İş İçin Sağlık Raporu Nasıl ve Nereden Alınır?

Kişilerin beden ve akıl sağlıklarının, yapılması istenilen iş için uygun olup olamayacağının belirli ölçütler doğrultusunda tespit edilmesi gerekir. Bu hususta kendilerine yetki verilmiş doktorlar tarafından muayene yapılmak suretiyle verilen belgelere sağlık raporu denilmektedir. Yeni bir işe başlanılacağı zaman veya çalışmaya devam edenlere 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazetede yürürlüğe giren 6331 Sayılı kanun gereğince sağlık raporu verilmesi zorunlu hale getirilmiştir.

Sağlık raporu almadan işe başlatılan bir personel için tespit edilmesi halinde işyerine maddi yaptırımlar uygulanmaktadır. İşe yeni başlayacak olanlardan ikametgâh ilmühaberi, kimlik fotokopisi, fotoğraf ve sağlık raporu gibi evraklar istenilmektedir. Bu evraklardan sağlık raporunun temini diğerlerinden daha karışıktır. İş için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Şeklindeki sorulara muhatap olan işyerleri müracaat edenleri ilgili kuruluşlara yönlendirmektedir. Yasa gereği O (Ortak) S (Sağlık) G (Güvenlik) B (Birimi) işyeri doktorları tarafından bu rapor verilmektedir.

İş İçin Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi Nedir?

Bu raporun tam teşekküllü bir devlet hastanesinden veya OSGB’deki yetkili hekimler tarafından verilmesi gerekmektedir. Çalışan sayısının en fazla 10 kişiden oluştuğu ve tehlikeli olmayan işyerlerinde çalışanlar bağlı bulundukları aile hekimliklerinden de bu raporu alabilmektedirler.

İş için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Gibi soruların cevaplarını bu kuruluşlardan bulmak mümkündür. Yeni işe başlayacak olan veya halen çalışan işçilere ilgili doktor gerekli muayeneler yapar. Daha sonra muayene formu doldurulur ve çalışmaya uygundur veya değildir şeklinde onay verilir.

Tehlike derecesi çok veya daha az olan işyerlerine müracaat eden işçiler için işe uygunluk raporu daha titiz hazırlanmaktadır. Bu sınıfta yer alanların hem fiziki muayeneleri hem de tahlillere dayalı detaylı laboratuar sonuçları hazırlanarak rapor haline getirilir. Bu raporun çok tehlikeli olan sınıflar için geçerlilik süresi 1 yıl, sadece tehlikeli olan sınıflar için 3 yıl ve az tehlikeli sınıfına girenler için ise 5 yıldır.

İş İçin Sağlık Raporu Çeşitleri Nelerdir? Ücreti Ne Kadardır?

Özel hastanelerden sağlık raporu alma dönemi 2004 yılında Sağlık Bakanlığınca yayımlanan bir genelge ile sona erdirilmiştir. Böylelikle iş için sağlık raporu nasıl ve nereden alınır? Sorularına cevap olarak sadece devlet hastaneleri ve aile hekimlerini verebiliriz.

Mesaisi sürekli gece olan insanlar için ayrıca düzenlenmiş bir gece çalışmasında sakınca yoktur raporu bulunmamaktadır. Bu işçiler normal bir şekilde işe başlarken veya periyodik olarak verilen bir sağlık raporunu kullanabilmektedirler. Yüksekte çalışanlar için de yine ayrıca düzenlenen bir sağlık raporu yoktur. Bu kişiler için ekstra olarak işyeri hekimi ek olarak laboratuar tetkiki istenilir.

Çıkan sonuçlara göre doktor tarafından yüksek alanlarda çalışabilir şeklinde bir onay verilir. İşe girişlerde alınması gereken sağlık raporlarının ücretleri alınan kuruma göre değişiklikler gösterebilmektedir. Buna göre 2020 yılı için geçerli olan ücretler; Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlardan alınırsa 50 TL, Üniversitelere bağlı olan hastanelerden alınırsa 75 TL’dir. İş yerine bağlı olarak görev yapan hekimlerden alınan raporlar ise ücrete tabi değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu