Esnaf Kefalet Kredi Faiz Oranları

Kefalet kredisi faiz oranları 2022 yılında güncellenerek yüzde 9,5 olarak belirlenmiştir. Esnaf kefalet kredilerinin yıllık faiz oranı için belirlenen bu miktar aylara göre farklı miktarlarda da olabilir. Vade uzunluğuna göre ana para üzerine eklenecek olan geri ödeme miktarı değişir. Alınan ana kredi miktarı ve vade uzunluğuna göre ödenmesi gereken toplam kredi miktarı belirlenir. Her banka tarafından uygulanan faiz oranları, uygulanmak zorunda olan bir sistemdir. Bazı bankalar emeklilere ve esnaflara yönelik sıfır faizli kredi seçeneği sunsa da çoğunlukla sunulan kredilerin belirli miktarlarda faizi bulunur. Bankalar bu faiz oranları ile esnaf kefalet kredisi verir. Esnaf kefalet kredilerinin faiz oranları da bankalara göre farklılık gösterebilir.
Esnaf Kefalet Kredi Şartları
Esnaf kefalet kredisi başvuru şartları tüm esnaflar için aynıdır ancak esnaf kefalet kredisi kendi içerisinde farklı başlıklara ayrılır. Kredi kategorileri ayrılsa da genellikle aynı şartlar talep edilir. Banak tarafından ek şart konulduğunda ise bu durum başvuru sahibine müşteri temsilcisi tarafından iletilir. Esnaf kefalet kredisi için belirlenen şartlar şunlardır:
- Esnaf olmak
- Sanatkar olmak
- Minimum bir sene esnaflık yapmak
- Esnaf ve Sanatkar Odasına üye olmak
- İşletmenin ve / veya esnafın vergi borcunun olmaması
- Başvuru sahibinin (esnafın) kredi notunun yeterli olması
- Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kooperatifleri ile tek bir ortaklık içinde olmak ve ortaklık sayısının birden fazla olmamasını sağlamak
- Kefalet alınacak olan kooperatifin bölgesinde yaşamak (iş yeri adresinin ya da başvuru sahibinin adresinin bölgede olması yeterli).
Esnaf Kefalet Kredileri
Esnaf kefalet kredi çeşitleri 3 kategoriye ayrılır ve bu 3 kategoriye göre her bir krediye farklı özellikler verilmiştir. Esnaf kefalet kredileri işletme kredisi, ıskonto akredisi ve tesis kredisi olmak üzere 3 kategoride tüketiciye ulaştırılır. Her bir kredinin farklı başvuru şartları ve özellikleri bulunur. Esnaf kefalet kredisi olan işletme kredisi özellikle bir işletmenin ihtiyacı olan ekipmanlar özelinde verilir. Vade süresi ise 1 ila 5 arasında değişiklik gösterir.
Esnaf kredileri arasında bulunan ıskonto kredisi ise kampanyalı bir kredidir. İndirimli kredi olarak da bilinir ve daha işletmenin ihtiyacı olan daha küçük unsurları gidermesi için verilir. Birçok banka kredisi yerine esnafların ilk tercihi olan ihtiyaç kredisinden biridir. Esnaf kefalet kredilerinin sonuncusu ise tesis kredisidir. Tesis kredisi ile işletmenin ihtiyacı olan ekipmanların yanı sıra farklı kulvarlarda da destek verilir. En kapsamlı ve büyük ölçekli esnaf kefalet kredisi, tesis kredisidir.
Esnaf Kefalet Kredisi
Esnaf kefalet kredisinin alınması için başvuruların tam ve eksiksiz yapılması ve başvuru esnasında beyan edilen bilgilerin doğru olması son derece önemlidir. Esnaf kefalet kredisine başvururken müracaatın şahsen yapılması da önemli olan koşullardan biridir. Şartları sağlayan kişiler almak istedikleri kredi türüne göre (ıskonto, işletme, tesis) uygun belgeler ile ilgili yere başvuru yapabilir. Başvuru sonucu 15 iş günü içerisinde sonuçlanarak başvuru sahibine iletilir. Başvurular kooperatif tarafından incelendiği gibi aynı zamanda bankalar tarafından da değerlendirmeye alınır.
Esnaf Kefalet Kredisi Veren Bankalar
Esnaf kefalet kredisi veren bankalar arasında özellikle kamu bankaları yer alır. Katılım bankaları tarafından da verilen bir kredidir. KOBİ ve esnaf kredisi olarak da bilinen esnaf kefalet kredisi Halk Bankası, Ziraat Bankası ve İş Bankası başta olmak üzere birçok banka tarafından tüketiciye sunulur. Başvuruda önemli olan nokta kooperatif üzerinden süreci başlatmak ve daha sonra esnaf kefalet kredisi için bankalara başvurmaktır.