Malulen Emeklilik Maaşı Kaç Türk Lirası?

Malulen emeklilik maaşı kaç Türk Lirası sorusu malulen emeklilik maaşı alan kişiler tarafından son zamanlarda oldukça sık merak edilen ve araştırılan bir konudur. Malulen emeklilik maaşı tutarı ise kişilerin engellilik oranına göre değişiklik gösteren yapıdadır. %40 – %69 engellilik oranları bulunan kişilerin maaşları 2022 yılında 609,61 Türk Lirası’ndan 661,13 Türk Lirası değerine, %70 ve üzeri engelli raporu bulunan vatandaşların aylıklarının da 914,41 Türk Lirası’ndan 991,69 Türk Lirası’na çıkarıldığı belirlenmiştir.

2022 yılı itibari ile birlikte asgari ücrete ve emekli maaşına zam gelmesi ile birlikte malulen emeklilik maaşlarına da zam gelmiştir.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik kişinin çalışma hayatı boyunca başına gelebilecek talihsiz olaylar sonucu çalışma yetisini ve çalışma beceresini kaybetmesi ile birlikte çalışamaz hale gelince hak kazandığı bireysel emeklilik türüne verilen isimdir. Bu sistem sayesinde kişiler kaybettikleri iş gücünü dolayısı ile de maddi kazancını belirli oranlarda geri kazanabilirler. Bu sayede de kişilerin günlük yaşam standartlarına uyması mümkün kılınmaktadır.

Bu emeklilik hakkı yalnızca iş kazaları değil çeşitli hastalıklar yaşanması sonucu da kazanılabilir. İşten kaynaklı sebepler ile talihsiz bir olay yaşayan ve çalışma gücünü kaybeden kişilerin maddi yönden mağdur olmaması adına oldukça önemli bir sistemdir.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emeklilik şartları kişilerin çeşitli durumlar sonucunda iş gücünü kaybetmesi sonucu elde edeceği emekliliğe başlaması için gerekli koşullar olarak tanımlanabilir. Bu şartları kısaca şunlardır:

  • Malulen emekli olmak isteyen kişi minimum 10 yıl sigortalı şekilde çalışıyor olmalıdır.
  • İş hastalığının ya da iş kazasının kişinin işe başladığı tarihten sonra gerçekleşmiş olması gereklidir. İşe başlama tarihinden önce gerçekleşen kazalarda ve hastalıklarda malulen emeklilik sisteminden faydalanmak mümkün değildir.
  • Kişinin yaşadığı bu iş gücü kaybı nedeni ile artık çalışamaz hale gelmesi ve işinden ayrılmış olması gereklidir.
  • Çeşitli kurumlar tarafından malulen emeklilik başvuruları incelenmektedir. Yapılan bu incelemeler sonucunda kişilerin malulen emeklilik hakkını kazanmış olmaları gereklidir. Bu hakkı kazanmayan kişiler bu emeklilik sisteminden yararlanamazlar.

Malulen Emeklilik Hastalıkları Nelerdir?

Malulen emeklilik hastalıkları kişinin iş gücünü ve çalışabilme durumunu engelleyen oldukça tehlikeli ve hayati hastalıklar olarak dikkat çekmektedir. Kişiler çeşitli nedenler ile bu hastalıklara yakalanabilirler ve bu hastalıklar kişinin çalışma gücünü elinden alır niteliktedir. Bu hastalıkların yaşanması ile birlikte çalışamaz hale gelen kişiler alacakları tam teşekküllü hastane raporundan sonra bahsi geçen emeklilik için başvuruda bulunabilirler. Bu sayede de kişilerin kolaylık ile hayatına devam etmesi amaçlanmaktadır.

Hastalıkların yanında çeşitli iş kazaları da bu emeklilik türüne hak doğuran konulardır. Kişilerin yaptıkları işlere göre iş kazası yaşama ihtimalleri vardır. Bu iş kazalarının yaşanmasının ardından gerekli soruşturmalar yapılır ve kişinin haklı bulunması durumunda kişilere malulen emeklilik hakkı tanınır.

Malulen Emeklilik Başvurusu İçin İstenen Belgeler

Malulen emeklilik için istenen belgeler kişinin sigorta durumuna göre değişiklik gösterir niteliktedir. 4a ve 4b sigorta kapsamında sigortalı olan kişiler için istenen belgeler aynı iken 4c sigorta kapsamındaki kişilerden istenen belgeler farklıdır. Fakat en temelde ortak istenen belgeler şunlardır:

  • Kişinin yaşadığı iş kazasının ya da iş hastalığının tam teşhisi yapılmış halde yer aldığı tam teşekküllü hastane raporu.
  • Kişinin engel durumunu ve çalışamazlık durumunu beyan eder nitelikteki sağlık raporu.
  • Kişinin sigorta borcu olmadığına dair ilgili kurumdan alınacak borçsuzluk belgesi.

Bu gibi belgeleri eksiksiz şekilde sağlayan kişiler, sigorta kapsamları tarafından istenen belgeleri de eksiksiz şekilde sağlayarak malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu