Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Şahıs Şirketi Nedir?

Limited veya anonim şirketlerden daha küçük çaplı olan ve bireyler tarafından açılan şirketler şahıs şirketi olarak adlandırılıyor. Şahıs şirketlerinin kurulmasının diğer şirketlere göre daha kolay olması, daha sonraki dönemlerde mali giderlerinin diğer şirket türlerine oranla çok daha uygun olması ve aynı zamanda tek kişi tarafından idare edilebilir olması, insanları çoğu zaman şahıs şirketi kurmaya yönlendiriyor.
Şahıs Şirketi Nasıl Açılır?
Şahıs şirketlerini açabilmek için bazı belgelere ihtiyaç duyuluyor. İşletmeyi açacak olan kişiler bu belgeleri kendileri temin edip açılış işlemlerini kendileri yapabildikleri gibi, bir muhasebeciye vekâlet vererek tüm işlemlerin bu kişiler tarafından yürütülmesini de sağlayabiliyorlar. Muhasebeciler, anlaşılan tutar karşılığında işletmenin açılması için gerekli tüm evrakları temin ettikten sonra yine resmi makamlara yapılacak olan tüm başvuruları da kendileri yapıyorlar.
Şahıs Şirketi Açarken İhtiyaç Duyulan Belgeler Nelerdir?
Şahıs şirketi açmak isteyen kişilerin yapmaları gereken ilk işlem; işe başlama bildiri formunu eksiksiz bir şekilde doldurmaktır. Daha sonra iki adet ikametgâh belgesi, 2 adet noter onaylı nüfus kâğıdı fotokopisi, 2 adet imza beyannamesi ve firmanın kurulacağı adres kurucu kişiye ait ise tapunun fotokopisi, eğer başka birine aitse ilgili meskenin kira sözleşmesi ile birlikte resmi makamlara şahıs şirketi açılış başvurusu yapılır.
Yapılan başvurunun ardından şahıs şirketinin bağlı olduğu vergi dairesine işletmenin açılacağına dair bir dilekçe yazılır. Bu dilekçede işletme adresi, faaliyet alanı, satılacak olan malzemenin veya verilecek olan hizmetin cinsi ile birlikte iş yerinin açılacağı tarih gibi bilgiler yer almalıdır.
Tabii ki bu belgeler ile başvuru yapmadan önce mutlaka açılacak olan şahıs şirketine ait olan kira kontratının damga vergisi de mutlaka ödenmelidir. Vergi dairesinde yapılan işlemlerin ardından sıra her kırtasiyede bulunan bir devamlı form alarak notere onaylatmaya geliyor.
Tüm bu işlemlerin ardından şahıs şirketine ait bir vergi levhası çıkarılabilmesi için ilgili adrese bir yoklama memuru yönlendiriliyor ve bahsi geçen meskenin şahıs şirketi açılmasına uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Yoklama memuru, herhangi bir sorun görmezse yoklama tutanağını iş yeri sahibine vererek, bu evrakı muhasebecisine iletmesini ve vergi levhasını çıkartmasını istiyor. Böylece şahıs şirketi kurulmuş oluyor.
Şahıs Şirketi Kurmanın Maliyeti Nedir?
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin ceplerinden çıkacak olan miktar muhasebeci, ticaret odası kaydı, yazarkasa masrafı ve diğer ek masraflar ile birlikte ortalama olarak 2000 – 3000 TL civarındadır. Tabi ki her ay düzenli olarak muhasebeciye ödenecek olan aidatlar bu miktara dâhil değildir.
Neden Şahıs Şirketi?
Şahıs şirketi açmak her zaman için limited veya anonim şirketlerine oranla çok daha kolay ve çok daha az maliyetli olduğu için özellikle iş hacmi düşük olacak olan şirketler için şahıs şirketini tercih etmek daha mantıklıdır.
Aynı zamanda muhasebeci giderlerinin düşük olması, şahıs şirketleri için belirlenmiş olan yasal vergi sisteminin kademeli bir şekilde işlemesi ve defter tasdik ücretlerinin düşük olması da insanları çoğu zaman şahıs şirketi kurmaya yönlendiren nedenler olarak ön plana çıkıyor.