Rapor Parası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Belirli kriterler çerçevesinde gerçekleştirilen rapor parası hesaplama işlemi, hastalık, iş kazası, doğum gibi nedenlerden dolayı iş görememezlik raporu alanların ücret desteği alabilmesi açısından son derece önemlidir. Haliyle sık merak edilen bir konu olan rapor parası hesaplama işlemlerine dair tüm merak edilenler sizler için güncel bilgilerle açıklanmaktadır.

Rapor Parası Nedir?

Farklı mazeretlerden dolayı iş göremeyecek olduğunu rapor çerçevesinde kanıtlamış olup rapor süreci için devlet tarafından verilen çalışan ücretine rapor parası denmektedir. Kişinin aldığı aylık ücret bu rapor ödemesiyle birlikte tamamlanarak kendi maaş hesabına yatırılmakta, iş veren kişinin raporu SGK’ya bildirmesini takiben en geç 15 iş günü içerisinde hesaba paranın yatması mümkün olmaktadır. Ödemeler PTT aracılığıyla gerçekleştirilmekte olup, kişilerin hastalık, kaza, iş yaralanması veya doğum gibi dönemlerde ücret kesintisi olmadan istirahatine imkan sağlanmaktadır.

Rapor Parası Ne Zaman Yatar?

İş verenin durumu SGK’ya bildirmesinden sonra en fazla 15 gün sonrasında PTT üzerinden çalışanın maaş hesabına aktarılan rapor parası hesaba yatırıldığı günden itibaren 2 ay içerisindeki süreçte çekilmiş olmalıdır. Bu süreçte bankadan alınmamış olan ücretler yeniden SGK’ya geri gönderilmektedir.

Rapor Parası Alma Şartları Nelerdir?

İş göremezlik raporu alınan tarihten 1 yıl önceki süreç boyunca en az 90 günlük priminin yatırılmış olması gereken kişi, bu şarta uymaması halinde birkaç günlük kısa süreli raporlar için dahi Sosyal Güvenlik Kurumu iş göremezlik parası alamamaktadır. Alınılan rapor üzerinde herhangi bir hastalığa dair teşhis ve tanının yer alması da bir diğer rapor alması alma şartları maddesi olmakta, ayrıca alınan iş göremezlik raporunun hangi sosyal güvenlik kurumuna takdim edildiğine de dikkat edilmesi gerekmektedir. İş göremezlik raporu alınan hastane ilişkilerinin veya mesafesinin uygun olduğu bir sosyal güvenlik kurumuna rapor teslimi yapabilmekte, bu nedenle ödenek alabilmek için kendi bağlı olduğunuz sosyal güvenlik kurumuna bildirim gitmesine dikkat etmeniz önerilmektedir.

Rapor Parası Nasıl Alınır?

Raporu alan işçinin öncelikle rapor kağıdını kendi iş verenine takdim etmesi gerekmekte, iş verenin raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine eklemesi ve SGK yetkililerinin incelemesine sunması gerekmektedir. Yetkililerin inceleme sonucu rapora onay vermesi halinde PTT’ye ödeme talimatı iletilmekte, çalışan ise durum bilgilendirmesi için SMS almaktadır. Sürecin sonunda ise çalışanın rapor süresine karşılık gelen miktarda rapor parası alması sağlanmaktadır.

Rapor Parası Hesaplama İşlemi Nasıldır?

İlk üç aylık brüt gelirin toplanmasıyla birlikte yapılan rapor parası hesaplama işlemi, son üç aylık prim günü baz alınarak gerçekleştirilir. Raporlu olunan gün sayısından 2 gün çıkarılmakta, bunun nedeni ise ücretin raporun ilk 2 gününü kapsamamasıdır. İlk üç aylık brüt gelir miktarı son üç aylık prim gününe bölünmekte ve çıkan sonuçla raporlu günden 2 çıkarılarak bulunan sayı çarpılmaktadır. Kişinin ayakta tedavi olması halinde bulunan sonuç 2 ile çarpılıp 3’e bölünmekte, böylece rapor parası hesaplaması yapılmış olmaktadır. Tüm bu karmaşık işlemleri otomatik şekilde gerçekleştirmek ve güvenilir şekilde rapor parası ne kadar öğrenmek içinse e-Devlet sistemine giriş yaparak sorgulama gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu