2024 Biyomedikal Mühendisliği Maaşları Ne kadar?

2024 yılında Biyomedikal Mühendislerinin aylık ortalama maaşı 34.000 Türk Lirası olarak belirlenmiş, bu alanda çalışanların maaş aralığı ise en düşük 23.500 TL’den başlayıp, en yüksek 53.500 TL’ye kadar ulaşabilmektedir. Bu verilere göre, Biyomedikal Mühendislerinin maaşlarında bir önceki yıla kıyasla önemli bir artış gözlemlenmektedir. Örneğin, Temmuz 2023’te bu meslek grubunun ortalama maaşı 25.400 TL idi, bu da 2024 yılında maaşların yaklaşık olarak %34 arttığını göstermektedir.

 Biyomedikal Mühendisliği Maaşları Özel Sektörde Ne Kadar?

Biyomedikal mühendisliği özel sektör maaşları her sektörde değişiklik gösterir. Biyomedikal mühendisleri birçok sektörde olduğu gibi işe asgari ücrete yakın bir maaşla işe başlarlar. Biyomedikal mühendislerinin özel sektörde aldığı maaş ortalama 23.500 TL ila 34.000 TL arasında değişir. Her meslekte ve sektörde olduğu gibi biyomedikal mühendisleri de yıl geçtikçe deneyim kazandığından maaşlarında artış gerçekleşir. Biyomedikal mühendislerinin özel sektörde de maaşı, medeni durum, ek ücret gibi durumlardan dolayı değişiklik gösterir.

Biyomedikal Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Üniversitede biyomedikal mühendisi bölümünü bitiren kişilerin birçok iş imkânı bulunur. Biyomedikal mühendisleri iş imkanları aşağıdaki gibidir;

  • Biyomedikal mühendisliği mezunları hastanelerde veya diğer sağlık kuruluşlarında görev alabilirler.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları üniversitelerde akademisyen olarak görev alabilirler.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları tıp araştırma merkezlerinde görev yapabilirler.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları tıbbi cihaz ve malzeme üretimde olan kuruluşlarda görev alabilir.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları tıbbi cihaz ve malzeme satışı yapan kurumlarda görev alabilir.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları ilaç endüstrisinde görev alabilir.
  • Biyomedikal mühendisliği mezunları sağlık kuruluşlarının bilgi-işlem birimlerinde görev alabilir.

Biyomedikal mühendisleri büyüyen teknolojinin sağlık kurumu etrafına aktarılması, makine tercihi, teknik tebliğ, kullanıcı eğitimi gibi işlerden sorumludur.

Yüksek lisans veya doktora eğitimi almak isteyen biyomedikal mühendisleri ülkemizde ve yurtdışında birçok alternatif bulabilirler. Kendi bölüm ve çalışma alanlarında bir konuda uzmanlaşarak dünyanın en çok aranan akademisyenlerinden biri olma fırsatı bulabilirler.

Biyomedikal Mühendisliği İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Biyomedikal mühendisliği iş başvurusu yapmak isteyen kişiler çalışmak istediği kurum veya kuruluşa giderek iş başvurusunda bulunabilir. Gerekli evraklar başvuru yapan kişiye belirtilir. Biyomedikal mühendisliği başvurusu yapmak isteyen kişiler evrakların eksik olmamasına dikkat etmelidir. Eksiz evrak olması başvuru sürecini uzatabilir. Birçok kurum ve kuruluşlarda başvuru yapan kişilerin CV’leri kontrol edilir ve daha sonrasında mülakata çağrılır. Mülakatlar kişinin pozisyonuna ve çalıştığı yere göre 2 veya 3 kere olabilir. Mülakatları başarılı olan kişiler biyomedikal mühendisi olarak işe başlayabilir.

Biyomedikal Mühendisliği Online İş Başvurusu Nasıl Yapılır?

Biyomedikal mühendisleri online iş başvurusu yapılabilir. Kişiler dilerse çalışmak istedikleri sektöre gidip başvuru taleplerini iletebilirler. Başvurularını internet üzerinden yapmak isteyen biyomedikal mühendisleri, tarayıcıya biyomedikal mühendisleri iş ilanları şeklinde aratarak iş ilanlarına ulaşabilir. Kişilerin başvurdukları siteye veya çalışma pozisyonuna göre istenilen evraklar değişim gösterir. Gerekli evrakların eksiksiz bir biçimde, yüklenilmesi gereken yerlere yüklenmesi önemlidir. Eksik veya yanlış evrak yüklemesi başvurunuzu geçersiz kılabilir veya başvuru sürecinizin uzamasına sebep olabilir.

Biyomedikal Mühendisleri Ne İş Yapar?

Biyomedikal mühendisleri işleri oldukça fazladır. Genel olarak denetim ve üretimle ilgilenirler. Biyomedikal mühendislerinin yaptığı bazı işler şu şekildedir;

  • Biyomedikal Mühendisleri tüm biyolojik alanlarda ve tıbbi aletlerin yapımında ve geliştirilmesinde görev alır.
  • Bir ürünün ekonomik anlamda ve tasarım anlamında geçerliliğinin araştırılmasından sorumludurlar.
  • Biyomedikal Mühendisleri tıbbi cihaz tasarlar ve cihazlar için gerekli sistemi kurarlar.
  • Biyomedikal Mühendisleri sağlık sektöründe veya diğer sektörlerde kullanılan araç gereçlerin ve cihazların kalite kontrolünü sağlarlar.
  • Biyomedikal Mühendisleri kendilerine bağlı kişilerin denetiminden sorumludur.
  • Biyomedikal Mühendisleri çalıştıkları kurum ve kuruluşların istediği projeleri hazırlarlar.
  • Biyomedikal mühendisleri klinik çalışmalarda alınan kararları destekleyecek uzman sistemler ve yapay zekâ sistemleri, Ultrason, manyetik rezonans, radyografi, anjiyografi ve daha fazlası gibi tıbbi görüntüleme sistemi tasarımı ve üretiminden sorumlulardır
  • Biyomedikal mühendisleri yanlarında çalışan kişilerin eğitimini sağlar
  • Makinelerin performans hakimiyeti ve kalibrasyonu ile alakalı usuller geliştirmeden ve uygulamadan, kullanılan otomasyon sisteminden, emniyet ve sterilizasyon standartlarını belirleme ve uygulamadan sorumludurlar.
  • Kalp pili, yapay organ, diyaliz makinesi, tıbbi ekipman tasarımı ve imalatından sorumlulardır.
  • Biyomedikal mühendisleri dolaşım, sindirim, solunum, nörolojik vb. Fizyolojik sistemlerin dijital olarak incelenmesi için matematiksel ve bilgisayar modelleri oluştururlar.
  • Biyomedikal mühendisleri yaralanmaları ve daha fazlası için gerekli olan tedavileri incelemek için bilgisayar modelleri geliştirirler.
  • Makinelerin performans hakimiyeti ve kalibrasyonu ile alakalı usuller geliştirmesini ve uygulamalarını yaparlar.
  • Kullanılan otomasyon sisteminin, emniyet ve sterilizasyon standartlarını belirlemek ve uygulamaktan sorumlu olarak görev almaktadırlar.
  • Biyomedikal mühendisleri çeşitli tedavilerde kullanım için yeni biyomalzemelerin tasarımını oluşturur ve malzemelerini kullanılabilirlik testinden geçirirler
  • Ameliyat teknik ve yoğun bakım sırasında hastaların durumunu izlemek için elektronik ve bilgisayar sistemlerinin tasarımı ve kurulumunu yaparlar.

 Biyomedikal Mühendisliği Çalışma Şartları Nelerdir?

Biyomedikal mühendisliği çalışma şartları şirketten şirkete değişim gösterebilir. Biyomedikal mühendisleri çalışma mekanları kapalı ofislerdir. Görevlerini icra ederken ayakta durmak zorundadırlar çünkü makine ve aletlerle ilgilenirler. Çalıştıkları kuruma göre etkileşime geçtikleri insanlar sağlık personelleri veya teknik personellerdir. Biyomedikal mühendisleri çevre korumasında önlemler almalıdır. İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin faaliyetler yürütmelidirler. Biyomedikal mühendisleri kalite yönetim sistemine uygun çalışmak zorundadır. Genelde tam zamanlı çalışırlar ancak bulunduğu pozisyona göre vardiyalı çalışan biyomedikal mühendisleri de vardır.

Biyomedikal Mühendislerinde Aranan Nitelikler Nelerdir?

Biyomedikal mühendislerinde aranan nitelikler şu şekildedir;

  • Biyomedikal mühendisleri bilgisayar programlarına ve bilgisayar kullanmaya hâkim kişiler olmalıdır.
  • Tasarım gücü kuvvetli ve yaratıcı bireyler olmalılar.
  • Biyomedikal mühendisleri şekil ilişkilerini görebilecek yeteneğe sahip olmalıdır.
  • İşleri gereği herhangi bir fiziksel engeli bulunmamalıdır.
  • Biyomedikal mühendisleri ölçü aletlerini çok fazla kullandığından bütün ölçü birimlerini bilmeleri gerekir.
  • EGK simlatörü, gaz analiz gibi özel test cihazlarını kolayca kullanabilen kişiler olmalıdırlar.
  • Sorumluluk sahibi olmalıdırlar.
  • Röntgen cihazları özellikleri ve kullanımına hâkim olmalıdırlar.
  • Biyomedikal mühendislerinin dikkat eksikliği olmamalıdır.
  • Biyomedikal mühendisleri ayrıntıları görebilen ve sorumluluk sahibi kişiler olmalıdır.

Biyomedikal Mühendisliğinin Geleceği Açık mı?

Türkiye’de biyomedikal mühendisliği gelişimi diğer ülkelere oranla oldukça gecikmiştir. Ancak yurtdışında iş yapmayı düşünen kişilerin oldukça geniş ve yüksek maaşlı çalışma imkânı vardır. Endüstrilerde, hastanelerde, akademik ve araştırma kuruluşlarında veya devlet kurum ve kuruluşlarında teknik eleman, satış yöneticiliği, araştırmacı, müfettiş ve daha bir sürü pozisyonda çalışabilirler. Biyomedikal mühendisliği bölümünde atama bekleyen kişi sayısı ortalama 30 bin kişidir. Dolayısıyla Türkiye için biyomedikal mühendisliği geleceğin mesleği denilemez. Tüm dünyada koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik artan araştırma ve yatırımla birlikte, biyomedikal mühendisliği rağbet gören bir meslektir. Ülkemizde bir zamanlar çeşitli mühendislik disiplinleri tarafından doldurulan iş alanları artık mühendisler ve biyomedikal mezunları tarafından doldurulmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu