Malulen Emeklilik Nasıl Olur?

Sizlere bu yazımızda malulen emeklilik nasıl olur? sorusun cevabını vereceğiz. Bu sayede eğer sizler de şartları taşıyor iseniz gerekli mercilere başvurularınızı yaparak en kısa süre içerisinde emeklilik hakkınızı elde edebilirsiniz. Bu kapsamda yazımızı dikkatli bir şekilde okuyarak kendinizi bu kapsam içerisine dahil edebiliyorsanız sizlerin de emekli olma hakkınızın bulunduğunu ifade edebiliriz.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emekli olabilmek için aranan en temel husus bir malulün olmasıdır. Yani kişinin çalışma hayatını olumsuz etkileyen ve kazanma gücünü %60 kadar azaltan bir hususun bulunması gerekmektedir. Bu husus çalışma hayatına başladıktan sonra ortaya çıkmalıdır. Aksi takdirde malulen emeklilik için şart olarak kabul edilmeyecektir. Ancak doğuştan gelen bir engeliniz var ise bu durumda yine devletimiz sizleri mağdur etmemekte ve engelli aylığı ile sizlere yardımcı olmaktadır.

Diğer bir şart ise 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim süresidir. Malulen emekli olabilmek için bu ikisinin de yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Ancak eğer bir başkasının bakımı olmadan hayatınızı idame ettiremeyecek durumda iseniz 10 yıllık süre dikkate alınmamakta ve sadece prim gününe bakılmaktadır. Prim gününüzde eksiklik olması halinde ise askerlik, doğum ve yurtdışı gibi sebeplerle borçlanmaya izin verilmektedir. Bu sayede eksiklerinizi kapatabilmenize de müsaade edilmektedir.

Yukarıda da belirttiğimiz üzere malulen emeklilik şartları arasında en temel husus %60 oranında çalışma gücünün kaybolmasıdır. Bu durumun ise doktor raporları ile belgelenmesi gerekmektedir. Ayrıca bu hususun SGK sağlık kurulları tarafından tespit edildiğini de ifade etmek gerekir.

Başvuru Mercii

Eğer yukarıdaki şartlar sizler de mevcut ise bu durumda başvurunuzu bulunduğunuz yerdekşi SGK müdürlüğüne yapabilirsiniz. başvurunuzun yazılı olması gerektiğini de unutmayınız. Ayrıca başvurunuz olumlu sonuçlanır ise sizlere bağlanacak maaş hakkında da birtakım bilgiler verelim.

Malulen emekli maaşı hesaplanırken yıllık ortalama geliriniz hesaplanmakta ve bunun %60’ı alınmaktadır. Ardından da 12’ye bölünerek aylık maaşınız tespit edilmektedir. Eğer bakıma muhtaç bir konuma düşmüş iseniz bu durumda oran %60’tan %70’e çıkarılmakta ve destek daha da artmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu