İşbaşı Eğitim Programı Başvuru Şartları Nedir?

İŞKUR’un işverenlere sağladığı önemli teşvik kategorilerinden biri olan İşbaşı Eğitim Programı üretim, enerji ve bilişim gibi farklı sektörlerden katılımcı alabilmektedir. Katılımcılara farklı kriterler doğrultusunda değişken ve son derece avantajlı ödemeler sağlayan İşbaşı Eğitim Programı hakkında tüm merak edilenler ise rehberimizde açıklanmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programı Nedir?

İŞKUR yetkililerinin işsizlik oranını azaltılmak ve aktif iş gücü potansiyelini açığa çıkarmak için geliştirmiş olduğu İşbaşı Eğitim Programı yani İEP, kuruma kayıtlı olan işsiz vatandaşların yine kurumda kaydı olan iş yerlerinde kendi mesleki bilgilerini uygulamalar yaparak geliştirmelerini ve hem iş hem üretim süreçlerinde yerinde görerek öğrenme modelinden faydalanmalarını sağlayan bir eğitim programıdır.  İş görenin sektöre göre değişen şekilde 3 ila 6 ay boyunca performansının ve işe uygunluğunun gözlemlendiği süreç, katılımcıların cep harçlığı ve iş verenin teşvik ödemesi almasıyla desteklenmektedir.

Dijital Odaklı İş Başı Eğitim Programı Nedir?

İŞKUR’un Milli İstihdam Seferberliği kapsamında genç meslek adaylarını ‘’dijital mesleklerde’’ yetiştirmek, yani geleceğin meslekleri olarak görülen dallarda eğitmek için , “Dijital Odaklı İşbaşı Eğitim Programları” olarak ayrı bir eğitim planı bulunmaktadır. Dijital ekonominin ihtiyaçlarını karşılamak için nitelikli eleman yetiştirme amacıyla geliştirilen bu program kapsamında ise

  • Bilgi Güvenlik Uzmanı
  • Yazılım Geliştiricisi
  • Endüstriyel Robot Programcısı

gibi pek çok meslek dalına yoğun bir ilgi oluşturulmaktadır. 18-29 yaş aralığındaki genç işsizlerin dahil olduğu program, 9 aylık bir süreçten oluşmakta ve kursiyerlere her katılım günü için 100 TL ödeme yapılmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programı Kursiyer Ödemesi Ne Kadardır?

Programa dahil olunan süreç boyunca İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası ile Genel Sağlık Sigortası İŞKUR sorumluluğunda olan kursiyerlere ek olarak günlük 108,68 TL harcırah ödemesi yapılmaktadır. Kursiyer şayet öğrenci ise 81,51 TL, işsizlik maaşı alıyorsa 54,34 TL olarak ödenek hesaplaması yapılmaktadır. İşsizlik maaşı almakta olup, İşbaşı Eğitim Programına dahil olanların işsizlik maaşı ise kesintiye uğramamakta, bu maaşa ek olarak işe gelinen her gün için 54,34 TL ödeme sağlanmaktadır. Ayrıca programa dahil olup iş yerindeki bordrolu çalışanlarla aynı sorumlulukları alan kursiyerler için asgari ücretin brüt miktarının yarısını geçmemek kaydıyla ek ödeme de yapılabilmektedir.

İlgili evrakların zamanında İŞKUR’a teslim edilmesi halinde ay sonunda yapılan incelemeler doğrultusunda her ayın ilk 10 ila 20 günü içerisinde kişisel Halkbank hesabına ödemeler yatırılmaktadır. İş Başı Eğitim Programı ödemeleri için kursiyerlerin TC kimlik belgeleriyle herhangi bir Halkbank şubesine müracaat etmesi yeterli olmaktadır.

İşbaşı Eğitim Programı Başvuru Şartları Nelerdir?

Karşılanması gereken İş Başı Eğitim Programı şartları işveren ve kursiyer açısından ikiye ayrılmakta, en az 2 çalışanı olan tüm işverenlerin programa dahil olma hakkı bulunmaktadır. 10’dan az çalışanı olan iş yeri sahibinin 1 ve 10 ya da daha fazla çalışanı olan iş yeri sahibinin çalışan sayısının %10’u kadar kursiyeri kabul etme hakkı bulunmaktadır.

İş Başı Eğitim Programı başvuru şartları kursiyer adayları içinse şu şekilde listelenebilir:

  • İŞKUR’a kayıtlı olmak,
  • 15 yaşından büyük olmak,
  • Emekli olmamak,
  • İŞKUR teşviklerinden yararlanmasına dair engeli bulunmamak,
  • Programın başlama tarihinden önceki 1 aylık süreçte işe giriş kaydının olmaması,
  • Programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde ilgili işverenin çalışanı olarak görev yapmamak.

Süreci başlatmak için şartları karşılayan işveren ya da kursiyer adaylarının ön talep formu, talep dilekçesi, işveren taahhütnamesi, ticari sicil gazetesi, vergi levhası, gibi evrakları düzenleyerek İŞKUR’a iletmesi gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu