Emeklilik Yaş Tablosu

Emeklilik tablosu hem cinsiyet hem de Sosyal Güvenlik Kurumu statüsüne göre değişir. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen 3 farklı statü vardır. Bu statüler; 4A, 4B ve 4C olarak isimlendirilmiştir. Statülerin yanı sıra emeklilik yaşı belirlenirken cinsiyet ve prim gibi unsurlar da göz önünde bulundurulur. Emeklilik yaşını hesaplamak isteyen kişilerin birtakım bilgilere sahip olması istenir. Bu bilgiler şu şekildedir:

  • Doğum tarihi
  • Cinsiyet
  • İlk işe başlama tarihi
  • Prim ödeme gün sayısı

Başta olmak üzere mülkiyet, erken yaşlanma, fiili gün sayısı, yurt dışı gün, görev süresi gibi kriterler de hesaplamaya dahil edilebilir.

Emeklilik Yaşı Hesaplama

Emekli yaşı hesabını tablo bazlı yapılabileceği gibi otomatik olarak da hesaplanabilir. Emekli yaşı hesabı çevrim içi kanallardan da kolaylıkla yapılabilir. Ne zaman emekli olacağını merak eden kişilerin kullanabileceği iki ana platform şunlardır:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu “Ne Zaman Emekli Olurum?” internet sitesi
  • E – Devlet Kapısı

E – Devlet Kapısı adlı sistemde emeklilik sorgusu için birden fazla başlığa yer verir. Bu başlıklar arasında SGK kategorileri yer alır. “Emekli Olma Durum Sorgulama” başlığından sigorta kolu ve işe başlama tarihi üzerinden sorgu yapılabilir. Aynı zamanda yine E – Devlet’in yeni geliştirdiği “Çalışma Hayatım” adlı kategoriden de ne zaman emekli olunacağı bilgisine hemen ulaşılabilir. Bu kategoride prim üzerinden yaşa göre belirlenen 2 alternatif emeklilik yaşı gösterilir.

4A Statüsü

SGK 4A statüsü 5510 sayılı kanun kapsamında değerlendiren bir statüdür. SGK’nın 3 farklı statüsü bulunur ve 4A statüsü bu ilgili kanunun 4. Maddesi ile ilişkilendirilir ve 1. Fıkranın A bendi kapsamındadır. Bir hizmet sözleşmesi kapsamında çalışan kişiler için geçerlidir.

4B Statüsü

SGK 4B statüsü eskiden BAĞ-KUR olarak bilinen sisteme tabidir. Serbest meslek çalışanları, kendi işine sahip olanlar ve 4A kapsamında yer almayanlar 4B statüsüne sahiptir. Yapılan güncellemeler ile BAĞ-KUR, SSK ve diğer çalışma statüleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından birleştirilmiştir. Emeklilik yaşı hesabı yaparken de kişilerin, tabi oldukları statüyü göz önünde bulundurmaları gerekir.

4C Statüsü

SGK 4C statüsü devlet memurlarını kapsayan bir statüdür. 657 sayılı kanuna tabi olan bu statü, aynı sayılı kanunun 86. Maddesine göre düzenlenir. Devlet Memurları kanunu kapsamında görevlendirilen kişiler bu statüden emekli olurlar. Kamu idaresinde çalışan vatandaşlar için geçerli olan bir statüdür. Bazı durumlarda, görevlendirme temelli ve hizmet sözleşmeli olan kişiler için de 4C statüsü uygulanabilir. Ancak bu statü doğrudan Devlet Memurları Kanunu kapsamında yönetilmektedir.

Emeklilik Prim Günü Hesaplama

Emeklilik prim günü için belirlenen sayı ile ne zaman emekli olunacağı hesaplanır. Prim gün sayısı yetersiz olan kişilerin öncelikle primlerini tamamlaması gerekir. Eksik prim ödemesi dışarıdan da yapılabilir. Emeklilik için gereken prim gün sayısı yaş ile birbirine bağlıdır. Yaş şartı ise cinsiyete göre belirlenir. Emekli olmak için gereken tüm şartlar ve kategoriler birbiri ile bağlantılıdır ve her bir kural bir diğerini etkiler.

4B Emeklilik Tablosu

4B emeklilik tablosu BAĞ-KUR’a bağlı olan kişiler için geçerlidir. 4B emeklilik tablosunda hizmete başlama tarihine göre emeklilik yaşı belirlenir. 4B kapsamında çalışan bir kadının emekli olabileceği en erken yaş 59 ve yüksek yaş ise 65 olarak belirlenmiştir. Erkekler için ise bu yaş aralığı en düşük 61 ve yüksek 65’tir. Emeklilik hakkı kazanılabilecek olan bu yaş aralıklarında önemli olan unsur hizmete başlama tarihidir. Emeklilik yaşı hesabı yaparken hizmet tarihinin göz önünde bulundurulması gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu