Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı hizmetler arasında yer alan iş göremezlik ödeneği yani rapor paraları, yaşanan sağlık sorunları nedeniyle çalışanların belli bir süre rapor alarak çalışmaması durumunda ortaya çıkar. Bu kapsamda bazı şartları sağlayan kişilere çalışamadığı günlere karşılık olarak rapor parası ödemesi yapılır. Ancak bu paranın alınabilmesi için öncelikle en az yüz gün sigortalı çalışılmış olması şartı aranır.
Rapor parası yani iş göremezlik ödeneği alabilmek için üç gün ve bunun üzerinde rapor alınmış olması gerekir. Bu durum hastalık halleri için geçerli olmakla birlikte doğum, iş kazası ve meslek hastalıkları durumlarında süre birinci günden itibaren işlemeye başlamaktadır. Bu sürelerden itibaren raporlu olunan her gün için çalışana ödeme yapılır.
Rapor Parası Ne Zaman Ödenir?
Rapor parası alabilmek için öncelikle raporlu sürenin bitmiş olması şartı aranır. Rapor bitiminden itibaren ayağa kalkıp işe başlayan kişiler iş göremezlik ödemesi için hak kazanırlar. Çalışan kişinin hak kazandığı bu ücretin işveren tarafından ödendiği düşünülse de bu yanlış bir düşüncedir ve ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılır.
İş göremezlik ödeneği sigortalı çalışana Ziraat Bankası aracılığıyla yatırılır. Bu ödemenin kesin olarak hangi tarihte yatacağını öğrenmek için Alo 170 hattı yardımcı olmaktadır. SGK’ ya ait olan danışmanlık hattı aranarak iş göremezlik ödemesi hakkında bilgi almak mümkündür. Bu sayede detaylı bilgi edinilebilir.
SGK Rapor Parası Ödemesi
ödemesi için öncelikle rapor ile alakalı bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na ulaşması ve bunların incelenmesi gerekir. Bu sürecin sonucunda rapor parasının yatıp yatmadığı e devlet üzerinden takip edilebilir. Bunun için TC kimlik numarası ve e devlet şifresi ile sisteme giriş yapılarak hizmetler listesinden SGK seçilir.
Rapor parası başta Ziraat bankası şubeleri olmak üzere PTT şubelerinden de alınabilir. Genellikle bu ödemeler her ayın sekizinci ve on dördüncü günleri arasında yatırılır. Bu süre raporun siteme kaydına göre daha erken ya da geç olabilmektedir. Dolayısıyla rapor işverene ne kadar kısa süre içerisinde ulaştırılırsa rapor parası o kadar erken alınabilir.