E-Ticaret Girişimcilerinin Göz Önünde Bulundurması Gerekenler
Dijital devrimin hayatlarımıza kattığı en keyifli değişikliklerden biri olan E-ticaret, sektör olarak gün geçtikçe hacmini büyütüyor. Mağazaların yakınında park yeri bulamama problemi, trafik sorunu ve zaman darlığı gibi durumlar, E-ticareti müşteriler için daha cazip hale getiriyor.
Dünya çapında, düşük maliyetlerle kurulan bazı E-Ticaret şirketlerinin dev cirolara sahip olmaları, fiziksel mağazacılık yapan şirketlerin sektörde yer almak için iştahlarını kabartıyor.
Amazon, Alibaba, Ebay gibi dünya çapında ünlü olan E-Ticaret sitelerinin birkaç kişilik girişimler olarak başlayıp bugün adeta holding haline gelmeleri de kendi işini yapmak isteyen girişimci ruhları cezbetmeye devam ediyor.
Ancak ne yazık ki Türkiye’de girişimcilik hak ettiği değeri bulamıyor. Buna rağmen her geçen gün yeni E-Ticaret siteleri açılmaya devam ediyor. Bu alanda başarı elde edebilmek için E-ticaret girişimcileri tarafından izlenmesi gereken bazı adımlar bulunuyor.
E-Ticaret Sektörüne Adım Atmak İçin Ne Yapmalı?
E-Ticaret sektörüne adım atmak için ilk etapta ne kadar sermaye yatırılabileceği, hangi iş alanında satış yapılabileceği gibi önemli adımlara karar vermek gerekiyor.
Satış yapılacak ürün gamına karar verildikten sonra ise sektörde yer alan rakiplerle ilgili bilgi elde edinmek, başarılı sitelerin sayfa düzenlerine, ne sıklıkla güncelleme yaptıklarına ve reklam verip vermediklerine dikkat etmek gerekiyor. E-ticaret sektöründe en büyük sıkıntı tedarikçi bulma ve stokları depolama tarafında baş gösteriyor. Sabit fiyat garantisi veren tedarikçilerle çalışmak zaman içerisinde oluşabilecek ek maliyetleri ortadan kaldırıyor.
Sektör ve tedarikçi ile ilgili kararlar verildikten sonra, hangi kargo firması ile çalışılacağına, ürün görsellerinin ne şekilde sergileneceğine, stokların nerede depolanacağına, hangi alanda reklam verileceğine ve ürünlerin fiyatlandırılmasına karar vermek gerekiyor.
E-ticarette müşterilere uygun fiyat sunmak çok önemli olduğundan, başka yerlerde bulunabilecek ürünlerde indirimler uygulamak satış trafiğini oldukça arttırıyor. Mağaza masrafı olmadığı için E-ticarette satış yapmak dışarıdan bakıldığında çok kolay görünüyor. Ancak içerisine girdikten sonra işin renginin daha farklı olduğu meydana çıkıyor. Bu nedenle, her yıl pek çok yeni E-ticaret girişimi devreye girse de, ne yazık ki birçoğu kısa zaman sonra kapanmak zorunda kalıyor.
E-Ticaret Siteleri Neden Kapanıyor?
E-ticaret sitelerinin kapanmasının en önemli sebebi, E-ticaret girişiminin aslında oldukça masraflı bir iş alanı olduğunun düşünülmemesinden kaynaklanıyor. Yeni bir E-ticaret sitesi açan kişiler, kira masrafı ya da mağaza gideri harcamayacaklarını düşünerek, bu işin çok fazla kar getireceği beklentisine giriyorlar. Ancak burada da personel gideri ve depolama maliyetleri yüklü meblağlara ulaşabiliyor.
Tanıtım amaçlı yapılan reklam maliyetleri ise adeta mağaza gideri kadar masraflı olabiliyor. Sanal pos komisyon oranları, iade giderleri, düşünülmeden yapılan ve kısa vadede ciro getirse de net kar kazandırmayan indirimler E-ticaret sitesinin temellerini yavaş yavaş sarsıyor. Tüm bu faktörleri araştırmadan açılan E-ticaret siteleri de ne yazık ki bir süre sonra kapanmak durumunda kalıyor.