Ortağın Masrafları Şirketten Karşılanır mı?

Ortağı olduğunuz şirketin gider kalemi içerisinde gösterebileceğiniz harcamalarınızı gerçekleştirirken,  şirketinizin ticari karlarının tespiti esnasında da uymanız gereken Vergi Usul Kanunu’nun, Gelir Vergisi Kanunu’nun ve Kurumlar Vergisi Kanun’unun konuya ilişkin hükümlerini dikkate almanız gerekiyor. Bu kanunlardaki ilgili hükümler sizin gelir skalanızdan düşebileceğiniz gider kalemlerinin tespitinde bağlayıcılık taşıyor.

Ortağın Masrafları Şirketten Karşılanır mı? Gider gösterilebilir mi?

Elbette ki gelir gider tablosunda devletin şirket adına yapılmış harcamalar arasında kabul ettiği kadar kabul etmediği kalemler de yer alıyor.  Bunlara ‘Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler (KKEG)’ deniyor. Vergi Usul Kanun’larına göre bir kalem harcamanın gider sayılabilmesi için belli başlı özellikler taşıması gerekiyor. Bu aşamada yapılan tüm harcamaların şirketin kuruluş amacı ve faaliyet alanı ile ilgili olması da şart koşuluyor.

Şirket ortağın yaptığı harcamaların türü, gider olarak gösterilip gösterilemeyeceğini belirleyen temel etken olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yapılan tüm harcamaların şirket kar amacına uygun olması ve bireysel harcamalar statüsünde de yer almaması zorunlu tutuluyor.

Hangi Harcamalar, Gider Olarak Gösterebilir?

Şirket giderlerinde yemek, seyahat, taşıt, haberleşme ve giyim harcamalarını gösterebilirsiniz. Ama bu harcamaların şirket için yapılmış olması çok önemlidir. Mesela bir restoranın üst katında şirket için yıllık toplantı düzenlediyseniz ve toplantı için restorana ödenen parayı gider kalemi olarak yazmak istiyorsanız, yazabilirsiniz. Fakat bu giderin şirketin faaliyetleriyle (yani büyüklüğü ve iş yapabilirliği ile) doğru orantılı olması beklenir.

Şirket ortağı olarak, ailenizle birlikte bir restoranda yemek yediğinizi düşünelim. Bu harcama, bireysel harcamalar statüsüne girdiği için gider kalemine yazılamıyor. Ya da şirket ortağı olarak yurtdışına proje değerlendirmeye gittiğinizi farz edelim. Gerçekleştirdiğiniz uçak seyahati masraflarınızı gider kalemi olarak yazabilirsiniz.

İletişim giderleri olan telefon, adsl gibi giderleri, şirket gideri olarak gösterilebilir.  Fakat bunların kiralama yoluyla edinilmesi gerekiyor. Şirket ortağının evindeki internet faturası şirket hesabından ödendiğinde bu gider olarak vergiden düşülemiyor. Taşıt giderleri ise kiralanma yoluyla edinilmiş araçların giderleri olduğunda şirket hesabına yazılabiliyor.  Şirketin elinde satın alınmış olarak bulunan araçların amortismanları, bu gider tablosuna yazılamıyor.

Giyim harcamalarında ise demirbaş giyecekler (baret, yanmaz tulumlar, işçi eldivenleri, iş önlükleri, çizme ya da botlar yani işletmenin çalışma amacına uygun alınmış kıyafetler) gider pusulasına yazılabilir. Fakat şirket ortağının kendine ya da çalışanlara aldığı takım elbise, kravat, şal, fular, ceket, pantolon benzeri giyecekler yazılamaz. Çünkü bunlar devletin zaruri görmeye meyilli olduğu harcamalar içerisinde yer almaz.

Uzun lafın kısası, ortağınızın öncelikle harcamalarını ne için hangi maksatla yaptığı önemlidir. Eğer şirketin kuruluş ve kar etme amacına uygunsa, ayrıca zaruri değilse gider kalemi olarak yazılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu