SGK APHB Ne demek? Aylık Prim ve Hizmet Belgesi

İçindekiler
APHB, sigortanın temel kavramlarından birisi olmasına rağmen, APHB ne demek, en çok sorulan sorulardan birisidir. Bir aylık çalışma süresi tamamlandığında sigortalı kişi adına Sosyal Güvenlik Kurumuna iletilen e- bildirge, SGK APHB olarak adlandırılmaktadır. Peki SGK APHB ne demek? Neleri içerir?
Kısa veya uzun vadeli çalışanların doğum tarihi bilgileri, kimlik bilgileri ve işe başlama durumları ile ilgili bilgiler, Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim edilmelidir. Prim ödeme işlemlerinin firma devri ve işveren değişimi durumlarında devam ettirilmesi için bu olayların da SGK’ya belgeler halinde iletilmesi gerekmektedir.
SGK APHB Kimleri Kapsar?
APHB ne demek sorusuna cevap getirdikten sonra bu sigortanın kapsadığı bireylere odaklanacak olursak:
- SSK kapsamında çalışan işçiler
- İşyerlerinde sözleşmeli olarak kısa veya uzun vadeli çalışan sigortalılar olarak belirtilmektedir.
4A sigortası, APHB kararında çalışanları içeren bölümdür.
APHB Verilme Süresi Ne Kadar?
APHB bildirge iletme zorunluluğu, çalışan sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. 10 kişi ve üzerinde çalışanı bulunan kurumların, bu çalışanlar adına APHB bildirgesi iletme zorunluluğu bulunmamaktadır. Teslim zorunluluğu, 10 kişiden az çalışanı bulunan kurumları ilgilendirmektedir.
APHB ne demek sorusuna verilen cevaplar arasında bir aylık süre ayrıntısı yer almaktadır. Bir aylık çalışma süresi tamamlandıktan sonraki ayın 23’üne kadar ilgili belgelerin teslim edilmesi gerekmektedir. Bir aydan daha az çalışan kısa vadeli işçiler için Ek 10 belgesi iletilmelidir.
SGK 506 APHB Maddesi Ne Demek?
Peki Sigorta statüsü 506/APHB ne demek? Bu karar içeriğine göre, bir aylık çalışma süresi tamamlanmış bireylerin gerekli ödemeleri yapılmalı ve çalışma hizmet bildirgesi iletilmelidir. e-Devlet veya Sosyal Güvenlik Kurumu sitesi üzerinden hizmet dökümü ve prim ödemeleri sorgulamaları, 506 APHB maddesi kapsamında gerçekleşir. Sigorta kapsamı 4A olan çalışanlar, bilgi sorgulama işlemlerinin hepsinde bu ilkeden yararlanmaktadır.
Akıllarda hala sigorta statü APHB ne demek, bu kısaltma ne anlama geliyor sorusu yer almaktadır. Sigorta statüsü APHB ne demek sorusuna, “Aylık Prim ve Hizmet Belgesi” olarak cevap verebilir. Bu kavram tüm sigorta işleri için temel bir denetim noktası değerindedir.
Hizmet Dökümü Sorgulaması Nedir? Nasıl Yapılır?
Yukarıda bahsedilen sorgulama, e-Devlet sistemi veya SGK sitesi üzerinden kimlik bilgileri yardımıyla gerçekleştirilir.
- İlgili sayfaya e-Devlet kapısı üzerinden giriş yapılarak arama butonundan veya https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu adresinden ulaşılabilir.
- Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi girilerek sayfa açılır.
- Açılan sayfadan hizmet döküm belgesi talep edilecek sigorta kolu seçilir.
- Sayfada gerekli bilgiler doldurulduğunda istenilen belge açılır.
- Çıkan belge ister sanal ortamda PDF şeklinde kopyalanabilir ister kâğıt formunda çıktısı alınabilir.
Aynı belgeye SGK sayfası üzerinden ulaşmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.
- gsk.gov.tr adresi açılır.
- “Ne zaman emekli olurum?” adlı seçeneğe tıklanarak ilgili sayfa açılır.
- Çıkan sayfada istenilen bilgiler girilir.
- Mevcut sigorta koluna ait (4A, 4B, 4C vb.) hizmet dökümü oluşturulur.
- Belgenin kopyası e-Devlet’te olduğu gibi sanal ortamda veya fiziksel olarak çıkartılabilir.
SGK Hizmet Dökümünde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
Hizmet dökümünde bulabileceğiniz bilgilerden bazıları; sigortanın başladığı tarih, emekliliğe kalan gün- prim sayısı, sigortalı olduğu alanlar, emeklilik yaş sınırı, emekliliğe kalan süresi, tahmini emekli maaş miktarı, emeklilik sürecinde alacağı ikramiye sıklığı, geçmişte çalıştığı ve mevcut çalışılan işyeri hakkında bilgiler, mevcut borç var ise kaç günlük prim borcu olduğu, 3600 gün prim ödemesi tamamlama tarihi, kıdem ve maaş hesaplamasıdır.
Doküman üzerinde bulabileceğiniz bu bilgiler, güncellenmekte ve sigorta koluna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.