Hamileyken İşten Çıkarıldım, Ne Yapmam Gerekiyor?

Hamilelikte işe son verilmesi durumuyla karşılaştıysanız neler yapacağınızı adım adım sizlerle paylaştık.

Hamilelik İş Sözleşmesinin Feshi İçin Geçerli Bir Sebep Mi?

Hamilelik nedeniyle işten çıkarılma geçersiz bir fesih halini doğuracaktır. Hamilelik nedeniyle işten çıkarma iki kanunun ihlal edilmesine neden olmaktadır. Bu kanunlar ve hükümleri şu şekildedir:

  • İş Kanunu madde 18’e göre hamilelikte işe son verilmesi iş sözleşmesinin feshedilmesinde geçerli sebep oluşturmamaktadır ve bu durumda İş Kanunu’nun ihlalinden doğan tazminat ve diğer haklarınızı talep edebilirsiniz.
  • Aynı zamanda Anayasa m.5 uyarınca fesih eşitlik ilkesine ayrı olacaktır. Çünkü kadın cinsiyeti ve hamileliği dolayısıyla işten çıkarıldığında bu açıkça m.5 hükmüne aykırılık teşkil edecektir.

İş Güvencesi Durumuna Göre Yapılması Gerekenler

İşten çıkarılan kadının iş güvencesi altında olup olmadığına göre hangi yollara başvurabileceği ya da hangi hakları elde edeceği değişiklik göstermektedir. Bu durumu aşağıdaki gibi iki ayrı başlık altında inceleyebiliriz.

  • Eğer iş güvencesi kapsamındaysanız işe iade davası açabilirsiniz.
  • İş güvencesi kapsamında değilseniz hamilelik nedeniyle iş sözleşmesinin feshedilmesi, fesih hakkının kötüye kullanılması olduğu için iki katı tutarında tazminat talep edebilirsiniz. Ya da ayrımcılık tazminatından yararlanmayı tercih edebilirsiniz.

Hamileyken İşten Çıkarıldıysanız Adım Adım Yapmanız Gerekenler

  • Öncelikle hamilelik nedeniyle işten çıkarılma yani iş sözleşmenizin feshedildiği tarihten itibaren 30 gün içinde iş mahkemesine başvurmalısınız. Başvurunuzda işe iade davası açmalısınız.
  • Sizin talebinizin ardından mahkeme işverenin iş anlaşmasını geçerli bir şekilde feshettiğini ispatlamasını ister.
  • İşveren fesih için geçerli bir sebep sunamazsa bu durumda mahkeme işvereni, çalışan kadın için en az 4 ay ücreti tutarında tazminat ödemeye mahkum eder. Aynı zamanda tazminatla birlikte 1 ay içerisinde çalışanın işine geri dönmesi zorunluluğu getirir. Eğer iş güvencesi altında çalışmıyorsanız bu durumda bildirim süresinin 3 katı kadar işveren kötü niyet tazminatına mahkum edilebilir.
  • Eğer işvereniniz bu kurala uymazsa, 4 aylık maaş tazminatının yanı sıra ek olarak 4 ile 8 ay arasında tazminat ödemek zorunda kalacaktır.

Hamilelik Nedeniyle İşten Çıkılırsa İşsizlik Maaşı Alınır Mı?

Hamilelik nedeniyle işten ayrılma durumunda kendi isteği ile ayrılan kadınların işsizlik maaşı alma hakkı bulunmamaktadır. İşsizlik maaşı ancak kendi isteği olmadan işten çıkarılan kadınlara tanınan bir haktır. İşsizlik maaşı alabilmek için kanunda belirtilen şartlar şu şekildedir:

  • Kanunun 24. m uyarınca çalışan haklı bir sebeple işten ayrılmış olmalıdır.
  • Kanunun 17. m uyarınca iş sözleşmesi iş veren tarafından feshedilmiş olmalıdır.
  • İşyerinin kapatılması ya da iflas etmesi gibi durumlarda işsiz kalan işçiler de işsizlik maaşına başvurabilecektir.
  • Sağlık sorunları nedeniyle 1 haftadan fazla bir süre çalışamayan işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından feshedilmesi durumunda işsizlik maaşı almaya hak kazanacaktır.

Eğer yukarıdaki bu 4 şartı karşılaşamıyorsanız işsizlik maaşı için başvuru yaptığınızda başvurunuz reddedilecektir. Kanunda kimlerin işsizlik maaşı alabileceği çok açık şekilde belirtildiği için bu sebepler dışında yeni bir sebep geliştirilemeyecek ya da oluşturulamayacaktır.

Hamilelik Nedeniyle İşten Ayrılan Kadın İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir Mi?

Hamilelik nedeniyle işten ayrılan kadın işçinin kıdem tazminatına hak kazanıp kazanamayacağı çok büyük merak konusudur.

  • Öncelikle hamilelik ya da doğum nedeniyle işten kendi isteği ile ayrılan kadınlara kıdem tazminatı verilmemektedir. Çünkü kıdem tazminatına hak kazanmak için işverenin çalışanın iş anlaşmasını feshetmiş olması gerekmektedir.

İşten kendi isteği ile ayrılmayan, işveren hamilelik nedeniyle işten çıkarma yoluna başvurursa bu durumda işçi kıdem tazminatına hak kazanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu