Bekçi Nasıl Olunur?
2022 Bekçi Olma Şartları Nelerdir?

Bekçi olabilmek için, öncelikle Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş şartların sağlanmış olması gerekir. 2022 yılı itibari ile bekçi olma koşulları ise şöyle belirlenmiştir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- En az lise veya dengi okullarda okumak ve mezun olmak
- En az 167 cm boyunda olmak (üst sınırı yoktur)
- vücut kitle indeksinin 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olması (başvuru tarihinden sonra girilen sağlık kontrolünde vücut kitle indeksleri fazla ya da eksik çıkan adayların başvuruları da geçersiz sayılır.)
- Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır resmi olarak yaşıyor yani ikamet ediyor olmak
- Askeriğini sorunsuz bir biçimde tamamlamış olmak
- 18-31 yaş aralığında olmak (18 ve 31 dahildir ancak 31 yaşını doldurmuş ve 18 yaşını doldurmamış kişilerin başvuruları geçersiz sayılır)
- Hükümsüz olmak (ağır hapis cezası almamış olmak ve bu cezaların hırsızlık, rüşvet, zimmet ve dolandırıcılık gibi konulardan olmamaış olması gereklidir)
- Kamuda çalışamayacak suçları işlememiş olmak
- Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç alabilmiş olmak
- Başvuru tarihi itibariyle herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamak (kişilerin geçmişlerinde yasaklı cemiyetlere üye olmaları ve terörle bağlantılarının olması başvurularının geçersiz sayılmasına neden olacaktır.)
- Silah taşıyabilmek adına hukuki bir engele sahip olmamak
- Geçmişte polis eğitim kurumlarından atılmamış ya da çıkarılmamış olmak (sağlık durumları hariç tutulur)
- Akli dengeyi etkileyen maddelere bağımlı olmamak ve geçmişte de bunlarla ilgili bir tedavi görmemek
- Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen sağlık şartlarını sağlamak
Bunlara ek olarak, bekçilik başvurusunda bulunmuş kimselerin evli olmaları durumunda eşlerinin geçmişleri de araştırılır ve eğer kendileri eşleriyle evlenmeden önce olan süre de dahil olmak üzere genelev veya fuhuşla ilgili bir durumdan dolayı hüküm yememiş olmaları şartı aranır.
Bekçi Olmak İçin KPSS Puanı Kaç Olmalıdır?
Bekçilik için KPSS’den alınması gereken puan, 70 olarak belirlenmiştir. Ancak bekçiler, mesleğe kabul edilebilmeleri için KPSS dışında da sınavlara tabi tutulurlar. Bu sınavlara girebilmek için KPSS’den en az 70 almaları gereklidir. Diğer sınavlardan yeterli puanı alamazlarsa bekçi olma hakkını kazanamazlar.
Bekçi Olmak İçin Hangi Sınava Girilir?
Bekçilik sınavları, KPSS dışında Polis Akademisi tarafından düzenlenir ve kişiler, resmi bir şekilde bekçi olabilmek için 3 farklı sınava girmek zorundadırlar. Bu 3 sınavın ilki yazılı sınavdır. Bekçi adaylarının yazılı sınavda başarılı sayılmalarından sonra sözlü bir mülakata tabi tutulurlar. Mülakattan geçtikten sonra da fiziki yeterliliklerini kanıtlayabilmeleri için bir de fiziksel teste gireceklerdir. Ancak bu sınavı verebilmelerinden sonra bekçi olabilirler.
Bekçi Çalışma Saatleri Kaçtır?
Bekçilerin çalıştıkları saat aralıkları, 19.00- 07.00 saatleri arasındadır. Olağanüstü bir hal olmadığı müddetçe de bu saatlerin dışında görev başında değildirler.
Bekçilik Maaşları Ne Kadardır?
Bekçilerin aldığı maaşlar, bekçilik yapmaya başladıkları zamanki mezuniyet seviyelerine göre değişiklik gösterir ve 2022 yılı için güncel olarak şöyle sıralanmıştır:
- İlkokul mezunu bekçi maaşı: 6.535 TL
- Lise mezunu bekçi maaşı: 6.767 TL
- Üniversite mezunu bekçi maaşı: 7.707 TL
Bekçilik Başvurusu Nereden Yapılır?
Bekçilik başvurusunun yapıldığı yer, Polis Akademisinin resmi internet sitesidir. İnternet üzerinden ön başvuruda bulunan bekçi adayları, belirtilen tarihler arasında gerekli sınavlara girmeleri ve gerekli tüm evrakları getirmelerinden ve eksiksiz teslim etmelerinden sonra bekçi olabilme hakkına sahip olacaklardır.