İş Kazası Bildirim

Bir olayın iş kazası olarak belirlenmesi için kazayı geçiren çalışanın sigortalı olması birinci koşuldur. Ayrıca sigortalı çalışan kişinin işyerinde ya da işyerinden sayılan yerde olması gerekir. İş kazasının işveren tarafından yürütülen iş sebebiyle meydana gelmesi kaza sonucu bedeninin özre uğraması önemlidir.

İş kazası kaç gün Bildirilmesi Gerekir?

Ortaya çıkan iş kazasının niteliğine ve yerine göre soruların cevabı değişim göstermektedir. Bu konuyu şu şekilde özetleyebiliriz:

  • İşçi olarak çalışma hayatında bulunan, iş kazası geçirdiği zaman derhal kolluk kuvvetlerine haber verilmesi ve kazadan sonra 3 iş günü kuruma iş kazası bildirimde bulunulması gerekmektedir.
  • İş kazası kaza işyeri dışarısında ortaya çıkmış ve işveren de bu olaydan daha sonra haberdar olması durumunda, kazanın öğrenildiği zamandan itibaren 3 iş günü içinde SGK’ya bildirilmesi gerekir.
  • Kara, hava ya da deniz araçları üzerinde çalışan işçiler, yurtdışında bulunuyorken araç içerisinde geçirmesi durumunda ülkeye döndüğü tarihten itibaren ilk iş gününden itibaren 3 iş günü içinde bildirilmesi gerekir.
  • Bağkurlu olanların veya muhtarların iş kazası geçirmeleri durumunda ise bildirimde yapabilecek hale gelmiş oldukları günden itibaren kendilerinin 3 iş günü içinde iş kazası bildirimleri zorunludur. Fakat bu süre hiçbir zaman, kazadan itibaren 1 ayı aşmaması gerekir. Bu kişilerin bildirim yapacak duruma gelmeleri demek, kaza sonrası alınacak olan raporun sona ermesi anlamına gelmektedir.

İş Kazası Bildirimi Ne Zaman Yapılmalıdır?

İlk olarak, zamanında iş kazası bildirimde bulunmayan kişilerin bir sebep bildirmesi gerekmektedir. Bu sebeplerini belgelendiren kişiler durumun ortadan kalktığı tarihten sonraki 3 iş günü içerisinde bildirimde bulunmaları gerekir.

Çalışanı iş kazası geçirmiş olan işveren bu durumu zamanında SGK’ya bildirmemesi durumunda, geç bildirdiği zamana kadar işçiye ödenen yani rapor parası, işverenden tahsil edilmektedir.

İş kazası geçirmiş olan bağkurlu ya da muhtar olması durumunda, bu kişilerin bizzat kendileri bildirim yapmakla yükümlüdür. Bu kategoride bulunan kişiler bildirimde bulunana kadar bunlara rapor parası ödenmemektedir. İş kazasının işveren tarafından zamanında SGK’ya bildirilmemesi durumunda 2017 yılı için 2.702,00 TL para cezası uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu