiniz. SSK güvencesi ile çalışmaya devam eden kadınlar doğrum parasına başvuru yapabilir.
Belirli şartlar yerine getirilmesi durumunda doğum parası SSK’lı olan her kadının hakkıdır. Kanun gereğince doğum yapacak olan bayanların yasal izin hakları açık şekilde yer almaktadır. Yasa çerçevesinde izin verilecek süreler içerisinde dahilinde SSK’lı çalışan kadınların istirahat hakkı yer almaktadır. Bu süre içerisinde çalışamadığı günlerde SGK aracılığı ile doğum yapan kadına ödeme yapabilirsiniz.
Doğum İzni Şartları
- Toplamda verilecek olan 16 haftalık izin, hamile bayanların sağlık durumuna ya da işin özelliklerine göre değişmektedir. SSK doğum izni süreleri rapor ile belirlenir.
- SSK ve Emekli Sandığı’na bağlı şekilde iş hayatına devam eden hamilelik dönemlerinde raporla izin kullanabilir. Yasal olan süre ise doğum öncesi 8 hafta olarak hesaplanmaktadır. Doğumdan sonra toplam olarak 16 hafta olarak hesaplanmıştır. Birden fazla bebek bekleyen annelere se doğumdan önce 10 hafta, doğum yaptıktan sonra 10 hafta olarak hesaplanır. SSK doğum izni yasalara göre düzenlenmiştir.
- Doktorlar tarafından gerekli görüldüğü zaman hamile bayanların sağlık durumuna uygun şekilde çalıştırılması gerekir. Çalışanların ücretinde herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır. Bu konuda mutlaka raporu gerekmektedir.
- SSK’lı hamile bayanlarda hamilelik süresi içerisinde doktor kontrolleri konusunda ücretli olarak izin verilir.
- SSK’lı hamile bayanların çalışanların istekleri doğrultusunda 16 haftalık izin süresi tamamlanınca 6 aya kadar ücretsiz izin verilir.
- SSK’lı bayan çalışanlar için bebekleri 1 yaşına gelene kadar günlük 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürelerin gün içerisinde hangi saatler içerisinde olacağı ya da kaça bölüneceği tamamen çalışan bayanın kararına göre belirlenir. Bu süt izni günlük çalışma süresinde sayılır.
Doğum Parasının Şartları Nelerdir?
SSK’lı anne adaylarına 16 haftalık izin hakkı süresini içerisinde bulunduran doğum parası ödenir. Mevzuat içerisinde iş göremezlik ödeneği olarak bilinen doğum parasının alınması için bazı şartlar gerekmektedir. SSK doğum parası almak için doktordan rapor alınması gerekmektedir. SSK doğum parası için bazı kriterler yer almaktadır.
- Doğumun yapılacağı tarihten önceki bir yıl içinde SSK’lı prim gün sayısı en az 90 gün olması gerekmektedir.
- Raporun başlamış olduğu tarih itibariyle iş yeri içerisinde hala çalışılıyor olması gerekmektedir. Doğum öncesi izninin başlamış olduğu önce işten çıkarsanız SSK doğum parası ödemesi yapılmamaktadır.
- Doğum öncesi ve sonra 16 hafta olan yasal izin hakkınız süresi içerisinde SGK doğum parası ödemesi gerçekleştirilir. Bu süre boyunca işyerinde çalışılmamaktadır.
Doğum parası konusunda en önemli şartlar arasında doğum olayının gerçekleşmesidir. Düşük yapan anne adayları bu ödemelerden faydalanmamaktadır.
Para Nasıl Hesaplanır?
SSK doğum parası hesaplama konusunda son üç aylık brüt ücret toplamı hesaplanmaktadır. Son üç aylık maaşlar toplanarak 90’a bölünerek hesaplanmaktadır. Günlük brüt maaş oranlarınızın üçte ikisi doğum parası şeklinde ödenir.
SSK Doğum Parası Sorgulaması
Doğum parası sorgulama E-Devlet üzerinden gerçekleştirilir. Sistemine giriş yapabilmeniz için ilk olarak kimlik doğrulaması yapmalısınız. Kimlik doğrulama işlemi yapabilmek için şifreniz bulunmaması durumunda, PTT şubesine gidebilirsiniz. Şifrenizi almak için ihtiyacınız olan sadece kimliğinizdir. E-Devlet şifresini ilk defa almanız durumunda 2 TL, şifreyi kaybettiğinizde ikinci kez alıyorsanız 4 TL ödemeniz gerekir.
https://www.turkiye.gov.tr/aile-ve-sosyal-politikalar-dogum-yardimi-basvuru-sonucu-sorgulama adresine giriş yaparak kimliğinizi doğrulamanız gerekir. Kimliğinizi doğruladıktan hemen sonra doğum parası sorgulama 2018 sonucunuzu kolayca görebilirsiniz. Doğum parası sorgulama işlemleri sadece E-Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılmaktadır.