PİCTES Nedir?

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’nin kısaltması olan Piktes, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Avrupa Birliği destekli bir çalışmasıdır. 3 Ekim 2016’da ilk çalışmaları yapılan bu projenin ikinci fazı, 2018 Aralık ayında başladı. Piktes’in 2021 Aralık ayına kadar devam etmesi planlanmaktadır.

PICTES Nedir?

PICTES, Suriyeli çocukların, eğitim ve öğretimlerini Türkiye’de devam ettirmelerine yardımcı olan bir destek programıdır. Türkiye’de mevcut olarak devam eden eğitim sistemine kolayca alışmaları ve öğrenimlerine devam etmeleri için bir köprü görevi üstlenir. PICTES sayesinde Türk diline hâkim olan çocukların, eğitim süreçleri daha sorunsuz şekilde ilerler. Bu eğitim entegrasyonu kapsamında, Psikolojik Danışma ve Rehberlik hizmetlerinin de verilmesi, çocuklara büyük destek sağlar. Kısacası PICTES’in amacı, Suriyeli çocukların Türkiye eğitim sistemine katılmalarına yardımcı olmaktır.

Piktes Öğretmeni Ne Demek?

Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü bu projede eğitim veren kişiler, geçici süreli Piktes öğretmenleri olarak geçer.  Sözleşmeli öğretmenlerin atamasına benzer bir sistemle, Piktes öğretmenleri belirlenir. Sınıf öğretmenleri, Türkçe öğretmenleri, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğretmenleri, Arapça öğretmenleri bu proje kapsamında yer alır. Toplamda 6000 civarında Piktes öğretmeni bulunmaktadır ve bu sayı, öğretmen ihtiyaçlarına bağlı olarak değişmektedir. Bu projede eğitim veren sınıf öğretmenleri en fazla sayıdadır ve ikinci sırada Türkçe öğretmenleri yer almaktadır.

  • Arapça öğretmenleri, Suriyeli çocuklar ve aileleri için çevirmenlik desteği sağlar. Öğrenim süreçlerini kolaylaştıran çevirmenlik destekleri, Türkçeyi tam olarak öğrendikleri zamana kadar oldukça önemlidir.
  • Psikolojik Danışma ve Rehberlik öğretmenleri, sadece öğrenciler ile görüşmekle kalmaz, aynı zamanda aileleri ile de görüşür. PDR hizmetleri ile ailelere ve öğrencilere gerekli açılardan destek sunar.
  • Türkçe öğretmenleri sadece küçük yaş gruplarındaki ilkokul öğrencilerine değil, aynı zamanda ortaokul ve lise öğrencilerine de eğitim verir. Türkçeyi hiç bilmeyen öğrencilerin bu yeni dili öğrenmesine yardımcı olan öğretmenler, Türkçeyi biraz bilen öğrencilerin geliştirmesini sağlar.

Nasıl Piktes Öğretmeni Olunur?

  • Piktes kapsamında eğitim veren tüm öğretmenlerin, öncesinde ek bir eğitim sürecinden geçmesi gerekir. İki haftalık eğitim süreçleri, özel olarak bu projenin amaçlarına uygun bir hazırlık içindir.
  • Piktes öğretmenlerinin TÖMER sertifikası olması gerekir. (Türkçe eğitim sertifikası)

Piktes öğretmenlerinin görev yerleri büyük bir çeşitlilik gösterir. 26 şehirden birine atamaları gerçekleştirilebilir. Bu şehirler:

  1. İstanbul
  2. Ankara
  3. İzmir
  4. Adana
  5. Antalya
  6. Mersin
  7. Samsun
  8. Sakarya
  9. Hatay
  10. Adıyaman
  11. Bursa
  12. Mardin
  13. Osmaniye
  14. Gaziantep
  15. Kahramanmaraş
  16. Kilis
  17. Eskişehir
  18. Batman
  19. Yalova
  20. Kocaeli
  21. Kayseri
  22. Konya
  23. Çorum
  24. Diyarbakır
  25. Malatya
  26. Şanlıurfa

Sadece Suriyeli öğrencilerin öğrenim gördüğü eğitim merkezlerinin yanı sıra, Türk ve Suriyeli öğrencilerin karma eğitim gördüğü okullara da öğretmen atamaları yapılır.

8 Yorum

  1. Piktes öğretmeni olabilmek için öncelikle Kpss’ye ardından mülakat’a girmeniz gerekiyor. Bunu belirtmeyi unutmuşsunuz. Kpss+mülâkat ile atandık.

    1. Merhaba. Ben sınıf öğretmenliği 3. Sınıf öğrencisiyim ve piktes hakkında araştırmalar yapıyorum. Sınıflar ve derslerin işleyiş şekli ile alakalı. Piktes öğretmeni olarak bana yardımcı olabilir misiniz? Uygulama bazında bilgilere ulaşamadım internetten.

  2. Merhabalar. Piktes öğretmeni olmak için aşamaları söyler misiniz lütfen. Türkçe sertifikası nereden alınır, başvuru nereden yapılacak vb…? Teşekkür ederim şimdiden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu