Engelli Maaşı Şartları

Engelli maaşı başvuru koşullarının başında yaş ve engel oranı yer alır. Engelli maaşı başvuruş yapmak isteyen kişilerin 18 ila 69 yaş aralığında olması gerekir. Bu yaş aralığında olan kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli nokta ise başvuru esnasında 18 yaşını doldurmuş ve / veya 69 yaşından gün almamış olmalarıdır. Engelli maaşı almak isteyenlerin dikkat etmesi gereken bir diğer şart ise engel oranıdır. Engel oranı için alt limit belirlenmiş olup bu limit yüzde 40’tır. Yüzde 40 engel oranına sahip olan kişiler engelli maaşı için başvuru yapabilir. Engellilik oranına bağlı olarak engelli maaşı oranları değişiklik gösterir.
Engelli Maaşı Nedir?
Engelli maaşının verilmesi Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve engel oranından dolayı iş gücüne giremeyerek maddi zorluk yaşayan kişilerin desteklenmesi amacını taşır. Engelli maaşı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilir. Engelli maaşı da başta olmak üzere sosyal devlet anlayışı ile verilen çoğu yardım, aylık ve maddi ve ayni destekten Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sorumludur.
Engelli maaşı almak için öncelikle engelli maaşı almaya hak kazanılması gerekir. Engelli bireylerin, engellerinden dolayı bir işte çalışamaması, yaşam şartlarını sürdürülebilir kılamaması ve bunlara bağlı diğer nedenlerden dolayı engelli maaşı verilir. Engelli maaşının geri ödemesi bulunmaz ve kişiler engel oranlarına göre belirlenen miktarlarda maaş talebinde bulunabilirler.
Engelli Maaşı Ne Kadar?
Engelli maaşı 2022 yılında yapılan yeni zam ve güncellemeler ışığında belirli bir miktarda arttırılmıştır. 2021 yılında 661, 13 Türk lirası olan engelli maaşları 2022 yılında 842,81 Türk lirasına yükseltmiştir. Belirtilen bu ücret, engelli oranı yüzde 40 ila yüzde 69 arasında olan bireylere ödenir. Engel oranı daha yüksek olan (yüzde 70 ve üzeri) bireylere ise bin 264,20 Türk lirası ödenmektedir. 2021 yılına göre artan yüzde 70 engelli aylığı da her ay düzenli olarak kişinin hesabına aktarılır.
Engelli maaşları bir sosyal yardımdır ve kötü niyetli bir kullanım söz konusu olmadığı müddetçe devlet tarafından maaşın geri talep edilmesi (geri alınması) söz konusu değildir. Engelli maaşı almak isteyenlerin belirli şartları sağlaması gerekir. Bu şartlar ilgili yetkililer tarafından denetlenir ve ardından kişiye engelli maaşı bağlanıp bağlanılmayacağına karar verilir.
Engelli Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Engelli maaşı başvurusu ya şahsen müracaat yöntemi ile yapılmalı ya da engelli bireyin vasisi tarafından gerçekleştirilmelidir. Eğer kişi engel oranından dolayı başvuru yapamayacak durumda ise bu durumda başvuru sürecini yönetmesi için sorumluluğu vasisine verebilir. Burada önemli olan nokta ilgili vasinin mahkeme kararı ile belirlenmiş olması ve mahkemenin ilgili kişiyi vasi olarak atama kararının bulunmasıdır. Herhangi bir kişi mahkeme kararı olmadan vasi olarak ilan edilemez ve engeli olan kişi adına engelli maaşı başvurusu yapamaz.
Engelli Maaşı Nereden Alınır?
Engelli maaşı alınan yer Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfıdır. Bu vakıf her ilde ve ilçede yer alan kapsamlı bir vakıftır ve kamu tarafından yönetilir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının alt departmanlarından biri olarak da kabul edilen Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, engelli maaşı başvurusunda da kullanılan bir mecra olmuştur.
Engelli maaşı almak isteyen bireylerin Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nde oturma ve çalışma izni olan kişiler bu destekten yararlanamaz. Ayrıca kişilerin en az yüzde 40 oranında engelli raporunun bulunması da önemli bir kriterdir. Engelli maaşı verilecek olan kişilerin engel oranı yüzde 40’tan az ise maaş bağlanmaz.