Memurlar Engelli Raporuyla Emekli Olabilir Mi?

Engelli raporu ile nasıl emekli olunur diye merak ediyorsanız; yazımızda engelli raporuyla emekli olma konusunda merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Engelli Raporuyla Emekli Olma
Engelli raporuyla emeklilik mümkündür. Ancak genel olarak engelli raporu ile emekli olmak için kişinin çalışma hayatına başlamadan önce belirli bir oranda engelliliğinin bulunması şartı aranmaktadır.
Engelli raporuyla emekli olmak için uygulamada farklı tarihlere göre uygulanan farklı koşullar mevcuttur. Bu tarihler şu şekildedir:
- 2008 öncesi engelli raporuyla emekli olma
- 2008 sonrası engelli raporuyla emekli olma
2008 Öncesi Engelli Raporuyla Emekli Olma
2008 yılı öncesinde işe başlayan kişiler için engelli raporuyla emeklilikte aranan koşullar şu şekildedir:
- Maliye Gelir Vergisi İndirim Belgesi: Engelli raporuyla emeklilik için sakatlık nedeni ile vergi indirim belgesinin olması gerekmektedir.
- Engel Derecesi: Engel derecesine göre aranan çalışma süreleri ve ödenmesi gereken prim günleri birbirinden farklılık göstermektedir. Ancak en az %40 engelli olmak şart koşulmaktadır ve bunun sağlık kuruluşundan alınmış olan bir raporda belirtilmesi gerekir.
Engel derecesi sağlık kuruluşundan alınan raporda belirtilecektir. Derecelere göre aranan çalışma süresi ve primler şu şekildedir:
- Derece: %80 ve üzeri engel durumunda 15 sene çalışma ve 3600 prim günü şartı vardır.
- Derece: %60 ile %79 arası engel durumunda 18 sene çalışma ve 4000 prim günü şartı vardır.
- Derece: %40 ile %59 arası engel durumunda 20 sene çalışma ve 4400 prim günü şartı vardır.
Görüldüğü üzere engel oranı azaldıkça çalışma süresi ve prim günleri artmakta; engel oranı arttıkça çalışma süresi ve prim günü azalmaktadır.
2008 Öncesi Engelli Raporuyla Emekli Olma
2018 Ekim tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar için engelli raporu ile emekli olma şartları bakımından yine aynı şartlar korunmuş ancak engel oranına göre belirlenen çalışma süreleri ve prim günleri ile ilgili değişikliklere gidilmiştir. Aranan şartlar aşağıdaki gibidir:
- Derece: %60 ve üzeri engel mevcuttur. 15 sene ve 3700 prim günü ile emekli olmak mümkündür.
- Derece: %50 – %59 arası engel mevcuttur. 16 sene ve 3700 prim günü ile emeklilik mümkün olacaktır.
- Derece: %40 – 49 arası engel mevcuttur. 18 yıl ve 4100 prim günü ile emekli olmak mümkündür.
Engelli Raporu Nasıl Alınır?
Engelli raporu ile emekli olmak istiyorsanız engelli raporu alma işlemini gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Engelli raporunu aşağıdaki adımları gerçekleştirerek alabilirsiniz.
- Öncelikle başvuracağınız sağlık kuruluşunu belirleyiniz.
- Sağlık kuruluşuna engelli raporu aramak için şart koşulan belgeler ile birlikte başvurunuz.
- Engel yüzdenizin hesaplanması için doktorların gerekli tahkik işlemlerini yapmasına izin veriniz.
- Bu işlemlerin ardından hastanede gerekli incelemeler yapıldıktan sonra %40 ve üzeri engel durumlarında engelli raporu verecektir.
- Belgenin geçerli olması için başhekimin belgeyi imzalaması gereklidir. Bu nedenle, raporunuzda baş hekimin imzasının olduğundan emin olunuz.
Engelli Raporu İçin Gerekli Belgeler Hangileridir?
Engelli raporu almak için istenen belgeler kolayca toplayabileceğiniz belgelerdir. Engelli raporu için gereken belgeler şu şekildedir:
- 5 adet vesikalık fotoğraf
- C. nüfus cüzdanı ya da T.C. kimlik kartı
- Nüfus cüzdanını ya da kimlik kartının arkalı önlü fotokopisi
Bu belgeler ile bir sağlık kuruluşuna başvurmanızın ardından engel dereceniz %40 ve %40’ın üzerinde çıkarsa engelli raporu alabilirsiniz. Aldığınız engelli raporu ile SGK’ya başvurabilir ve şart koşulan çalışma süresi ve prim günlerini yatırmış olmanız durumunda engelli raporuyla emekli olma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.