Pasaport Harcı Ödemesi Nasıl Ödenir?

Pasaport türüne bağlı olarak ödenmesi gereken bedelleri değişiklik göstermektedir. Pasaport harcı ödemelerinin nasıl yapıldığında ve ödenmesi gereken miktarların ne kadar olduğuna geçmeden önce kaç çeşit pasaport olduğunu gözden geçirmek gerekir.
Pasaportlar kendi içerisinde altı kategoriye ayrılmaktadır. Kişiler, hangi haklar kapsamına giriyor ise, o pasaporta sahip olmaktadır. Bahsi geçen pasaportlar şu şekildedir:
- Hususi Pasaport / Yeşil
- Diplomatik Pasaport / Siyah
- Umumi Pasaport / Bordo
- Hizmet Pasaportu / Gri
- Geçici Pasaport / Pembe
- Yabancılara mahsus pasaport / Lacivert
Yeşil renkli hususi pasaport, üst düzeydeki kamu personelleri tarafından kullanılan pasaporttur. Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmını kapsayan 130 ülkeye vizesiz seyahat hakkını simgelemektedir.
Siyah renkli diplomatik pasaport, cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri, valiler, orgeneraller, TBMM meclis üyeleri gibi üst düzeydeki devlet personelleri için hazırlanan seyahat pasaportlarıdır.
Bordo renkteki umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için hazırlanan standart pasaportlardır.
Gri renkteki hizmet pasaportu, devlette üst düzey olmasa da resmî kurumlar adına çıkılan ziyaretlerde kullanılan türdür. Eski devlet memurları da bu pasaportları kullanmaktadır.
Pembe renkteki geçici pasaport, adından da anlaşılabileceği gibi, özel koşullardan dolayı geçici süreyle verilen pasaportlardır.
Lacivert renkteki yabancılara mahsus pasaport ise, Göç İdaresi tarafından verilmekte ve yabancı uyruklu bireylerin kullanımı için hazırlanmaktadır.
Pasaport Defter Bedeli Ödeme
Pasaport harcı ödeme süreci hangi tür pasaport kullanıldığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ödenecek tutarın belirlenmesinde rol oynayan bir diğer faktör, pasaport süresidir.
Pasaport defter bedeli, süreden bağımsız olarak ödenmesi gereken sabit bir miktardır. Bu ücret, 174,5 TL olarak belirtilmiştir.
Pasaport harcı ödeme sürecinden muaf tutulan pasaportlar, yeşil renkteki hususi ve gri renkteki hizmet damgalı olanlardır. İlgili kurumda pasaport başvurusu tamamlandıktan sonra adrese teslimi gerçekleştirilir. Pasaportlar, başvuru sahibinin adresine gönderilmektedir. Gönderilme süresi 5 ila 7 iş günü arasında değişebilmektedir.
Pasaportlar adrese teslim edildiğinde sahibi evde değil ise, aynı adreste belirtilmiş kişiler, pasaportu alabilmektedir. Pasaport harcı ödemeden muaf tutulan hususi ve hizmet damgalı olan belgelerin başvuruları, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine yapılır.
Pasaport Harç Bedeli, Fiyatları
2020 yılından 2021’e geçerken pasaport defter bedeli ve harçlarında zamlar yaşanmıştır. Pasaport defter bedeli 2020 yılında 160 TL olarak alınmaktaydı. 2021’de ise, bu fiyat 174,5 TL’ye yükselmiştir.
Harç bedelleri, pasaport süresine bağlı olarak belirlenen aralıklarda ödenmektedir. Bu zaman aralıkları ve 2020- 2021 fiyat kıyaslaması şu şekildedir:
- 6 aylık pasaport- 2020 ücreti 208 TL- 2021 ücreti 227,27 TL
- 1 yıllık pasaport- 2020 ücreti 304 TL- 2021 ücreti 332,13 TL
- 2 yıllık pasaport- 2020 ücreti 497 TL- 2021 ücreti 542,27 TL
- 3 yıllık pasaport- 2020 ücreti 705 TL- 2021 ücreti 770,20 TL
- 4 yıl ve üzeri pasaport- 2020 ücreti 994 TL- 2021 ücreti 1085,42 TL
Pasaport Ücreti Ödeme
Pasaport harcı ödeme işlemleri birçok kanal aracılığı ile gerçekleştirilebilir. Harcın yatırılabileceği yer arasında: PTT, Akbank, Garanti BBVA, Ziraat Bankası, QNB Finansbank, Vakıfbank, İş Bankası ve Halk Bankası bulunmaktadır. Bunların yanı sıra, farklı bankalar aracılığıyla da pasaport harcı ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir.
Pasaport geçerlilik süresini seçerken ücretlerin yanı sıra göz önünde bulundurulması gereken farklı faktörler vardır. Türkiye vize uygulamaları için pasaportların minimum 6 aylık geçerlilik süresi bulunması gerekir. 6 aydan az kalmış pasaport süreleri ile vize işlemleri yapılamamaktadır. Yurt dışına tek seferlik ziyarete giden bireyler için 6 aylık pasaportlar ideal özellik göstermektedir. Yurt dışına eğitim için giden bireylerin, eğitim sürecine bağlı olarak bir ila 5 yıl aralığındaki pasaportlara yönelmesi önerilir. İş veya kişisel nedenlerden ötürü sürekli olarak yurt dışı ziyareti yapan kişiler ise, 10 yıllık pasaportları tercih edebilirler.
2021 Pasaport Harç Ücretleri
Yeni yıla birlikte gelen ücretlendirmeler, yukarıda belirtildiği şekilde uygulanmaktadır. Pasaport harcı ödeme, alınan pasaportun türüne ve süresine göre belirlenen miktarlardır. Yazıda belirtilen kanallar aracılığıyla kolaylık pasaport defteri ve pasaport harcı ödemesi gerçekleştirilir.
Pasaport başvurusunda bulunurken gerekli temel belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- Pasaport için özel olarak çekilmiş (son 6 ayda çekilmiş olması gerekir) 2 adet biyometrik fotoğraf
- Başvuru yapan kişinin eşli nüfus cüzdanı, kimlik belgesi veya sürücü belgesinin orjinali ve bir adet fotokopisi
- Pasaport defter bedeli ve pasaport harcı ödemesinin gerçekleştiğini gösteren makbuzlar
- Var ise eski pasaport/ pasaportlar
- Pasaport alacak kişi, 18 yaşından küçük ise, buna uygun muvafakat name belgeleri
- Pasaport alacak kişi, engelli bir birey ise, buna uygun muvafakat name belgeleri
- Engelli birey adına pasaport başvurusu yapmak için mahkeme onaylı vasilik belgesi
- Engelli birey adına pasaport başvurusu için ayrıntılı sağlık kurulu raporu
- Ebeveyn hakkından yararlanarak hususi pasaport kullanacak engelli çocuk için sağlık kurulu raporu
- Başvuru yapan kişi emekli ise, kadro görevini gösteren bir belge (ıslak imzalı olmalı)
- Harçsız pasaport alımı için gerekli öğrenci belgeleri
- Kamuda çalışan kişiler için özel olarak hazırlanmış, damgalı hususi pasaport (yeşil renkteki, üst düzey kamu görevlileri için pasaport) talep beyannamesi