Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

İnsanlar belli bir yaşa geldikten sonra daha rahat hayat sürdürebilmek için çalışmakta ve sigorta primlerini yatırmaktadır.
Emeklilikler temel amaç kimseye bağlı kalmadan hayatını sürdürmektedir. Emekli olmak ve emekli maaşı alabilmek için yetkili makamlar tarafından belirlenmiş gün sayıları kadar sigorta priminin ödenmesi gerekir. Bununla beraber yaş sınırının doldurulması da önemlidir. Kadınlar ile erkeklerin emeklilik şartları farklı şekilde yer almaktadır. Bununla beraber çalışanların işe giriş tarihine göre de emeklilik tarihi değişim göstermektedir. Bu yazımız içerisinde emekli maaşı sorgulama işleminin nasıl yapılacağını söyleyeceğiz. İnternetin hayatımıza girmesi nedeniyle artık bütün işlemler tek bir tıklama ile yapılabilmektedir.
İnternet Üzerinden Maaş Sorgulama
Eski dönemlerde emekli maaşıyla ilgili konuları öğrenmek için bağlı olduğu kuruma bizzat gitmesi gerekirdi. Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK kurumlarının her birinin ayrı bölümü yer almasından dolayı detaylar için doğru yerlere gidilmesi gerekir. 2018 yılında tüm uygulamaların tamamı bir çatı altında, Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında yer almaktadır. Sigorta türü fark etmeden artık emekliler bütün işlerini Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden yapabilmektedir. Emekli maaş sorgulaması için isteyen Sosyal Güvenlik Kurumuna ya da e-devlet kapısından öğrenebilmektedir
Emekli Maaş Sorgulaması İçin Şifre Nereden Alınır?
Evden devlet kurumları ilgili olarak tüm soruların cevapları kolayca bulabilirsiniz. Devletin vatandaşlara online olarak sunmuş olduğu e-devlet kapısı tek bir tıklama ile aradığınız tüm soruları bulabilmektedir. Prim sorgulama ve emekli maaş sorgulama gibi tüm işlemler e devletten yapılmaktadır. İşlem gerçekleştirmek için T.C. Kimlik Numarasına ya da şifrenizin olması gerekir. E-devlet şifresi ise PTT şubelerinden alınır. Oturduğunuz yere en yakında yer alan PTT şubesine giderek e-devlet şifresi alabilirsiniz. 2 TL karşılığında zarf içerisinde verilen e-devlet şifresini internet üzerinde kolayca kullanabilirsiniz.
Emekli Maaş Sorgulaması
2018 yılında emekli maaşlarına zam yapıldı. Zam sonrası vatandaşlar yeni emekli maaşlarını merak etmeye başladı. Bunun için emekli maaş sorgulama işlemlerini nasıl yapacaklarını araştırmaya başlamıştır. Emekli maaşını öğrenmek için iki yöntem yer almaktadır.
Bu yöntemlerden bir tanesi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulaması olarak bilinen emekli maaşı hesaplama programıdır. İnternet üzerinden kullanıcılar ile buluşan bu program üzerinden hesaplamalar sayesinde maaşınızı öğrenebilirsiniz. Emekli maaşı hesaplama uygulaması içerisinde Emekli Sandığı, Bağ-Kur ve SSK’lılar için ayrı program yer almaktadır. Maaş hesaplama konusunda yapmanız gereken kurumun bölümüne giriş yaparak formu doldurmaktadır. T.C ve sicil numarası, baba adı, kütük bilgileri ve doğum tarihini girerek ne kadar emekli maaşı alacağınızı öğrenebilirsiniz.
Emekli maaş sorgulama yapabilmek için diğer bir yol ise e-devlet şifresini üzerinden giriş yaparak hangi kadro üzerinden emekli olunduysa o birimden maaş bilgilerine ulaşmaktır.
Maaş Sorgulama Nasıl Yapılır?
Günümüzde hayatımızı kolay hale getiren uygulamalar arasında de e-devlet yer almaktadır. E-devlet aracılığı ile işlem yapabilmek için ilk olarak arama motorlarından e-devlet yazarak adresi bulabilirsiniz. Yada http://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ adresi üzerinden devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Açılan sayfa üzerinde T.C Kimlik No ve e-devlet şifresini kullanarak sisteme giriniz. E-devlet sayfasına Sosyal Güvenlik Kurumu yer almaktadır. Kurumun açılan sayfası üzerinde 4A, 4B, 4C emeklileri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Çalışan kişinin hangi kuruma bağlı şekilde emekli olduğu bölüme tıklanması durumunda emekli maaş sorgulama işlemi yapılmaktadır. Bu bölüm üzerinde çalışanlar kendi ile ilgili her türlü bilgiye kolayca ulaşabilir. Detaylı bilgiyi https://www.turkiye.gov.tr/4a-emekli-aylik-bilgisi adresinden öğrenebilirsiniz. Sizde e devlet üzerinden yapılan yeni zam güncellemesi ile beraber ne kadar emekli maaşı alacağınızı hesaplayabilirsiniz.