Geçici Müteahhitlik Belgesi

Geçici müteahhitlik belgesi, isminden de kolayca anlaşıldığı gibi kısa bir süreliğine müteahhitlik yetkisi alınmasını sağlayan bir belgedir. Her geçen günle daha fazla kişi tarafından alınan bu belgenin nasıl alındığı, ne anlama geldiği, sınırlarının neler olduğu merak edilen sorular arasındadır. Sizlerle paylaştığımız yazımızda tüm bu soruların ve çok daha fazlasının cevapları yer alır. Geçici müteahhitlik belgesi ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nedir?

Geçici müteahhitlik belgesi ile ilgili bilinmesi gereken ilk unsur, kâr amacı gütmeyen yapıların inşasında kullanıldığıdır. Yani yapı sahipleri, oluşturdukları yapıları herhangi bir kazanç elde etmek için yapıyor olmamalıdır. Kendi arsalarına, kişisel istekleri doğrultusunda oluşturmak istedikleri yapılar için geçici bir müteahhitlik belgesine ihtiyaçları vardır. Arsa sahipleri kendi arazilerine, bahçeli bir ev inşa etmek veya var olan evlerine ikinci bir kat eklemek için bu belgeyi alabilirler

Yapı müteahhidi yetki belgesi numarası başvuru formu ve bilgilendirme formunu indir

 

Geçici Müteahhitlik Belgesi Nasıl Alınır?

Bulunduğunuz ilin Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne giderek geçici müteahhitlik belgesi için başvurabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gittiğinizde yanınızda bulundurmanız gereken birkaç belge bulunur.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Kaç Günde Çıkar?

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne eksiksiz belgeler ile başvurduğunuzda 15 gün sonra yetki belgeniz çıkar. Bu sürede, mevcut koşullara bağlı olarak ufak değişiklikler görülebilir. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nde başvurunuzu oluştururken geçici müteahhitlik yetki belgenizin kaç günde çıkacağına dair bilgi de alabilirsiniz.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Şartları Nelerdir?

Geçici müteahhitlik belgesinin alınması ve belge alındığında, karşılanması gereken belli başlı şartlar vardır.

  • Geçici müteahhitlik belgesi, başvuru sırasında belirtilen parsele ait yapım işlerinde kullanılabilir. Başka yapım işlerinde geçerli değildir.
  • Başvuru sırasında belirtilen tek parselde, bodrum hariç en fazla 2 katlı bir adet yapı yapılabilir.
  • Tek parselde yapılan inşaat alanı 500 metrekareyi geçmemelidir.
  • Geçici müteahhitlik yetki belgesi, 5 yıl içerisinde bir defa ve bir yapı için verilir.
  • Tekrar yapı inşa etmek ve geçici müteahhitlik belgesi almak için 5 yıl beklemeniz gerekir.
  • Aynı geçici müteahhitlik belgesi kapsamında inşa edilebilen belirli yapılar vardır. Bunlar asıl inşaat edilecek yapıya bağlı olan ek unsurlardır. (Depo, ağıl vb.) Başvuru sırasında bu ek yapıların da belirtilmesi gerekir.

Geçici Müteahhitlik Belgesi Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Yetki belgesi başvuru formu
  • İnşası yapılacak parselin tapu fotokopisi
  • Halk Bankası Bakanlık 118 kodlu hesaba 1000 TL yatırıldığına ve başvuru sahibinin T.C. kimlik numarası ile yatırıldığına dair dekont (Havale ve EFT geçerli değildir. Dekontun fotokopisi değil, aslı olmalıdır.)
  • Ortak mülkiyet hakkı olan tapularda ortaklardan noter onaylı muvafakatname
  • Geçici müteahhitlik belgesi numarasının kullanımına ilişkin bilgilendirme formu

Müteahhitlik Belgesi Nasıl Sorgulanır?

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde başvurunuzu oluşturduktan sonra belgenizin sorgulamasını internet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. http://yambis.csb.gov.tr/ linkine tıklayarak sorgulama yapılan sayfaya ulaşabilirsiniz. YAMBİS sayfasını açtığınızda Vatandaş bölümündeki bilgileri (T.C. kimlik numarası veya vergi numarası) girerek sorgulamayı tamamlayabilirsiniz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yaptığınız başvuru sonuç verdiyse, karşınıza geçici müteahhitlik belgeniz hakkında detaylar çıkacaktır.

Yapı müteahhidi yetki belgesi numarası başvuru formu ve bilgilendirme formunu indir

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu