Geçiş İhlali Sorgulama Nasıl Yapılır?

Geçiş ihlali sorgulamak için önce geçişin hangi gişeden yapıldığına bakmak gerekir. Ardından ilgili sitelere girerek ya da kurumlar iletişime geçilerek geçiş ihlali sorgulaması yapılır. Ve sonrasında eğer kişi gerçekten geçiş ihlali yaptıysa karşılığında yapılmış olan cezai işlemlere uyması gerekir. Bu cezai işlemler çoğunlukla para cezası şeklindedir.

Geçiş İhlali Nedir?

Geçiş ihlali Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yer alan bazı kara yollarından, otobanlardan, köprülerden ve tünellerden geçiş yapılırken ödenmesi gereken yol ücretinin ödenmemesi ile ortaya çıkan durumdur. Geçiş esnasında bu ücreti ödemeyen kişiler kaçak geçiş yapmış olurlar. Yine aynı şekilde kaçak geçişlerin bir nedeni de kişinin yeterli bakiyesi bulunmaması ve bu durumdan haber olmamasıdır. Bu yüzden yola çıkacak olan kişilerin bakiyelerini kontrol etmeleri ve kaçak geçiş yapmamaları önemlidir.

HGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

HGS geçiş ihlali sorgulama aşağıdaki yöntemler aracılığı ile yapılır:

  • E-Devlet HGS İhlalli Geçiş Sayfası üzerinden gerekli bilgiler girilerek yapılabilir.
  • PTT HGS Geçiş İhlali Sorgulama Sayfası üzerinden plaka bilgileri girilerek yapılabilir.
  • 0 850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezini arayarak sorgulama yapılabilir.
  • Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlali Sorgulama sayfasından gerekli bilgiler girilerek yapılabilir.

PTT HGS Geçiş İhlali Sorgulama Sayfası aracılığı ile yapılan sorgulamalar yalnızca 2015 ve sonrası ihlalleri kapsar. Yakın zamanda yani son 2-3 gün içinde yapılan geçiş ihlalleri henüz HGS Geçiş İhlalleri sistemine yansımamış olabilir. HGS geçiş ihlali yaptığını düşünen sürücülerin bu sistemi sık sık kontrol etmesi faydalıdır. Ayrıca yaptığı hatayı fark etmeyen sürücüler için de sistemi düzenli kontrol edip yaptıkları herhangi bir hata olup olmadığını düzenli olarak kontrol etmek faydalıdır.

Ayrıca köprü, otoban ya da tünellerden geçerken ihlal yapan kişiler, geçtikleri köprü, otoban ya da tünellerin resmi sitelerine girerek de sorgulama yapabilirler. Birkaç tane örnek aşağıdaki gibidir:

  • KMO Otoyolu ve Avrupa Otoyolu İşletmesi resmi web sitesi.
  • Avrasya Tüneli resmi sitesi ile ihlalli geçiş sorgulama.
  • Kuzey Ege Otoyolu resmi sitesi aracılığı ile ihlalli geçiş sorgulama.

OGS Geçiş İhlali Nasıl Sorgulanır?

OGS geçiş ihlali sorgulama işlemi de HGS geçiş ihlali sorgulama işlemi ile benzerdir. Bu yöntemler aşağıdaki gibidir:

  • Karayolları Genel Müdürlüğü Geçiş İhlali Sorgulama sayfasından gerekli bilgiler girilerek yapılabilir.
  • E-Devlet OGS İhlalli Geçiş Sayfası üzerinden gerekli bilgiler girilerek yapılabilir.
  • 0 850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezini arayarak OGS ihlali sorgulaması da yapılabilir.
  • PTT OGS Geçiş İhlali Sorgulama Sayfası üzerinden plaka bilgileri girilerek yapılabilir.

 

Geçiş İhlali Yaşanırsa Ne Olur?

HGS ya da OGS geçiş ihlali yaşanır ise, 15 gün içerisinde HGS ya da OGS abonesi olunması gerekir. Bir diğer ihlalli geçiş durumu da kişinin bakiyesi olmamasından kaynaklanır. Bu sebepten dolayı ödeme yapmadan geçen kişilerin ise HGS ya da OGS hesaplarına en az geçiş ücreti miktarında ödeme yapmaları gereklidir.

Geçiş İhlali Ödemeleri Nereye Yapılır?

Geçiş ihlali ödemeleri yapılan yerler aşağıdaki gibidir:

  • PTT HGS Bakiye Yükleme Sayfası üzerinden ödeme yapılabilir.
  • Anlaşmalı bankaların internet şubeleri ya da mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ödeme yapılabilir.
  • OGS ihlalli geçiş ödemeleri ise PTT şubeleri ya da anlaşmalı bankaların internet şubeleri ya da mobil bankacılık uygulamaları üzerinden ödeme yapılabilir.

Geçiş İhlali Cezası Ne Kadardır?

Geçiş ihlali para cezası HGS ve OGS gişelerinden giriş çıkış yapılan mesafenin 4 katı olacak şekilde düzenlenmiştir. Örnek HGS ihlalli geçiş cezası aşağıdaki gibidir:

  • Normal Geçiş Ücreti: 13.25 TL

Kaçak Geçiş Ücreti: 53 TL

Toplam Ödeme: 66.25 TL

HGS Geçiş İhlali İndirimi Ne Kadardır?

HGS geçiş ihlali indirimi hakkı kazanmak için ceza henüz tebliğ edilmeden yapılan ödemelerde ya da cezanın tebliğ edildiği tarihten itibaren ilk 15 gün içerisinde yapılan ödemelerde ana geçiş ücreti haricinde kat edilen mesafenin 4 katı olan ceza ücreti üzerinden diğer trafik cezalarında da olduğu gibi %25 oranında indirim kazanılır.

Örnek HGS ihlalli geçiş cezası ve erken ödeme indirimi aşağıdaki gibidir:

  • Normal Geçiş Ücreti: 13.25 TL

Ceza Katsayısı: 4

Kaçak Geçiş Ücreti: 53 TL

İndirimsiz Toplam Ödeme: 66.25 TL

İndirim Oranı: %25

İndirim Tutarı: 16.50 TL

İndirim İle Beraber Ödenecek Tutar: 49.75 TL

HGS Geçiş İhlali İtirazı Nereye Yapılır?

Kişi yapılan geçişin hatalı olmadığını düşündüğü durumlarda ya da hatalı geçiş yapan kişinin kendisi olmadığını düşündüğü durumlarda itiraz hakkına sahiptir. HGS geçiş ihlali itirazı yapmak için bazı adımlar izlenmelidir. Bu adımlar şöyledir:

  • Karayolları Genel Müdürlüğüne posta aracılığı ile ulaşıp ilgili durumla bağlantılı belgeleri sunarak itiraz edilebilir.
  • 0 850 460 60 60 numaralı çağrı merkezi aranarak ilgili durumla alakalı bilgi alınabilir ve ihlalli geçiş itirazından bulunulabilir.

Geçiş İhlali Sonrasında Ne Yapmak Gerekir?

Geçiş ihlali sonrasında öncelikle ihlali yapan kişi durumun farkında ise en yakın zamanda yukarda verilen yöntemlerden biri aracılığı ile ihlal hakkında bilgi almalıdır. Eğer ki ihlali kabul ediyorsa ve kendisinin yaptığı konusunda herhangi bir itirazı yok ise ivedilikle geçiş ihlali ceza bedelini belirtilen yöntemlerden biri aracılığı ile ödemelidir. 15 gün içinde yapılan ödemelerde indirim uygulanır.

İhlal yapıldığı anda HGS ya da OGS gişeleri tarafından üzerinde ödemesiz yazan bir yazar kasa fişi basılır. Yine gişelerden alınacak olan bildirim fişi üzerindeki bilgiler dahilinde ihlalli geçişin yaşandığın günden itibaren 15 gün içerisinde ceza bedeli ödenerek indirimden faydalanır.

Yaptırım sonucu ortaya çıkan para cezasını ödememekte ısrar eden kişiler adına Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından mahkeme açılır. Gerekli hukuki süreçlerinden ardından cüzi bir miktar olan para cezası artarak kişiye zorluk çıkartabilir. Bu yüzden cezalı olan kişi bir an bile gecikmeden gidip ceza bedelini ödemelidir.

OGS Üyesi Kişiler HGS Gişesinden Geçebilir Mi?

OGS üyesi kişiler HGS gişelerinden geçebilir. Serbest Geçiş Sistemi sayesinde bu sisteme kayıt olan araçlar hem HGS gişelerinden hem de OGS gişelerinden geçiş yapabilir. Bu sisteme kayıtlı olmayan araçlar ise HGS kaydı var ise HGS gişesinden, OGS kaydı var ise OGS gişesinden geçiş yapmak zorundadır.

Kara Liste Nedir?

Kara liste HGS hesabında ya da OGS hesabında yeterli bakiyeye sahip olmayan kişilerin bulunduğu listenin adıdır. Bu durumun yanında sahip olunan aracın sınıfa uygun olmayan cihazlar aracılığı ile yapılan geçişlerde de kişiler Kara Liste’ye girebilirler.

Kara Liste’de bulunan hesapların ihlalli geçişlerinde ödenmesi gereken para cezası bedeli yaklaşık olarak normal ücretin 5 katı kadardır. Bu nedenle bu kişilerin OGS ya da HGS hesaplarında yeterli bakiye miktarını sürekli olarak bulundurmaları zorunludur. Bakiye sorunu giderildiğinde ve kişi düzenli olarak ödeme yaptığında ismi ve aracı Kara Liste’den çıkabilir. Fakat son 15 gün içerisinde yaptığı ihlalli geçiş ceza bedelli yine de kişiden tahsil edilecektir.

Tüm şoförlerin dikkatli davranması gereken geçiş ihlali konusu hem trafiğin güvenliği açısından önemlidir hem de hizmet verilen yolların, otobanların, köprülerin ve tünellerin bakımı için gerekli olan para bu şekilde toplanır. Yine şoförlerin düzenli olarak geçiş ihlali yapıp yapmadıklarını kontrol etmeleri tavsiye edilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu