Genç Girişimci Desteği Rehberi

İçindekiler
Genç Girişimci Desteği, kendi işini başlatmak isteyenlerin yararlanabildiği teşvik paketlerinden birisidir. Bu destekten faydalanmak için gerekli kriterleri karşılayan herkes başvurudan bulunabilir. Destek kapsamları, imkanları ve miktarları, başvuru yapan girişimcilerin durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
Genç Girişimci Desteği Ne Zaman Başladı?
Başka işyerlerinde çalışmak yerine kendi işini kurmak isteyen 18- 29 yaş grubundaki bireylere destek sağlayan Genç Girişimci Desteği projesi, 1 Haziran 2018’de başladı.
Genç Girişimci İstisnası Ne Zamana Kadar?
Genç Girişimci Desteği kapsamında hem vergi desteği hem de prim teşviki verilmektedir. Vergi desteği, kazançlarının 75.000 TL’ye kadar olan kısmına uygulanır. Bu kazanç kısmında, üç vergilendirme dönemi boyunca, gelir vergisi ödenmesine gerek yoktur. Vergi istisnası, üç sene boyunca veya 75.000 TL’lik kazanç sınırı aşılana kadar devam eder. Prim teşviki ise, bir sene boyunca, Genç Girişimci Desteği kapsamında verilir.
Genç Girişimci Desteği Ne Kadar?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na aylık olarak prim ödemeleri yapılması gerekir. Bu prim ödemeleri, 4B kapsamında bir sigortalı olunması sağlamaktadır. Primlerin aylık ödeme miktarları, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Her sene artış gösteren asgari ücret, prim ödemelerinde görülen artışın temel nedenidir. Mevcut aylık prim ödemeleri, ortalama 1100 TL’yi bulmaktadır. Genç Girişimci Desteği kapsamında ilk 12 aylık prim ödemelerinden muaf tutulur. Prim ödemelerin muafiyeti ve gelir vergisinden 3 sene boyunca (ilk 75.000 TL’lik kazanç için) muaf tutulması, en az 25000 TL toplam desteğe eşittir.
Genç Girişimci Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
- Genç Girişimci Desteğine başvuran bireylerin kendi işlerini kurduklarında 18- 29 yaş aralığında olması gerekir.
- Daha büyük yaş gruplarında olup Genç Girişimci Desteğine başvurmak mümkün değildir.
- Başvuran kişinin daha önce başka bir girişimde bulunmamış, bir işyeri veya şirket kurmamış olması gerekir.
- Başlatılan yeni işte bir ortaklık bulunuyor ise, şirketin tüm ortaklarının Genç Girişimci Desteği için gerekli şartları karşılamaları gerekir.
- Genç Girişimci Desteği, bireylerin ilk iş girişimlerine yapılan destek olduğundan tek seferlik bir hak niteliğindedir. Aynı teşvikten bir daha faydalanılamaz.
- Genç Girişimci Desteğinden çoktan faydalanmakta olan bir girişime katılan yeni bir ortak, teşvikten faydalanamaz.
- Mevcut bir işyeri veya şirket devralındığında, Genç Girişimci Desteğine başvurulabilir. Ancak şirketi yeni devralan kişilerin, eski şirket sahiplerinin eşi veya üçüncü dereceye kadar akrabası olmaması gereklidir.
- Devralan işletmelerdeki akraba kuralının tek istisnası ebeveynlerin vefatı durumunda görülür. Vefat eden bir ebeveynin mevcut işinin devralınması sonunda Genç Girişimci Desteğinden faydalanmak mümkündür.
- Gelir vergisi istisnasının 3 senelik hak süresi dolmadan işini değiştiren girişimciler, Genç Girişimci Desteğini kaybeder.
Genç Girişimci Desteğine Nasıl Başvurulur?
- Bağlı olduğunuz Vergi Dairesine gidip Genç Girişimci Desteğine başvurunuzu bir dilekçe ile bildirmeniz gerekir.
- Yaptığınız bu başvuru sonucunda Vergi Dairesinden bir onay yazısı alırsınız. Onay yazısı üzerinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesi dahilindeki Genç Girişimci Kazanç istisnasından yararlandığınız belirtilir.
- Vergi Dairesinden aldığınız bu onay yazısı ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmanız gerekir.
- Sosyal Güvenlik Kurumuna da benzer bir başvuru dilekçesi verilir. Başvuru dilekçesi ile birlikte, Vergi Dairesinden alınan onay yazısı, Vergi levhası ve nüfus cüzdanı fotokopisine ihtiyacınız olacaktır.
- Bu belgeler ile birlikte SGK başvurunuzu da tamamlayabilir ve Genç Girişimci Desteğinden faydalanmaya başlayabilirsiniz.