Emekli Olduktan Sonra Tekrar Sigortalı Çalışma Halinde Maaş Kesilir Mi?

Emekli olduktan sonra başka bir işte çalışmak isteyen kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri maaş kesintisi olup olmayacağı konusudur. Özellikle sigortalı bir işte çalışma durumundan bu konu daha çok önem kazanmaktadır.

Emekli olduktan sonra sigortalı bir işte emeklilik grubuna göre şu tür kesintiler olabilir.

  • Sosyal Güvenlik Destekleme Kesintisi
  • İş girişimiyle elde edilem kazançtan %10 yapılan Sosyal Güvenlik Destekleme Kesintisi
  • Emeklilik maaşının belirli oranlarda ya da tamamen kesilmesi

Bu tür kesintiler genellike emeklilik grubuna göre değilmekte ve şartlar 5510 sayılı kanuna göre belirlenmektedir.

5510 sayılı kanuna göre değerlendirme yapmadan önce önemli bir hususu açıklamamız gerekir. Öncelikle emekli olduktam sonra sigortalı bir işe girdiğinizde bu durumu da Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmeniz gerekir.

Bu bildirimi yaparken kategorinizi “Sosyal Güvenlik Destekleme Kesintisine Tabi Çalışanlar” belirtmeniz gerekir. Eğer kategorinizi yanlış olarak bildirirseniz; emeklilik maaşınız sistemsel hata olarak tamamen kesilir.

“Sosyal Güvenlik Destekleme Kesintisine Tabi Çalışanlar” kategorisi yerine “Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışanlar” kategorisinden girişiniz yapılırsa, maaşınız tamamen kesilecektir.

5510 Sayılı Kanuna Tabi Çalışan Kategorisine Göre Değerlendirme

5510 sayılı kanunun 4/1a bendine göre çalışanlar yukarıda belirtildiği gibi emekli olduktan sonra bir kesinti ile karşı karşıya kalırlar. Sosyal Güvenlik Destekleme Kesintisi olarak adlandırılan bu kesinti, emeklilik maaşında belli bir oranda yapılan kesintidir.

Bu kategoriye göre emekli olan kişiler şu gibi kesintilerle karşılaşır:

  • Yine bir işverene bağlı olarak çalışma durumunda sosyal güvenlik destekleme kesintisi yapılır.
  • 4/1a kapsamında emekli olduktan sonra kendi girişimi ile bir kazanç elden eden kişinin gelirindem 2016 yılına kadar %10 sosyal güvenlik destekleme kesintisi yapılmaktaydı. Ancak 2016 yılında bu uygulama kaldırılmıştır.
  • 4a maddesi kapsamında çalışan bir kişiden ise herhangi bir kesinti yapılması söz konusu değildir.

 

5510 Sayılı Kanunun 4/1c Bendine Tabi Çalışanlara Göre Değerlendirme

Kanunun 4/1c maddesine tabi çalışan ya da memur olarak çalışan kişilerde ise emeklilikten sonra yeniden çalışma durumunda farklı uygulamalar vardır.

4/1a Kapsamında Çalışmaya Başlanması Durumu

  • 4/1c kapsamında emekli olduktan sonra 4/1a kapsamında çalışılmaya başlanması durumunda bu kişilerin emekli maaşları tamamen kesilir.

Yani bir kamu kurumuna tabi görevde emeklilik şartlarını yerine getirip emekli olan biri, bir işverene tabi şekilde sigortalı olarak çalışmaya başladıklarında emekli maaşları tamamen kesilir. Ayrıca bir kesinti de söz konusu olmaz. Emekli olduktan sonra sigortalı çalışmak durumunda kesinti olmayacaktır.

4/1b Kapsamında Çalışmaya Başlanması Durumunda

  • 4/1c kapsamında çalışıp emekli olan kişiler de yine kanunun belirttiği şartlarda kesinti durumları belirlenir. Buna göre 4/1b kapsamında çalışmaya başlayan kişi sigorta girişi yapılsa dahi maaşı kesilmez.

Buna göre herhangi bir 4/1b kapsamındaki mesleği icra eden emekli kamu personeli, sigorta girişi olsa bile maaşında herhangi bir sosyal güvenlik destekleme kesintisi yapılmaz.

4/1c Kapsamında Çalışmaya Başlanması Durumu

  • Yine 4/1c kapsamında çalışmakta iken emekli olup yine 4/1c kapsamında çalışmaya başlayan kişilerin emeklilik maaşı tamamen kesilir. Aynı zamanda sigorta primleri de yeniden kesilmeye başlanır.

Görüldüğü gibi kişilerin emekli olduktan sonra başka bir işte sigortalı çalışma imkanları ve emeklilik maaşı kesintisi durumları tamamen ne şekilde ve hangi kapsam emekli olduklarına bağlıdır.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanuna göre hukuki durumları farklı olan kişilere yine farklı uygulamalarda bulunulur. Kendi durumuna göre değerlendirilen kişilerin emeklilik maaş kesintileri de yeniden başladıkları işin niteliği ve kanuni tanımı önem arz etmektedir.

www.turkiye.gov.tr

www.sgk.gov.tr

www.mevzuat.gov.tr

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu