İşsizlik Maaşına Dair Merak Ettikleriniz
İşsizlik maaşı, çalışan kişilerin işsiz kaldığı dönemlerde sırtını yasladığı en büyük destek olarak karşımıza çıkıyor. Peki, binlerce çalışanın işsiz kalabildiği durumlar meydana gelirken, işsizlik maaşı hakkında ne kadar bilgiye sahibiz? İşte, işsizlik maaşı ile ilgili merak edilenler.
Çalışan kişiler, işten çıkarıldıkları zaman işsizlik ödeneği ile hayatlarına devam edebiliyorlar. Üstüne üstlük sadece işten çıkarılanlar değil, istifa edenler de birtakım şartlar altında işsizlik maaşını alabiliyor. 10 ay gibi bir süre boyunca alınabilen işsizlik maaşı, deyim yerindeyse işsizlerin kurtarıcısı olma niteliğini taşıyor.
Hizmet akdinde çalışan sigortalı kişiler ile Türkiye’de çalışma vizesine sahip olan yabancı işçilerin yararlanabildiği işsizlik maaşının primleri, brüt kazançtan %1 sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı şeklinde belirleniyor. İş çıkılı yapılan tarihten 3 yıl öncesine kadar 600 günlük sigorta primi ödeyenler 6 ay, 900 günlük sigorta primi ödeyenler 8 ay, 1080 günlük sigorta primi ödeyenler ise 10 ay kadar işsizlik maaşı alabiliyor.
İşsizlik Maaşı Ücreti Nasıl Belirleniyor?
İşten çıkan kişinin damga vergisi dışında hiçbir şekilde kesintiye uğramayan günlük işsizlik maaşı, son 4 aylık primindeki esas kazançları göz önünde bulunarak hesaplanıyor ve bu da ortalama günlük brüt kazancının %40’ına denk geliyor. Yüksek maaş alan kişiler için senede iki kez artırılan asgari ücretin brüt tutarı %80’i geçmiyor.
İşsizlik maaşı alınan süre boyunca kişi, Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki sigortasından yararlanabiliyor. Ancak eğer bu süreç içerisinde kişi, kendisine gelir getiren bir işe girecek olursa, sadece bir gün çalışsa dahi, işe girmiş olduğu tarihi takip eden 15 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine haber vermesi gerekiyor. Bu iş dönemi süresince duraklatılan işsizlik maaşı, kişinin tekrar işten çıkması ile yeniden başlayabiliyor.
İşsiz kalanların akıllarına takılan en önemli sorulardan biri de istifa etme halinde işsizlik maaşı alıp alamayacakları. İstifa ile işten ayrılanlar belirli koşullar altında, işsizlik maaşı alabiliyorlar. Eğer kişi, haklı bir şekilde istifa ederse maaşını alabiliyor.
Kısacası, işveren ahlaki açıdan bir kusurda bulunduysa, iyi niyeti suiistimal ettiyse, maaş kesintisinde bulunduysa, maaşı ödemiyorsa, işyeri kapanmış ya da işveren değişmişse çalışan ve işten istifa etmiş kişi işsizlik maaşını almaya hak kazanıyor.
İşsizlik Maaşını Nasıl Alacaksınız?
İlk işsizlik maaşınızı bu maaşı kazandığınız ayın sonuna kadar alabilirsiniz. Maaşınızı almanız için yapmanız gereken tek şey ise, yanınıza nüfus cüzdanınızı alarak herhangi bir PTT şubesine başvurmak.