Nikâh Memuru Nasıl Olunur?

Nikâhlarda gördüğümüz oldukça saygın meslekler arasında yer alan nikâh memurları dünya çapında popüler mesleklerdendir. Nasıl nikâh memuru olunur? Nikâh memuru nasıl olunur? Nikâh memuru olmak için gerekli şartlar nelerdir? gibi birçok sorunun cevabını sizler için derledik:

NİKÂH MEMURU KİMDİR? NİKÂH MEMURU NE İŞ YAPAR?

Bir kadın ve bir erkeğin evlilik birliği kurmasını sağlamak amacıyla şahitler huzurunda yapılan yasal işlem olan nikâhın gerçekleşmesi için nikâh memuruna gerek vardır. Evlenmek için başvuran çiftlerin belirlenen tarihte nikâh akdini gerçekleştirir ve kanunen her iki taraf için de yasal hak ve sorumluluklar doğar.

NASIL NİKÂH MEMURU OLUNUR?

Görev yetkisini belediye başkanlarından alan nikâh memurları belediye başkanları tarafından verilen yetkiyle çiftlerin nikâhını kıyarlar. Nikâh memuru nasıl olunur? Şartları nelerdir?

Nikâh memuru olmak için gerekli şartlar:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Öğrenim durumu olarak en az yüksekokul mezunu olmak,
  • 657 sayılı devlet memuru statüsüne sahip olmak,
  • Belediye başkanı tarafından görevlendirilmektir.

Bu şartları yerine getirebilmek nikâh memuru olmak için ilk aşamadır, bunların yanı sıra güçlü iletişim kabiliyeti düzgün kılık kıyafetli olmak gerekir. Bu görev için genellikle belediye yazı işleri müdürü görevlendirilir. Belediyede yazı işleri müdürünün olmadığı durumlarda ise herhangi bir belediye çalışanına bu görev verilebilir. Belediye başkanı tarafından görevlendirilen kişiler çeşitli kurs ve seminerlerin ardından bu mesleği yapmaya hak kazanır.

NİKÂH MEMURU OLMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Evlendirme memuru diğer adıyla nikâh memuru olabilmek için devletin özel bir nikâh memuru kadrosu bulunmamaktadır. KPSS ile direkt olarak tercih yapılan memurluklar arasında değildir, dolayısıyla kısa yoldan memur olmak isteyen kişiler için pek uygun değildir. KPSS ile devlet memuru olduktan sonra belediye başkanından yetki alınılması suretiyle bu görev yapılabilir.

NİKÂH MEMURU GÖREVLERİ NELERDİR?

  • Evlenmeye karar veren ve evlilik başvurusu yapan çiftlerin evlenmelerinde herhangi bir engel durumunun olup olmadığını kontrol etmek eğer yoksa başvuruları onaylamak,
  • Evlilik için gerekli dosyayı hazırlamak,
  • Evlenmek için bir araya gelen çiftlerin belirlediği tarihte nikâhı kıymak,
  • Nikâh töreninin ardından önceden hazırlanan nikâh cüzdanını çiftlere teslim etmek,
  • Nikâhın kıyıldığına dair belgeleri ilçe nüfus müdürlüğüne teslim ederek kütüğe kaydedilmesini sağlamaktır.

Bu maddelerin yerine getirilmesiyle nikâh memuru görevini yerine getirmiş olacak ve nikâh akdi sağlanacaktır.

NİKÂH MEMURU ÇALIŞMA ŞARTLARI NELERDİR?

Nikâh memurlarının hafta sonu izni var mıdır? Ayda kaç saat çalışır? Günde kaç saat mesai yapar? Aylık kazancı ne kadardır? Nikâh memurluğu mesleğinin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Nasıl emekli olurlar? Gibi sorular bu mesleği yapmak isteyenlerin sıkça sorduğu sorulardır, gelin hep birlikte bu sorulara yanıt bulalım:

NİKÂH MEMURU KAÇ SAAT ÇALIŞIR?

Nikâhların genellikle hafta sonu ve resmi tatillerde de olmasından dolayı nikâh memurları bu günlerde de çalışır fakat hafta içi ve normal günlerde çalıştığı ücrete göre ekstra ücret alır. Haftalık 40 saat mesai yapan nikâh memurlarının yıllık izin ve çalışma saatleri diğer memurlarla aynıdır.

NİKÂH MEMURU MAAŞLARI NE KADARDIR?

Kamudaki diğer memurlarla aynı ücreti alan nikâh memurları 5 bin TL civarında maaş almaktadır. Hafta sonu ve resmi tatillerde yaptığı görevlerle bu ücret artabilir.

NİKÂH MEMURU OLMANIN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Evlenmeye karar veren iki insanın bir araya gelmesini sağlayan ve kutsal olan nikâh işlemini gerçekleştirmek çiftlerin en güzel ve en heyecanlı anlarına eşlik etmek mesleki olarak oldukça doyum sağlamaktadır. Hafta sonu ve resmi tatillerde çalışmak istemeyen biri içinse pek uygun bir meslek değildir.

NİKÂH MEMURU NASIL EMEKLİ OLUR?

Herhangi bir yüz kızartıcı suç işlemeyen ve görevini kötüye kullanmayan nikâh memuru emekli olana kadar meslekte kalabilir.

NİKÂH MEMURU NE GİYER?

Nikâh, genellikle toplu ortamda yapılan törenlerdir bu nedenle nikâh memuru toplu ortama uyum sağlayacak şık kıyafetler giymelidir. Erkek nikâh memuru takım elbise üzerine cübbe, kadın nikâh memuru ise sade şık kıyafet üzerine cübbe giymelidir.

KÖYLERDE VE KIRSAL KESİMLERDE NASIL NİKÂH MEMURU OLUNUR?

Belediye başkanının nikâh kıyma yetkisi yeterli nüfusun olmadığı ve ilçeye uzak kalan köylerde muhtarlara aittir. Köyde muhtarın kıydığı nikâh ve şehirde nikâh memurunun kıydığı nikâh arasında fark yoktur. Yapılan yeni düzenleme ile din görevlilerinin de nikâh kıyma yetkisi vardır.

GEMİDE KAPTAN NİKÂH KIYABİLİR Mİ?

Kaptan denizde nikâh kıyabilir. Gemi toprak parçası sayıldığından dolayı o toprağın en yetkili kişisi kaptan sayılır, kıydığı nikâhı gemi jurnali denilen kayıt defterine kaydeder. Karaya çıkıldığında ilgili kamu kurumuna jurnaldeki yazıyla birlikte başvurulup resmi nikâh gerçekleştirilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu