İşe Gelmeme Tutanağı

Geçerli mazeretleri olmadan işe gelmeyen çalışanlar için tutulan tutanaklar bulunur. Öncesinde izin almadan veya sonrasında geçerli mazeret sunmayan çalışanların, kıdem tazminatı almadan işten çıkartılması mümkündür. Çalışanların işten çıkartılması için işe gelmeme tutanakları, kurallara uygun şekilde tutulur. İhbar ve kıdem tazminatı ödenmeden işten çıkarmanın gerçekleştirilmesi için izinsiz gelmemenin tekrarlanması gerekir.

Mazeretsiz işe gelmeme tutanağı indir

İşe İzinsiz Gelmeme Tutanağı Nasıl Hazırlanır?

İşe izinsiz gelmeme tutanağının ilerleyen zamanda işten çıkartılma gibi işlerde kullanılması için belirli bir formatta hazırlanması gerekir.

  • İşveren ismini, adresi, SGK işyeri sicil numarasını tutanağa eklemelidir.
  • Tarihler güncel ve doğru şekilde tutanağa atılmalıdır. Hem tutanağın oluşturulduğu tarihe hem de işçinin işe gelmediği günün tarihine yer verilmelidir.
  • Tutanakta bahsi geçen işçinin işe gitmediğine dair şahitler gerekir. Bu şahitler, işyerinde çalışan diğer işçilerden olmalıdır ve tutanakta imzalarına yer verilmelidir.

Tutanak hazırlandıktan sonraki üç iş günü içerisinde mazeret gösterme hakları bulunur. İşe gelmedikleri günler hakkında geçerli bir mazeretleri varsa bunu kanıtlar belgelerle işverene bildirmeleri gerekir.

İşe Gelmeme Tutanağı Ne Zaman Tutulur?

Öncesinde mazeret belirtmeden işe gelmeyen tüm işçiler için tutanak tutulmalıdır. İşe gelmeme tutanaklarının olabilecek en yakın zamanda tutulması önerilir. Böylece hukuki yollara başvurulursa güncel tutanaklar ve belgeler ile işlemler yapılabilir.

Çalışanların işlerine, tazminat ödemeden son verilmesi için bir gün işe gelmemeleri yeterli değildir. Aşağıda belirtilen üç farklı durumdan birisi ile karşılaşıldığında işe izinsiz gelmeme durumundan işten çıkartılma gerçekleştirilir.

  • Arka arkaya 2 iş günü, izinsiz işe gitmeme durumunda,
  • Bir ay içerisinde 2 defa, bir tatil gününden sonraki iş gününde, izinsiz işe gitmeme durumunda,
  • Bir ay içerisinde 3 iş günü, izinsiz şekilde işe gitmeme durumunda, işten çıkartma süreci başlatılır.

İşe gelmeme tutanağı

Mazeretsiz işe gelmeme tutanağı indir

İşe Gelmeme Tutanağı Tutulduktan Sonra İşveren Ne Yapmalıdır?

Tutanak yasaya uygun şekilde hazırlandıktan sonra, durumun işçiye bildirilmesi gerekir. Bunun için işçinin ikamet adresi olarak kayıtlı yere, noter aracılığı ile haber gönderilir. Hem tutanağın orijinali hem de işçiye noter aracılığıyla gönderilen belgeler, mahkemede kanıt niteliğinde kullanılabilir.

İşçi, noter aracılığıyla işe gelmeme tutanağı hakkında haber aldıktan sonra, mazeret belgelerini hazırlama imkânı bulunur. İşçi, bu belgeleri hazırlamaz ise herhangi bir ödeme almadan işten çıkartılabilir.

İşe Gelmeme Tutanağı Alan Kişi Ne Yapmalı?

İşe gelmeme tutanağı hakkında noter aracılığı ile haber alan işçilerin, olabilecek en yakın zamanda mazeret bildirmesi gerekir. Mazeret bildirimi için hakları, 3 iş günü ile sınırlıdır. İşçinin işe gitmemesine neden olan duruma bağlı olarak izleyebileceği yollar şu şekildedir:

  • Sağlık raporunu işverene sunabilir. Hastalık ve acil sağlık durumlarında raporların işverene götürülmesi, işe gelmeme tutanağı ile yapılabilecek işlemlerin (çalışanın işten çıkartılması gibi işlemler) önüne geçer.
  • Aile içi ciddi sorunlardan dolayı işe gelememe durumu varsa, bu durumu anlatan bir belge şahitlerin imzası ile birlikte, işverene sunulabilir.
  • Aile üyeleri veya yakınlarının vefatı durumlarında ilgili ölüm belgesi işverene sunulabilir.

İşe Geç Gelen İşçi İçin Tutanak Tutulur mu?

İş gününün tamamı boyunca işyerine gelmeyen çalışanlar için işe gelmeme tutanağı tutulur. İşe geç gelen işçiler için de benzer bir yol izlenir. Sürekli olarak işe geç kalmaya başlayan bir işçiye ilk olarak ihtar çekilir. İşe geç kalmaların devam etmesi durumunda, toplam işe geç kalma süresi tespit edilir. Noter aracılığı ile işe geç kalmasına dair ihtar alan çalışanların, 3 gün içerisinde mazeret bildirmesi gerekir.

Bir Yorum

  1. Merhaba ben biontech asisi oldum ve yan etkilerinin bazilarini yasadim ates halsizlik ve bu durumda rahatsiz oldugum icin 4 gun ise gidemedim bunun icin isveren tek tarafli fesih gerceklestirebilirmi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu