Rapor Parası Nereden Alınır?

Rapor parasının alındığı yerler arasında bankalar ve PTT şubeleri yer alır. Banka hesabı olan kişiler dilerler ise banka hesapları üzerinden de rapor parası alabilirler. Rapor parası veren bankalar şunlardır:

  • Ziraat Bankası
  • Halk Bankası
  • Akbank
  • Garanti Bankası
  • Türkiye Ekonomi Bankası
  • Vakıflar Bankası
  • Fiba Banka

Üzerinden rapor parası alınabilir. Rapor parası eğer banka hesabı yok ise PTT şubesinden verilir. Sosyal Güvenlik Kurumu rapor parasını PTT’ye aktarır ve kişi teslim alana kadar PTT’nin emanet kasalarında ilgili rapor parası bekletilir. Eğer kişi zamanında rapor parasını teslim almaz ise bu durumda PTT tarafından, rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumuna tekrar aktarılır. Bu durumda kişinin tekrar Sosyal Güvenlik Kurumu ile iletişime geçmesi gerekir.

Rapor Parası Nedir?

Rapor parasının açıklaması sigortalı çalışan bir işçi raporlu olduğu süre için iş yerine gidemez. Raporu bulunan bir kişinin, aktif olarak çalıştırılması yasaktır. Bu kural anayasa ile korunur ve kanunlara bağlı olarak yürütülür ve denetlenir. Rapor parası, raporu olunan gün için Sosyal Güvenlik Kurumunun, sigortalı işçiye ödeyeceği miktarı gösterir. Sigortalı çalışan bir işçinin raporlu olduğu süre için işveren tarafından ödeme yapılmaz. Bu neden ile ilgili ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından gerçekleştirilir. Raporun türüne ve süresine bağlı olarak ödenen günlük rapor parası ve toplam tutar değişiklik gösterir. Bu neden ile herkesin aldığı rapor parası eşit olmaz ve bahsedilen kriterlere göre ödenecek olan toplam rapor parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenerek kişinin hesabına ya da PTT şubesine aktarılır.

Rapor Parası Ne Kadar?

Rapor parasının miktarı rapor gününe göre değişiklik gösterir. Ayakta tedavilerde ve yatarak yapılan tedavilerde rapor parasının miktarı değişir. 1 haftalık (7 gün) bir rapor alan kişiye verilecek olan tutar 2022 yılında 111 lira 20 kuruştur. Bu tutar ayakta tedavi ile verilen rapor için geçerlidir. 7 günlük rapor eğer kişiye yatarak tedavi uygulanması için verilmiş ise bu durumda 7 gün için ödenecek olan tutar 83 lira 40 kuruştur. Bu tutarlar günlük tutarlardır ve 1 hafta için toplam 778 lira 40 kuruş ayakta tedavi için verilir. Yatarak tedavi kategorisinde ise rapor parasının 1 haftalık toplam miktarı 583 Türk lirası 80 kuruştur. Rapor parası 14 gün için verileceğinde ise 166 lira 80 kuruş ayakta tedavi; 83 lira 40 kuruş ise yatarak tedavide verilen günlük miktarda. Bu durumda ayakta tedavi için 2 bin 335 lira; yatarak tedavi de ise bin 167 lira verilir.

Rapor Parası Sorgusu Nasıl Yapılır?

Rapor parası sorgulamak isteyenler için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bazı platformlar vardır. Bu platformlar üzerinden Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, telefon numarası ve / veya rapor numarası ile sorgu yapılmasına izin verilir. Rapor parası sorgulamak için kullanılan kanallar şunlardır:

  • E – Devlet Kapısı
  • ALO 170
  • Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi sorgu ekranı

Üzerinden kişiler rapor parası sorgusu yapabilir.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Rapor parasının yatma tarihi raporun alınması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilmesine göre belirlenir. Bir kişinin rapor parası alabilmesi için raporunu işverene sunması gerekir. İşveren ise raporu Sosyal Güvenlik Kurumu ile paylaşır. Sosyal Güvenlik Kurumuna rapor iletildikten sonra raporun süresi ve tedavi türü (ayakta – yatarak) incelenir. İncelemenin ardından isek kişinin banka hesabına ya da PTT şubesine kişinin rapor parası gönderilir ve kişi rapor parasını 15 gün içerisinde alabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu