KPSS Alan Bilgisi Nedir?

Devlet kurumlarında çalışmanın temel şartlarından biri olan KPSS sınavından geçer not alma gerekliliği, pek çok vatandaşın bu konuda derin araştırmalar yapmasına neden olmaktadır. Konuya dair merak edilenlerden olan KPSS alan bilgisi nedir sorusu ise sizler için içeriğimizde detaylandırılmakta, böylece herkesin bilinçli şekilde dahil olduğu sınav sürecini en iyi şekilde tamamlaması amaçlanmaktadır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak isteyenlerin girdiği bir sınav türü olan KPSS, içerisinde farklı ders konularına yer verilen ve farklı kategorilerin olduğu çoktan seçmeli bir sınav sisteminden oluşmaktadır. A grubundan sınava girecek adayların Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularını çözmeleri istenmekte, öğretmen kadrolarına başvuracak kişilerinse ek olarak de Eğitim Bilimleri sorularını çözmeleri zorunlu olmaktadır. Kişilerin Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarına ek olarak kendi branşları kapsamında yanıtlaması gereken sorular KPSS alan bilgisi kategorisine dahil edilmekte, sınavın bu kısmı Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olarak adlandırılmaktadır.
KPSS A Grubu ile B Grubu Arasındaki Fark Nedir?
Kamu kuruluşlarına atanabilmek için ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavından yeterli puan almış olma şartını karşılamak gerekirken kamu görevine ilk kez atanacak olan vatandaşlardan A ve B grubu olarak farklı sınav seçeneklerine dahil olmaları istenebilmektedir.
Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık ile bağımsız genel müdürlüklere bağlı kurumlar için yapılan kadro alımlarına dahil olmak adına A grubu sınavına girmek gerekirken, özel bütçeli kurumlar, döner sermaye ile çalışan kuruluşlar, kanun kapsamında oluşturulan fonlar, kefalet sandıkları, belediyeler, il özel idareleri ve belediyenin kurduğu birlikler bünyesinde görev almak isteyenlerinse B grubu sınav sorularını yanıtlaması istenmektedir.
Bir başka deyişle alan bilgisini kapsayan A Grubu Kadrolar ile kişilerin kamu kurum ve kuruluşlarına ait Müfettiş Yardımcılığı, Uzman Yardımcılığı, Denetmen Yardımcılığı gibi unvanları alabilmesi mümkün olmakta, sınavın bu kısmına yoğunluklu olarak
. KPSS, doğrudan atama yapacak kamu kurum ve kuruluşları için bir seçme sınavı, giriş sınavı yapacak kamu kurum ve kuruluşları için ise bir eleme sınavıdır. Siyasal Bilimler Fakültesi, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve İşletme Fakültesi gibi 4 yıllık fakülte mezunları veya mezuniyet dönemi yaklaşan öğrenciler başvurmaktadır. Başvurunun gerçekleştirilmesi için herhangi bir diploma şartı aranmamakta, ayrıca yine sınavın bu kısmı her sene yeniden yapılmaktadır.
KPSS A Grubu mesleklerine atanma hakkı kazanmak için aranan şartlar kurumlara göre değişmekte, örneğin sınava giriş için herhangi bir yaş sınırlaması bulunmazken kurumların kendi açtığı sınavlarda yaş şartları bulunmaktadır.
Konuya örnek vermek gerekirse Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlığı için yaş sınırı 35 olarak belirtilmekte, haliyle kişilerin sınav sonrası başvuracağı görev tanımının gereklerine hakim olması gerekmektedir. Konuya ilişkin bir diğer önemli not da A grubu kadrolara atanabilmek için farklı puan türlerinin hesaplanıyor olması ve yine her sektör ya da kurumun kendi puan türünde barajın geçilmiş olmasını zorunlu kıldığıdır.