Doğum İzni Hesaplama

Çalışan hamile bayanlar için doğum izni son derece önemlidir. Ama ne yazık ki birçok bayan bu doğum izinlerini doğru olarak hesaplayamadıkları için doğum iznine ayrılmak istedikleri tarihleri yanlış hesaplamaktadırlar. Tüm planları bu yanlış hesaplama yüzünden alt üst olmaktadır. Çünkü gerçek olan bir şey vardır doğum sonrasında anneler bebekleri ile ne kadar çok zaman geçirebilirlerse bebeklerin gelişimi fiziki ve psikolojik yönden çok daha iyi olacaktır.

Yasalara Uygun Doğum İzni Hesaplama

Yasalara uygun doğum izni hesaplama yöntemleriyle doğum öncesi ve doğum sonrası planlamanızı sağlıklı yapabileceksiniz ve her şey tam sizin istediğiniz gibi olacaktır. Yasalarımıza göre anne adayı hamilelik süreci 40 hafta sürmektedir. Ve doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık izin kullanabilmektedirler. Bu süre zarfında çalışan bayanların ücretlerinde bir kesinti olmayacaktır. Ama gereksinim duyulduğunda ve bebekleri ile daha uzun süre vakit geçirmek isteyen bayanlar 24 aya kadar izin kullanabilmektedirler. Fakat bu süre zarfında herhangi bir ücret alamayacaklardır.

Hamile bayanlar doktorlarının da çalışabilir izni vermesi halinde doğum öncesi son 3 haftaya kadar çalışabilirler. Kullanmadıkları 5 haftalık süre ise doğum sonrası süreye eklenir. Yani doğum sonrası 13 hafta yasal olarak izinli sayılırlar. Birçok anne adayı bebekleri ile daha fazla zaman geçirebilmek için yasal 16 haftalık sürenin büyük bir bölümünü doğum sonrasında kullanmaktadırlar. Eğer ikiz çocuklara hamile kalınmışsa yasal olarak 16 haftaya 2 hafta daha eklenerek toplam 18 hafta olmaktadır.

Anne adaylarının yaptığı en büyük yanlışlardan biri hamilelik haftasını yanlış hesaplamalarıdır. Burada esas olan adet tarihidir. Adet tarihi itibari ile 31 hafta 4 günlük hamile olan kişi 3 gün sonra 32 haftaya girecektir. Normalde anneler doğuma 8 hafta kaldığını düşünmektedirler. Oysa yaş hesaplamalarının tümümde bitirilen zaman hesap alınmaktadır. Yani anne adayı 1 hafta 3 gün sonra yasal olarak doğum izni tarihine girmiş olacaktır.

Erkekler İçin Doğum İzni Süresi

Eskiden doğum izni için sadece anne adayları yasal izinli sayılırken yapılan yeni yasla değişikliklerle baba adayları da unutulmamıştır. Erkekler için doğum izni süresi yasada 5 gün olarak ön görülmüştür. Ve bu izni kullanan baba adaylarının ücretinden herhangi bir kesinti de olmayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu