Bireysel Emeklilik Planın Nasıl Olmalı
Bankacılık sektörü, insanlara çalışsalar da çalışmasalar da ayrıca edinebilecekleri bir emeklilik programı çıkardı. Belirli yıllar üzerinden periyodik olarak ödediğiniz ücretleri biriktirip, değerlendirip, emekliliğe hak kazandığınızda size ekstradan maaş verebiliyorlar ya da toplu şekilde nakit olarak para edinebiliyorsunuz. Haliyle bunun bir nevi tasarruf fonu olduğunu da söyleyebiliriz.
Bireysel emeklilik sigortalarında yatırımı aydan aya siz yapıyorsunuz, emeklilik şirketi o parayı değerlendiriyor ve size zamanı geldiğinde anlaşmış olduğunuz faiz tutarını da ekleyerek istediğiniz şekilde ödemesini yapıyor.
Ayrıca bu oluşumun şöyle bir avantajı da var:
Devlet 2013 yılından itibaren bireysel emeklilik planı yapmış her vatandaşının aylık ödediği katkı payının %25’ini kendisi ödeyeceğini açıkladı. Yani aylık 100 TL bireysel emeklilik katkı payı yatırıyorsanız, devlet de buna 25 TL ekleyecek ve 125 TL yatırmış olacaksınız.
Katkı payı tutarınızı arttırarak devletin size ayırdığı fondan daha iyi bir şekilde faydalanabilirsiniz. Fakat devletin yapacağı bu katkı payı yardımı, fon sahibinin yıllık brüt asgari ücretinin üzerinde olamıyor maalesef. Yani en fazla tüm maaşınızın %25’ini devletten talep edebilirsiniz.
Ayrıca emekli olurken bu katkının tamamından faydalanabilmeniz için en az 10 yıllık bir bireysel emeklilik planı geçmişinizin olması ve 56 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Böylece;
- Eğer yaşınızı doldurmamış ama 10 yıl Bireysel Emeklilik Planı dâhilinde kalmışsanız %60,
- En az 6 yıl kalmışsanız %35,
- En az 3 yıl kalmışsanız ancak %15’lik bir katkı payı yardımı alabileceksiniz.
Bu bahsettiğim oranlar devletin size yapacağı %25’lik yardımın %60’ı, %35’i ve %15’i. Maaşınızın tamamının tutarı değil.
Bireysel emeklilik planı yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise size en uygun ödeme planını ve ödeme periyodunu seçmek. Ödeme periyodunuzu gelirinize göre ve sizi etkilemeyecek şekilde seçmeniz gerekir. Çünkü uzun bir süre plana bağlı kalmanız gerekecek.
Devletin ya da kurumunuzun zaten sizden emeklilik için kestiği bir ücret bulunmakta, bunun üzerine de kendinizi zorlamak çok mantıklı değil. Ayrıca ödeme planınızı da dikkatli seçmeli ve aylık, 3 aylık, 6 aylık ve yıllık ödeme planlarından kendinize uygun olanı bulmalısınız.
Şirketler sizden BEP başlangıcında giriş aidatı isteyeceklerdir. Bu ücret tek seferliktir ve emeklilik planınızı ya da şirketinizi değiştirdiğinizde yeniden talep edilmez. BEP tercihinizi yaparken, plan içerisinde uygulanan giriş aidatını, yönetimden kaynaklı gider kesintisini, eğer plana ara verirseniz bu durumda uygulanacak kesintileri, planda tercih edilecek fonların faiz performanslarını ve fon gider kesintilerini de göz önünde bulundurmalısınız.
Ayrıca ödemenizin kredi kartıyla olması durumunda bankanın blokaj durumu da dikkate alınması gereken hususlardandır.
Birden fazla şirkette ya da aynı şirkette birden fazla bireysel emeklilik planı yürürlüğe sürebilir, emekli olduğunuzda bunlardan faydalanabilirsiniz. Fakat hepsine ayrı ayrı para ödemeniz gerekeceğini unutmayın.
Bireysel emeklilik hesaplarında biriktirmiş olduğunuz meblağlar nafaka durumları hariç haczedilemez, rehnedilemez ve iflas masasına yatırılamaz. Birikimlerinizin neredeyse tamamı size aittir.
Bireysel emeklilik planınızı mantıklı ve standartlarınıza uygun yaparsanız emeklilik hayatınızda çok büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Ekstradan gelecek bir maaşı kim istemez ki?