Hangi Teşviklerden Kimler Faydalanır

Hangi Teşviklerden Kimler Faydalanır

Günümüzde birçok işletme sahibinin kafasını kurcalayan hangi teşviklerden kimler faydalanır sorusunun cevabı karışık görünmekle beraber aslında oldukça basittir. Ülkemizde uzun zamandan bu yana resmi olarak uygulanmakta olan ve amacı istihdamın arttırılması, korunması veya yaygınlaştırılması olan teşvik kanunu özel sektördeki istihdamın önemli ölçüde artmasına ve daha da önemlisi ülke genelinde işsizliğin önemli oranda düşmesine vesile olmuştur.

Resmi kanunlar ile belirlenmiş olan tüm işletmelerin faydalanabildiği bu özel kanun sayesinde bugüne kadar çok sayıda işletme işçi giderlerine olumsuz bir şekilde yansıtmadan çalışan sayısını arttırmayı başarmıştır.

En basit hali ile devletin işletme sahiplerine sağladıkları istihdam oranında birçok farklı konuda maddi olarak kolaylık sağlaması anlamına gelen bu kanun ülkemizde yıllardır yaşanan ve bir türlü çözülemeyen en büyük sorunlardan biri olan işsizliğin önüne geçilmesi veya en azından azaltılması amacı ile çok büyük önem taşıyor.

Teşvik Kanunu ile Sağlanan Faydalar

İşletmelerin işe aldıkları her bir sigortalı işçinin sigorta primlerinin 6 ile 48 ay arasında değişen sürelerde devlet tarafından ödenmesini öngören bu teşvik kısa zamanda birçok işletme tarafından kullanılmış ve işsizlik oranında gözle görülür bir oranda iyileşme sağlamıştır.

Ayrıca ilgili teşvik kanununda seçilecek olan işçinin Türkiye İş Kurumuna kayıtlı olan işsizler arasından seçilmesi durumunda yapılacak olan yardımın 6 ay daha uzatılması yönünde bir başka madde daha yer alıyor.

Ancak bu konuda en önemli husus bu teşviklerden sadece özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin faydalanabiliyor olmalarıdır. Yani kamu sektöründe hizmet veren firmalar kesinlikle teşvik kanununda yer alan maddelerden faydalanıyorlar.

İşletmelerin bu kanundan faydalanabilmelerinin bir diğer yolu da işe aldıkları işçiler ile ilgili tüm evrakları zamanında ve eksiksiz bir biçimde Sosyal Sigortalar Kurumu’na teslim etmeleridir.

Bunun dışında yeni yürürlüğe girmiş olan ve ülkemizdeki birçok çalışan ile işletmeyi yakından ilgilendiren bir diğer teşvik kanunu ise asgari ücret ile ilgilidir. Bilindiği gibi devlet 2016 Ocak ayı itibarı ile asgari ücrette ortalama %30 civarında bir artış yapmış ve bu durum birçok işveren tarafından hoş karşılanmamıştır.

Fakat daha sonra yapılan açıklamalarda oluşacak maddi farkın bir kısmının devlet tarafından karşılanacağı ve bu durumun işverenlere çok fazla yük oluşturmayacağı ifade edilmiştir. Bu özel teşvik kanunundan faydalanmak içinde tabi ki bazı önemli şartları yerine getirmek gerekiyor.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin yasal süre içinde ilgili kurumlara teslim edilmesi, sigorta primlerinin yasal süreler içinde ödenmesi ve resmi kurumlarca görevlendirilmiş kişilerin yaptıkları denetimlerde sigortasız işçi çalıştırmadıkları veya beyan ettikleri işçilerin aslında kadrolarında yer almadığı gibi durumlar tespit edilmeyen her işletme devletin sunduğu asgari ücret teşvik kanunundan faydalanabiliyor.

Bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve bu özel teşviklerden faydalanmak isteyen kişilerin özellikle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili birimlerinden hangi teşviklerden kimler faydalanır başlığı altında detaylı bir şekilde yardım almaları da mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu