Gelir Testi Başvurusu Nasıl Yapılır?

Gelir testi müracaatı, şu adımların izlenmesi ile gerçekleşir:
- Gelir testi yaptırmak isteyen kişilerin yaşadıkları yerlere en yakın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidilir.
- Yetkili kişilere gelir testi yaptırmak istendiği söylenir ve kurumdan alınan başvuru formu doldurulur.
- Eksiksiz ve doğru olarak doldurulan başvuru formu işleme alınır.
İşleme alınan form sonrasında kişilerin gelir testinin sonuçları ilgili kurumlardan veya e-devlet üzerinden öğrenilebilir.
Gelir Testinde Hangi Bilgiler Talep Edilir?
Gelir testi başvuru formunda doldurulması istenen bilgiler, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:
- Başvuran kişinin adı
- Soyadı
- C. kimlik numarası
- Doğum tarihi (gün, ay ve yıl olarak)
- Telefon (ev ve cep telefonları)
- İkamet adresi
- Başvuruda bulunan kişi ile aynı evde yaşayan kişilerin T.C. kimlik numaraları, ad ve soyadları, bağlı olduğu sosyal güvenlik kurumu ve aylık ortalama geliri (kişilerin resmi olarak beraber yaşadıkları herkesin bilgileri girilmek zorundadır)
- Başvuran kişinin ve hanede yaşayan herkesin ne kadar malı olduğu ve bu malların ne kadar ettiği bilgileri
- Varsa kira gelirleri
- Hane içinde yaşayan kişilerin varsa sağlık problemleri
- Başvuran kişinin ve eğer varsa eşinin eğitim bilgileri
- Başvuran kişinin resmi mesleği
Gelir Testi Ücreti Ne Kadardır?
Gelir testinin yapılma ücreti, yoktur. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma dernekleri üzerinden yapılan gelir testi için test yaptırmak isteyen kişilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Gelir Testi Hesaplamalarında Ne Etkilidir?
Gelir testi yapılırken dikkate alınanlar, şöyle sıralanmıştır:
- Aileye aylık olarak giren toplam gelir
- Hanenin yaşadıkları evin rayiç bedelinin 1/240’ı (kişilerin evde kiracı veya ev sahibi olarak oturmaları fark etmez)
- Kendi evlerinden başka bir konuta sahip kişiler için, boştaki evin 1/240’ı (eğer evde başka bir kiracı varsa kira geliri hesaplanır)
- Kişilerin kendilerinin veya ailelerinden birinin üzerine kayıtlı dükkan, arsa veya tarlaların rayiç bedellerinin 1/240’ı
- Kişilerin kullandıkları ya da kullanmadıkları araçları eğer varsa bu aracın değerinin 1/120’si
- Gelirlerini hayvancılık üzerinden elde eden kişiler için, hayvanlarından elde ettikleri gelirler (ne kadar hayvanlarının olduğu İl ve Tarım Müdürlüğü tarafından resmi olarak tespit edilir)
- Farklı yerden alınan yardımların ortalaması
- Bankada bir mevduat hesabı olan kimseler için, paralarına gelen aylık faizin iki katı ve bunların dışında kalan diğer tüm gelirlerin ortalaması alınır.
Gider olarak ise hanedeki çocukların aylık eğitim giderleri, gıda ve giysi alışverişleri, kira gibi harcama sayılan tüm giderler hesaplanır.
Gelir Testi Sonuçları Ne Zaman Belirlenir?
Gelir testinin sonuçları, yaklaşık olarak 15 iş günü içinde sonuçlanır. Kişiler, gelir testinin başvuru formunu vermelerinden sonra herhangi bir işlem yapabilmek için en fazla 15 gün beklemek zorundadırlar.
Gelir Testi Sürekli Tekrarlanır Mı?
Gelir testinin yeniden yapılması, ancak kişilerin maddi durumlarında veya gelirlerinde olmuş değişikliklerden sonra gerçekleşebilir. Kişilerin 3 veya 6 ay gibi aralıklarla düzenli olarak bir gelir test yaptırmasına gerek yoktur.
Gelir Testi Yaptıran Kişilerin GSS Borçları Silinir Mi?
Gelir testi yaptıran kimselerin bugüne dek ödemedikleri borçların silinmesi, ancak gelirlerinin yetersiz bulunması durumunda gerçekleşir. Eğer gelir testine girmiş olan kişinin aylık toplam geliri, hanesinde kendisi ile beraber yaşayan kişilerin ihtiyaçlarını karşılayamayacak seviyede, yani asgari ücretin 1/3’ü kadar veya bundan daha az çıkmışsa, kişiler hem kendileri hem de aile bireyleri için sağlık sigortası primi ödemezler.