Polis Nasıl Olunur?

Polis olmak için gerekenler arasında birtakım sınavlar ve şartlar bulunur. Polis olma şartları şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmak
  • C. yurttaşı olmak
  • Sınava girmek
  • Mezun olmak
  • Sağlıklı olmak
  • Temiz adli sicil kaydına sahip olmak
  • Silah taşıyabilmek
  • KPSS’de barajı geçmek

Polis olmak isteyenlerin yerine getirmesi gereken şartlardır. Farklı birimlerden alınan eğitimler ve akademi desteği ile de polis memurluğunun desteklenmesi gerekir.

Erkek Polis Nasıl Olunur?

Erkek polis olmak isteyenlerin en az 167 cm’lik boya sahip olmaları gerekir. Askerliğini yapan erkekler 26 yaşından küçük; askerliğini yapmayan erkeklerin ise 24 yaşından küçük olması istenir. Ayrıca erkek adayların silah taşımaları için önlerinde bir engel bulunmaması da istenir.

Kadın Polis Nasıl Olunur?

Kadın polis olmak için belirlenen bazı şartlar vardır. Erkekler için de geçerli olan temel unsurlar kadınlar için de geçerlidir ancak burada fiziksel özellikler ayrılır. Kadın polis memuru olmak için belirlenen şartlar ayrıca eğitim seviyesine göre değişir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • POMEM eğitimleri için: kişinin 162 cm’lik boya sahip olması (minimum), 30 yaşından gün almamak ve üniversite derecesine sahip olmak (lisans ya da ön lisans)
  • PMYO eğitimleri için: 162 cm boy, 26 yaşından gün almamak ve lise mezunu olmak
  • PAEM eğitimleri için: 162 cm boy, lisans eğitimi ve 30 yaşında olmamak.

Polis Olmak İçin Kaç Yıl Okunur?

Polis memuru eğitim süresi eğitim seviyesine göre farklılık gösterir. Polis memuru olmak isteyenlerin en az 6 ay en fazla ise 24 aylık bir eğitime tabi tutulması gerekir. Alınan bu eğitimelr meslek yüksek okulları ve eğitim merkezleri olmak üzere farklı kategorilere ayrılır. POMEM olarak bilinen Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından verilen giriş eğitimleri 6 ay sürer. Bu 6 ayın ardından PMYO eğitimine geçiş yapılabilir. PMYO eğitimleri ise Polis Meslek Yüksek Okulu tarafından verilen ve 2 yıl süren bir eğitimdir. Bunun için lise mezunu olmak ve ardından bu meslek yüksek okuluna giriş yapmak gerekir. Son olarak ise PAEM Eğitimleri bulunur. PAEM eğitimleri Polis Amirleri Eğitim Merkezi tarafından verilir ve bu eğitim toplam da 11 ay sürer. Eğitim durumu, ilerleme seviyesi ve meslek içi hedeflere bağlı olarak istenilen eğitim alınabilir.

Liseden Sonra Sivil Polis Nasıl Olunur?

Liseden sonra polis olmak için belirli sınavlara girmek ve eğitim almak gerekir. Ancak sivil polis olmak isteyen kişilerin sadece lise eğitimi ile sınırlı kalmaması istenir. Sivil polis olmak isteyen kişilerin en az lisans seviyesindeki eğitimlerini tamamlaması önemlidir. İstenir ise yüksek lisans yapıldıktan sonra da sivil polis olunabiliyor. Kişiler istedikleri takdirde direkt sivil polis olamazlar ancak atama, görevlendirme ve akademiye bağlı olarak sivil polis olmaları mümkündür. Sivil polis olmak için mutlaka hak kazanılması ve atama yapılması gerekir.

Polis Maaşları Ne Kadar?

Polis maaşı kademeye ve deneyime göre farklılık gösterir. Polislik mesleği kendi içerisinde farklı seviyeleri olan bir meslektir ve bu mesleklere ve çalışılan birime göre farklı maaşlar alınabilmektedir. Polis memurlarının aldığı en düşük maaş asgari ücrettir. En yüksek maaş ise kademeye göre değişmektedir. Bilinen en yüksek polis memuru maaşı 19 bin 280 Türk lirasıdır. Bir polis memur ortalama olarak 9 bin 710 Türk lirasına kadar maaş alabilmektedir. Polis olmak isteyen kişilerin bu maaş oranlarına göre rütbelerini ilerletmesi de mümkündür. Farklı sınavlar ile polis memuru seviyesini ilerletilmesine devlet tarafından olanak tanınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu