Dulluk Maaşı Ne Kadar?

Dul ve yetim maaşı Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan bir kişi hayatını kaybettikten sonra eşi ve çocuklarına verilen bir maaştır. Sosyal devlet anlayışlarından biri olan bu destek türü, vatandaşların zor durumda kalmasını önlemek amacı ile kurgulanmıştır. Dulluk maaşı 2022 yılında 2 bin 602 Türk lirası olarak belirlenmiştir. 2021 yılında yapılan %8,45 oranındaki zam geçerliliğini korumaktadır.

Dulluk Maaşı Nedir?

Ölüm, dul ve yetim aylığı olarak da bilinen dulluk maaşı, bir kişi öldükten sonra ailesine verilen maddi desteği anlatmak için kullanılır. Ölen bir kişinin var ise eşi ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanır. Bu ölüm aylığının adı ise aylığı alan kişiye göre değişir. Eğer yardımı ölen kişinin çocuğu ya da çocukları alıyor ise yetim aylığı; eşi alıyor ise dul aylığı ve annesi ya da babası alıyor ise ölüm aylığı olarak da kullanılır.

Maaşın isminin değişmesi gibi verilen miktarlarda değişir. Çocuklar ve eş arasında paylaştırılan oranlar da çocuk sayısına göre belirlenir. Dul maaşı alacak kişinin sigortalı olarak çalışıp çalışmaması da yüzde kaç oranında destek alınacağını belirler. Eğer dul kalan eş sigortalı olarak çalışmıyor ise bu aylığın %75’inden yararlanabilir. Dul olan eş eğer sigortalı olarak çalışıyor ise bu durumda %50 oranında destek alabilir.

Dulluk Maaşı Kime Verilir?

Dulluk maaşına başvuru yapanlar Sosyal Güvenlik Kurumunun dul ve yetim aylığı için belirlediği başvuru koşullarını sağlayan kişilerdir. Ayrıca tüm başvuruların şahsen müracaat yöntemi ile yapılması gerekir. Dulluk maaşı almak için, hayatını kaybeden eşin en az bin 800 gün boyunca ödenen ve bildirimi yapılan priminin olması gerekir. Ölüm, dul ve yetim aylığını alabilmek için sigorta şartı oldukça önemlidir.

Sigorta şartı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenir ve SGK’ya bağlı çalışılması istenir. Yasal sigortaya sahip olan ve 900 günlük prim ödemesi bulunan kişilerin eşleri dul aylığı için başvuru yapabilir. Dulluk maaşı için ayrıca en az 5 yıl boyunca sigortalı olunması da talep edilir. Sigorta gün sayısı ve prim gününü doldurmamış olan kişilerin eşleri dulluk maaşından yararlanamaz.

Dulluk Maaşı Nasıl Alınır?

Dulluk maaşı alma yöntemleri oldukça basittir. Dulluk maaşı için dilekçe ile başvuru yapılması yeterlidir. Şartları yerine getiren herkes dul ve yetim aylığına bağlanmak için başvurularını gerçekleştirebilirler. Dulluk maaşı alma yöntemlerinden biri de e – Devlet sistemi üzerinden başvuru yapmaktır. E – devlet sisteminde yer alan “Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi” başlığından işlem yapılmasına izin verilir.

Başlığa arama motorundan ulaşılabileceği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu menüsünden de seçilebilir. Sayfa açıldığında ölen kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının sisteme girilmesi ve başvuru sayfasına geçilmesi gerekir. Kimlik numarası yazılacak kişi, kaybedilen eştir. Hayatını kaybeden sigortalı eşin kimlik numarasının sisteme girilmesinin ardından başvuru talebi oluşturulur.

Dulluk Maaşı Sadece Kadınlara Mı Verilir?

Dulluk maaşı alanlar sadece kadınlar değildir. Dulluk maaşı sadece kadınlara verilmemekte ve gerekli şartları tamamlayan erkeklere de dulluk maaşı bağlanabilmektedir. Bu noktada bir cinsiyet eşitsizliği bulunmaz ve devlet tarafından her iki cinsiyete de eşit yaklaşımda bulunulur. Eşini kaybeden erkek ve / veya kadın, cinsiyetine bakılmaksızın dulluk maaşından yararlanabilir.

Başvuru yapıldıktan sonra dulluk maaşının bağlanıp bağlanılmayacağı Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından müracaat yapan kişiye iletilir. Başvuru esnasında doğru iletişim numarasını vermek oldukça önemlidir. Dulluk maaşı başvuru sonucunu sorgulamak için başvuru yapılan kanallar kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu