Erken Emekli Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Çok sayıda çalışan erken emeklilik için nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmek istiyor. Sizde erken emeklilik hakkında yeterli bilgiye sahip olmak için hemen tıklayın!
Çalışma hayatına giren her bireyin merak ettiği konulardan biri emeklilik yaşı ve emeklilik primidir. Emekli olunabilmesi adına emeklilik şartlarının yerine getirilmesi son derece önemlidir. Primi dolduran bazı kişiler çalışma hayatına erken başladıklarından dolayı emekliliğe ayrılamayıp maddi gelir ihtiyacından dolayı çalışma hayatına devam ederler ve emeklilik yaşını doldurarak emekliliğe ayrılabilmeyi arzu ederler. Bazı bireyler ise çalışma hayatına geç başladıklarından dolayı emekli olmayı daha çok arzu edip erken emeklilik hakkında hangi şartların taşınması gerektiği hakkında yeterli bilgiye sahip olmak isterler. Ülkemizde erken emeklilik şartları doğrultusunda öngörülen şartları taşıyan bireyler devlete ödemeleri gereken primleri dolduramasalar bile yaşlarının emeklilik yaşına tekabül etmesi ile emekli olabilme hakkına tabi olabilirler.
Emeklilik Şartları
Erkeklerde ve kadınlarda emeklilik şartları farklılık gösteriyor. Gerek prim gerekse yaş emeklilik şartlarını erkeklere ve kadınlara göre değiştiren unsurlardır. 08.09.1976 tarihinden önce sigortalı olan bireyler en az 5000 gün prim ödeyerek ve 55 yaşını doldurmuş olmak şartı ile emekli olabilirler. 08.09.1999 tarihinden sonra sigortalı olanlar 60 yaşını doldurup 7000 gün prim borçlarını ödedikten sonra emekli olabileceklerdir. 7200 gün prim borcunu tamamlayan kişiler belirtilen tarihten sonraki farklı tarihlerde işe girmeleri ile emeklilik yaşlarında da farklılıklar görülür. Örneğin: 01.01.2036 tarihi ile 31.12.2037 tarihleri arasında 7200 gün prim borcunu ödeyen bir birey 60 yaşını doldurduğunda emekli olabilecekken 01.01.2040 ile 31.12.2041 tarihleri arasında 2700 gün prim borcunu ödeyen birey 63 yaşını doldurduğunda emekli olabilecektir. Normal emeklilik şartları kadınlarda ise daha farklıdır. 3600 günü tamamlayan bayanlar 50 yaşında emekli olabileceklerdir. ancak 23.05.2002 tarihinden önce bu prim borcunun ödenmiş olması gerekir.
Erken Emeklilik Şartları
Kısmi emeklilik olarak tabir edilen yaştan dolayı erken emeklilik şartları arasında taşınması gereken koşul belli bir prim günü ile birlikte emeklilik yaşının doldurulması gerektiğidir.
- 3600, 4500 ve 5400 prim günü ile yaştan emekli olabilmek mümkündür. Bu prim günlerini sağlayabilen kişiler emeklilik yaşını doldurmuş iseler yaşları dikkate alınarak emekli olabilme hakkını elde ederler.
- 1 Mayıs 2008 kritik bir tarih olarak belirlenmekte ve bu tarihten itibaren ilk kez sigortalı olan çalışanlar 7200 gün prim ödeme şartını yerine getirmek zorundadırlar. Bu kişiler 65 yaşını doldurduklarında emekli olabilirler. Dolayısıyla 7200 günü dolduran bu çalışanlar primlerini eksiksiz olarak ödeseler dahi 65 yaşını doldurmayı beklemek zorunda kalacaklardır.
- Bir başka erken emekli olma şartı ise doğum borçlanması olarak karşımıza çıkıyor. Kadın çalışanlar çocukları üzerinden prim kazanma imkanına sahip olabiliyorlar. 3 çocuğu olan kadınlar 2160 gün prim ödemiş sayılarak 6 kazanabiliyorlar. Dolayısıyla bu rakam 3 çocuğu olan çalışan kadınların 6 yıl daha erken emekli olabilme imkanını ortaya koyuyor. 6 yıl erken emekli olabilmek için aranılan şart kadınların çocuklarını sigortalı olduktan sonra ki tarihlerde dünyaya getirmiş olmalarıdır. Sigortalılık sürecinden önce çocukların dünyaya gelmiş olmaları anneye prim hakkını kazanma fırsatı vermiyor.
- Erkeklerde ise askerlik emeklilik yaşının kısalmasında etkili bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Böylece hem yaş kısalıyor hem de emeklilik priminden kazanç elde ediliyor. Er veya erbaş yada yedek subay okulunda eğitim gören kişiler bu eğitim süresinin tamamını yada bir kısmını emeklilik primi olarak saydırabilirler.
https://uyg.sgk.gov.tr/nezaman/