Evlat Edinme Şartları Nelerdir? Kimler Evlat Edinebilir?

Farklı nedenlerden dolayı biyolojik açıdan çocuğu olmayan çiftlerin merak ettiği evlat edinme şartları kimsesiz bir çocuğa aile olmak isteyen herkesin ilgisini çekebilmektedir. Elbette pek çok şartı karşılamayı ve hukuki prosedürlere dahil olmayı gerektiren bu durum, ailelerin dikkat etmesi gereken kurallar çerçevesinde gerçekleştirilir.

Sizler için çift olarak veya tek başına evlat edinmenin şartları hakkında detaylı bilgiler vererek ailenizi büyütmeniz için bilmeniz gerekenleri aydınlatıyoruz.

Evlat Edinme Şartları Nelerdir?

Günümüzde çocuk sahibi olamayan pek çok ebeveyn adayının ailesine yeni üyeler katmak ve aynı zamanda da kimsesiz bir çocuk için sıcak bir yuva ortamı sağlamak amacıyla başvurduğu evlat edinme süreci, beraberinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenen pek çok şartı karşılama zorunluluğunu getirmektedir.

Evli olmayan çiftlerin birlikte bir evlat edinebilmesi mümkün olmamakla birlikte evli olmayan bireylerin tek başına evlat edinebilmesi mümkündür. Bekar kişinin çocuk sahiplenebilmesi için karşılaması gereken en önemli şartlardan biri 30 yaşını doldurmuş olmasıdır. Genel olarak çiftlerin evlat edinebilmek için karşılaması gereken şartlar ise şu şekilde özetlenebilmektedir:

  • Evlat edinen kişilerin evlat edinilecek olan çocuktan en az 18 yaş daha büyük olması,
  • Evlat edinilen çocuğa aile tarafından en az bir yıl süreyle bakım ve eğitim imkanı sağlanması,
  • Evlat edinilen çocuk için her açıdan daha avantajlı bir ortam sağlanabiliyor olması,
  • Çocuğun yaşı ve bilinci karar verebilecek düzeyde ise çocuğun gönüllü olması,
  • Çocuğun ailesi hayatta ve ulaşılabilir haldeyse, biyolojik ailenin rızasının olması,
  • Çocuk vesayet altındaysa vesayetin ait olduğu birimlerden onay alınması,
  • Aile adayının maddi olanaklarının çocuğun eğitim ve bakımını yaşam boyu karşılayabilecek düzeyde olması

Evlat Edinme Yöntemleri Nelerdir?

Bir çocuğun evlat edinilebilmesi için uygulanabilecek olan iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki çocuğun biyolojik ailesinden veya varsa vasiden izin alınması olmakta, bu yöntem için elbette rıza tek başına yeterli olmayıp Aile Mahkemesi’ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesi’ne taleple dava açılması gerekmektedir.

Açılan dava doğrultusunda aileler hakkında araştırmalar başlatılmakta ve mahkemeye sunulan raporda herhangi bir sakınca görülmemesiyle birlikte evlatlık alma işlemleri başlatılabilmektedir.

Nasıl evlat edinilir sorusuna yanıt oluşturan bir diğer yöntem de Çocuk Esirgeme Kurumu’na başvurmak olmakta, bu kurumlardan evlat edinebilmekte için kişi eğer bekarsa en az 30 yaşında olması, evliyse çiftin en az 5 yıldır evli olması, kişilerin herhangi bir psikolojik engelinin bulunmamasının yanında, hiçbir yüz kızartıcı suça karışmaması ve en az ilkokulu tamamlamış olması şartları aranmaktadır.

Evlat Edinmek İçin Nereye Başvurulur?

Kişinin TC vatandaşı olup ülke içinde ikamet etmesi halinde evlat edinme başvurusu için yaşadığı yerin İl Müdürlüğü’ne, TC vatandaşı olup yurtdışında yaşaması halinde ilgili devlet makamına ulaşması gerekmektedir. Nüfus kayır örneği, ıslak imzalı dilekçe gibi pek çok belgenin teslimini gerektiren bu sürece dahil olmak için kişilerin İl Müdürlüğü’ne randevu alarak ulaşması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu