E Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Haciz Nedir?
E Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır? E-Haciz Nedir?
Devlete veya bir kamu kurumuna olan borcun, geciktirilmiş ödemelerin, vergilerin, yaşam alanı içerisinde maddi değeri olan eşyalara el koyulması ile alınmasına haciz denmektedir. Günümüzde e-haciz işlemleri, genellikle maaşlar üzerinde uygulanmakla birlikte, araç ve ev gibi unsurlarda da yer alabilmektedir. e haciz sorgulama, internet üzerinden pratik bir şekilde gerçekleştirilebilir.
e- Haciz Neden Gelir?
Bireyler veya şirketler üzerine e-haciz uygulanmasının birçok sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları:
- Ödenmemiş veya gecikmiş trafik cezaları
- KYK borçları (Kredi ve Yurtlar Kurumu)
- MTV ödeme gecikmesi
- Haksız mal işgali
- Mahkeme cezaları ve yargılama giderleri
- İdari para cezaları
Peki e haciz sorgulama nasıl yapılır?
e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
e haciz sorgulama işlemleri sayesinde, borcun birikmesi ve istenmeyen sonuçlar ortaya çıkması engellenebilir. e haciz sorgulama gerçekleştirebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. Banka hesaplarındaki miktar, e devlet haciz sorgulama sayesinde hızla öğrenilebilmektedir.
e devlet haciz sorgulama nasıl yapılır?
- Bireylerin banka hesapları üzerinde, borç miktarı kadar bloke uygulanabilmektedir.
- Bu durumun e-Devlet üzerinden sorgulanması için ihtiyaç duyacağınız iki unsur bulunmaktadır: T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi.
- Eğer bir e-Devlet şifreniz yoksa e haciz sorgulama işlemini gerçekleştiremezsiniz. Şifrenizi en yakın PTT şubesinden kolaylıkla temin edebilirsiniz.
- e devletten haciz sorgulama işlemi için platforma giriş yapmalısınız.
- Daha sonra ana sayfada çıkan arama butonuna, “Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama” yazmalısınız.
- Çıkan seçeneğe tıkladığınızda sizi, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) kapsamındaki bir sayfaya yönlendirecektir.
- Bu sayfada e-haciz sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- Eğer kişi adına herhangi bir haciz yok ise, “Adınıza Düzenlenmiş Aktif Haciz Bildirisi Bilgisi Bulunmamaktadır.” yazısı ile karşılaşırsınız.
- e haciz sorgulama sonucunda borcunuz çıkarsa, adınıza olan haciz bildirisi ile ilgili ayrıntılar, miktarlar ve banka bilgileri sayfada görüntülenecektir.
Şirket e-Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?
Şirketler ve çeşitli işyerleri üzerine gelebilecek e-hacizin sorgulanması, banka hesapları üstüne olan birey tarafından gerçekleştirilmelidir. Şirket e haciz sorgulama, işverenler, şirketin başkanları veya patronları tarafından yapılabilir.
e-Haciz Taksitlendirilerek Ödenebilir mi?
Banka hesapları üzerine haciz uygulamasından 15 gün önce ilgili kişilere haber gönderilir. Borç miktarı, bu 15 gün içerisinde ödendiğinde banka hesaplarına haciz gelmez. Borç taksitlendirilerek veya toplu olarak ödenebilmektedir. Taksitlendirme işlemi için ilk olarak toplam borç miktarının %20’sinin ödenmesi gerekir. Daha sonra kararlaştırılan süre boyunca taksitler ödenmeye başlanır. Bu şekilde haciz gelmeden düzenli bir ödeme planı ortaya çıkmış olur.
e-Haciz Nasıl Kaldırılır?
15 günlük ön süreç içerisinde ödeme veya taksitlendirme gerçekleştirilmezse, haciz gelir. Haciz ilk olarak banka hesapları üzerine uygulanır. Borç miktarına bağlı olarak bu durum, araçlara, evlere ve maddi değeri bulunan eşyalara yansıyabilir. Borç ödenene kadar bloke gelmiş banka hesapları üzerine erişim gerçekleştirilemez.
e-Haciz sorgulama sayfalarına, yukarıdaki adımları takip ederek gidebilirsiniz. Bu sayfalarda, haciz ile ilgili bilgilerin yanı sıra borç ödeme olanaklarına da ulaşabilirsiniz. Borç miktarını ödediğinizde banka hesabı, ev, araç gibi unsurlar üzerindeki haciz otomatik olarak kalkacaktır.